(15.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní poprosím pana poslance Jiřího Paroubka.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení páni poslanci, zřejmě naposledy v tomto volebním období se vracíme k tématu přímé volby prezidenta, tématu, při jehož prosazování jsme znovu a znovu naráželi na různou formu sofistikovaných obstrukcí, pochybných námitek a zdržovací taktiky většiny ostatních politických klubů.

Všechny naše argumenty a veškerá naše snaha se zatím míjela účinkem. Argumentovali jsme podporou veřejnosti, která se za přímou volbu jednoznačně staví. Marně. Argumentovali jsme obrovskou mírou zájmu o prezidentské volby, ze kterých se nám podařilo při minulé volbě podporou kandidatury Jana Švejnara udělat záležitost celonárodního zájmu. Marně. Argumentovali jsme tím, že volby prezidenta Parlamentem byly projevem nechutných zákulisních nátlaků, manipulací a vydírání. Vcelku marně.

Jen si vzpomeňme. Náměstkové ministrů, zejména nejšikovnější z nich Marek Šnajdr, rojící se jako vosy mezi volícími zákonodárci a slibující a zavazující. Líbezná slova ministra Langera: tady někdo bude bručet. Duo z justiční mafie Kučera-Němec dávající svou přítomností tehdejšímu předsedovi KDU-ČSL Jiřímu Čunkovi najevo, koho je třeba volit, náhlá onemocnění, kulky a střelný prach v obálkách, náhlé změny názorů. Znovu marně.

Přesto si já osobně nechávám v sobě jiskřičku naděje, že se nám podaří odpor proti zavedení tohoto institutu zlomit, a doufám, že k tomu přispěji také svou vlastní osobou. Část politické scény, zejména ODS, ale i například bývalý prezident Václav Havel varují, že nebude-li přímá volba prezidenta, sociální demokracie s podporou jiných stran má největší šanci díky možnému úspěchu ve volbách do Poslanecké sněmovny a následně do Senátu prosadit, abych se prý stal za tři roky prezidentem. V přímé volbě logicky s ohledem podle pravice na mou jasnou nepopularitu a nepřijatelnost pro veřejnost a také politickou neschopnost by žádný takový kandidát, jako bych byl eventuálně já, pochopitelně nemohl uspět.

Mám-li být upřímný, veškerá má pozornost je upnuta k tomu, abychom sestavili silnou vládu, pokud bude sociální demokracie ve volbách úspěšná. Silnou vládu, která vyvede zemi z krize na cestu prosperity, a otázky typu, kdo konkrétně bude za tři roky prezidentem, jinými věcmi v tuhle chvíli jsou a těmi jinými věcmi se rozptylovat v podstatě nechci. Ale to neznamená, že ti z vás, kteří by chtěli zabránit mé eventuální cestě na funkci hlavy státu nepřímou volbou a myslí si, že jedinou cestou je přímá volba, mají dnes možná na dlouho poslední možnost, ne-li poslední možnost, jak změnit volbu prezidenta z nepřímé na přímou.

Dámy a pánové, odhoďte stranické předsudky a hlasujte pro tento návrh. Bude to možná to nejrozumnější, co Poslanecká sněmovna v tomto parafrází Vladimíra Vančury poněkud nešťastném volebním období udělá. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vidím, že se do rozpravy hlásí pan poslanec Plachý.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pane předsedající, mám jenom faktickou poznámku na adresu kolegy Plevy. Není to pravda, že by jednací řád výslovně legislativně technickou změnu účinnosti vylučoval, ale nemyslím si, že by těžiště rozpravy mělo být v této věci. S jednacím řádem Poslanecká sněmovna nejednou zacházela tak, že se jaksi dohadovala, jaké má být rozumné znění jednacího řádu. Já vycházím z toho, pokud určité ustanovení není explicitně naprosto jednoznačné, že se má jednací řád vykládat tak, aby měl smysl a aby jednání Sněmovny usnadňoval, nikoliv znemožňoval. Takže to je moje replika na adresu kolegy Plevy.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď se ale s přednostním právem hlásí ještě pan poslanec Sobotka. Omlouvám se panu poslanci Plachému.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já se domnívám, že pokud je zde spor ve věci legislativního návrhu pana poslance Jičínského, legislativně technického návrhu, který by mohl být přednesen, a poté hlasování v rámci třetího čtení, tak o tom můžeme rozhodnout standardním procesem. Pokud někdo podá námitku proti takovémuto postupu, pak o této námitce rozhodne hlasováním Poslanecká sněmovna. Bude to úplně stejné hlasování jako o všech námitkách ve věci interpretace jednacího řádu, které jsme tady zažívali čtyři roky na půdě Poslanecké sněmovny. A myslím si, že s touto rozdílnou interpretací jednacího řádu se můžeme vyrovnat právě a jenom hlasováním ve formě příslušné námitky. To je poznámka k rozpravě, která zde probíhala.

Mě velmi mrzí, že právě tento bod je v zásadě posledním bodem na programu dnešní schůze Poslanecké sněmovny, a pokud máme procedurálně postupovat tak, abychom schůzi mohli přerušit a mohli ještě na pokračování této schůze navrhnout či zařadit projednat ještě zbylé zákony, které vetoval prezident republiky a které nesplnily lhůtu z pohledu této schůze Poslanecké sněmovny, jsem nucen navrhnout přerušení projednávání tohoto bodu, a to tak, že by byl přerušen do čtvrtka 27. května do 10 hodin, kdy by tato schůze Poslanecké sněmovny pokračovala tak, abychom za prvé mohli doprojednat tento návrh změny Ústavy a za druhé abychom mohli případně hlasovat o ještě nově zařazených bodech, které by souvisely s vety prezidenta republiky, které nebylo možné z procedurálních důvodů zařadit na program této schůze Poslanecké sněmovny. Předkládám tedy tento procedurální návrh. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, takže to je návrh procedurální, o kterém musím hlasovat neprodleně. Takže zagonguji a budeme tedy hlasovat o návrhu pana poslance Sobotky. Nemohu jinak, než hlasovat teď tento návrh. Je to návrh přerušit projednávání tohoto bodu. Musím vás odhlásit. Odhlašuji vás. Prosím, je nutné se znovu přihlásit a ještě gongovat. Gonguji, zároveň se přihlašujete, toto všechno probíhá zároveň.

 

Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Sobotky, který navrhoval přerušit projednávání tohoto bodu do 27. května do 10. hodiny, kdy by schůze pokračovala. Tento návrh hlasujeme.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přerušit do 27. května do 10. hodiny, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 41. Přihlášeno je 152 poslanců. Pro hlasovalo 95, proti 44. Tento návrh byl přijat.

 

Já tedy přerušuji jednání Sněmovny. Zvu vás tedy na pokračování 27. května v 10 hodin. Přeji vám příjemné odpoledne.

 

(Jednání skončilo v 15.39 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP