Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
27. května 2010 v 10.07 hodin
Přítomno: 178 poslanců

 

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vítám též vážené členy vlády. Zahajuji druhý jednací den 79. schůze Poslanecké sněmovny.

Ještě dříve, než se budeme věnovat vlastnímu programu, dovolte, abych umožnila našemu novému kolegovi složit poslanecký slib.


Slib poslance

Dámy a pánové, chtěla bych vás informovat, že paní poslankyně Hana Šedivá byla prezidentem republiky jmenována soudkyní. Na její místo nastoupil nový poslanec, a proto je nutno učinit některé ústavní kroky. Jedním z nich je též slib nového poslance.

Žádám nejprve místopředsedkyni mandátového a imunitního výboru paní poslankyni Evu Dundáčkovou, aby nás seznámila s kroky, které byly učiněny, a poté přečetla Ústavou předepsaný slib, který pan poslanec složí do mých rukou.

Prosím vás tedy o slovo, vážená paní místopředsedkyně.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Děkuji vám, paní místopředsedkyně. Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, paní poslankyně a páni poslanci. Dne 26. května 2010 zanikl mandát poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky paní JUDr. Haně Šedivé způsobem podle ustanovení § 6 písm. f) zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů. Tohoto dne byla jmenována soudkyní a složila slib do rukou prezidenta republiky. Paní soudkyni při této příležitosti také blahopřeji.

Mandátový a imunitní výbor na své 44. schůzi dne 18. května 2010 přijal usnesení č. 163, kterým mne pověřil, abych v období od 21. května 2010 do 3. června 2010 činila za výbor opatření v oblasti potvrzení zániku a vzniku mandátů poslanců Poslanecké sněmovny. V souvislosti s tímto pověřením tedy konstatuji, že podle ustanovení § 6 písm. f) jednacího řádu Poslanecké sněmovny zanikl mandát poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR paní JUDr. Haně Šedivé.

Současně konstatuji, že na tento uvolněný poslanecký mandát nastupuje náhradník pan MUDr. Jozef Kubinyi, kterému vznikl mandát poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky dne 26. května 2010. V souladu s ustanovením § 4 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, složí nyní nový poslanec poslanecký slib.

Prosím pana poslance, aby předstoupil před Poslaneckou sněmovnu, a zároveň prosím paní první místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou, aby přijala slib nového poslance. (Poslanci povstávají.)

Paní poslankyně a páni poslanci, již jste povstali, děkuji vám za to. (Poslanec Jozef Kubinyi předstupuje před Poslaneckou sněmovnu.)

"Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

(Poslanec Jozef Kubinyi skládá slib podáním ruky první místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové a poté slib stvrzuje i písemně. - Potlesk.)

Panu poslanci blahopřeji. Pro nás ostatní to byla připomínka toho, proč jsme tady vlastně byli.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dámy a pánové, já též mezi námi vítám pana kolegu Kubinyiho.

Ráda bych vám oznámila, že nyní požádal o slovo předseda vlády České republiky Jan Fischer.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci. Požádal jsem o vystoupení na dnešní schůzi Sněmovny především proto, abych se s vámi jménem vlády a jménem svým rozloučil a poděkoval za více než roční spolupráci.

Bylo to nelehkých třináct měsíců v nelehké době. Když jsem se před více než rokem ujal role předsedy vlády, věděl jsem, že úkol, který jsem tehdy přijal, nebude jednoduchý. Přiznám se, že realita byla ale nakonec ještě o něco složitější, než jsem původně předpokládal, a to především z důvodu zrušení termínu předčasných voleb a následného prodloužení mandátu vlády. Původní půdorys vlády byl totiž připraven jenom na pět měsíců a vláda měla být pouze vládou překlenovací a udržovací. Tento koncept se po zrušení předčasných voleb ukázal jako částečně neudržitelný a vláda musela činit či navrhovat rozhodnutí politická či opírající se o příslušné změny v legislativě.***




Přihlásit/registrovat se do ISP