(11.40 hodin)
(pokračuje Svoboda)

Za prvé jsme požádali, aby vláda zrušila výběrové řízení státního podniku Lesy České republiky. Neobstojí argument procedurální, že to něco znamená pro hospodaření v lesích pro příští rok, protože se má nastavit takové hospodaření, které je korektní a které je v zájmu České republiky, které garantuje, že se nebude rozkrádat. A to je důležitější než všechny ostatní procedurální otázky. Takže první bod - aby vláda zrušila toto výběrové řízení státního podniku Lesy České republiky.

Za druhé, aby vláda garantovala, že pravidla této veřejné zakázky neumožní vznik monopolu na straně dodavatelů prací. To je také důležité, protože toto hrozí tím, že se zmenšil počet jednotek a jednotky se staly většími. Je tady možná jedna až sedm firem, které mohou vyhrát, mohou vyhrát i firmy nadnárodní, a potom nadiktují diskriminační podmínky malým a středním podnikatelům. Takže znovu opakuji - vláda má garantovat, že pravidla této veřejné zakázky neumožní vznik monopolu na straně dodavatelů prací.

Za třetí vyzýváme vládu, aby vláda garantovala, že celý projekt podpoří malé a střední firmy, zejména na venkově.

Za čtvrté vyzýváme vládu, aby prověřila výběrovou komisi státního podniku Lesy České republiky, aby její složení bylo zárukou nezkorumpovatelnosti. Tento bod jsme tam dali proto, protože to vláda slíbila. Vláda slíbila, že prověří všechny výběrové komise v působnosti vlády a jednotlivých resortů s ohledem na to, aby mohla vláda dát osobní a politickou záruku za všechny členy těchto výběrových komisí, že tam není podezření z toho, že by jejich rozhodování mohlo vést ke korupci.

Za páté, aby vláda garantovala, že veřejné zakázky na provádění lesnických činností od 1. 1. 2011 budou zadány veřejně, a to zásadně podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách. Tedy že se nepoužijí žádné jiné zákony, ale pouze zákon o zadávání veřejných zakázek.

Za šesté, aby vláda zajistila, že se výběrového řízení mohou zúčastnit pouze takové firmy, které nedluží nic státu - ale pozor ! - které nedluží nic podniku Lesy České republiky. Ukázalo se totiž, že firmy, které se přihlásily do soutěže, jsou zároveň dlužníky Lesů. No to je neuvěřitelné, že může uspět vůči Lesům někdo, kdo jim sám dluží!

Těchto šest bodů je také návrh usnesení.

Tímto se, pane místopředsedo, hlásím do podrobné rozpravy. Odkážu pouze na tento text. Tento text rozdám písemně. A je to náš návrh usnesení - opakuji znovu - aby vláda

1. zrušila výběrové řízení státního podniku Lesy České republiky,

2. garantovala, že pravidla této veřejné zakázky neumožní vznik monopolu na straně dodavatelů prací,

3. garantovala, že celý projekt podpoří malé a střední firmy, zejména na venkově,

4. prověřila výběrovou komisi státního podniku Lesy České republiky, aby její složení bylo zárukou nezkorumpovatelnosti,

5. garantovala, že veřejné zakázky na provádění lesnických činností od 1. 1. 2011 budou zadány veřejně a zásadně podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách,

6. zajistila, aby se výběrového řízení nemohla zúčastnit žádná firma, která je dlužníkem státnímu podniku Lesy České republiky nebo českému státu.

Děkuji za pozornost. Odkazuji na tento text. Jenom tímto se formálně hlásím do podrobné rozpravy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Cyrilu Svobodovi. Slova se ujme pan poslanec Petr Krill. Připraví se pan poslanec Libor Novák. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Krill: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, kolegové, pane vicepremiére, k problematice hospodaření Lesů České republiky se vyjadřuji již opakovaně a dlouhodobě, ať to bylo již formou interpelací nebo dopisů na ředitele Lesů krajské úrovně či úrovně generálního ředitele, včetně vystoupení na jednáních podvýboru pro lesní a vodní hospodářství. Zatím bez výsledků.

Obsah mého vystoupení se týká dopadů způsobených hospodařením Lesů České republiky na dřevozpracující subjekty, které jsou sdruženy ve Společenstvu dřevozpracujících podniků v České republice, Sdružení podnikatelů a živnostníků v lesním hospodářství, a subjekty, které nejsou v řádných sdruženích a v této oblasti podnikají. Většina těchto subjektů působí převážně v ekonomicky slabých pohraničních oblastech. Jedná se o více než 6,5 tisíce lidí, kteří v tomto oboru pracují. Pro svoji činnost potřebují to základní, dřevní surovinu, kterou mají v lesích, které jejich provozovny obklopují - většinou patří Lesům České republiky - ale stále obtížněji tuto surovinu získávají. V mém volebním regionu, kterým je podhorská oblast Jesenicka a Šumperska, se převážně jedná o firmy, které zaměstnávají od jednoho do dvou desítek zaměstnanců. Nicméně v této podhorské, ekonomicky slabé oblasti jde takřka o jediné zdroje pracovních míst.

Problematika v lesích není jen po vyhlášení tendru. Je dlouhodobější. Příkazem obchodního ředitele Lesů České republiky ze dne 26. června loňského roku byl vydán zákaz prodeje kulatiny regionálním zpracovatelům. Opakuji: zákaz. Ten platí dodnes. Co to v praxi znamená? Všechny tyto firmy, nebo lépe řečeno firmičky, musí shánět a dopravovat dřevo z jiných lesů než z těch, které obklopují jejich firmy. Uvedu krásný malý příklad z minulého týdne. Pilařský závod v Loučné nad Desnou, což je vesnice v podhůří Jeseníků, nakupuje stromy místo z okolních lesů v Čáslavi franko cena Čáslav. Co to znamená? To znamená, že je zaplacena doprava, a to dvakrát. Doprava zhruba dvakrát 150 km. Urgence, dopisy, jednání - nic neřešilo, nepomohlo. Odpovědi byly podle mého názoru vágní. Vím, že existovalo memorandum na roky 2008 až 2010, na základě kterého měly regiony dostávat až 28 % dřevní hmoty. To teď neplatí díky tomu příkazu z 26. června loňského roku. A nové vypsané tendry by tuto situaci ještě výrazně zhoršily.

To vše, co říkám, je v rozporu se sociálním pilířem Národního lesnického programu, kde má hospodaření se státním lesním majetkem přispívat ke zvýšení zaměstnanosti z místních zdrojů a umožnit místním firmám dostupnost dřevní hmoty. Je to paragraf 13.3. Uzavření smluv podle vypsaných tendrů by narušovalo tento Národní lesnických program a likvidovalo les jako zdroj pracovních příležitostí pro český venkov. To je ve vztahu k dřevozpracujícím firmám.

Tento způsob hospodaření má však dopad i na vlastní lesní práce. Lesy České republiky vypisují kompletní zakázky, ve kterých se mohou uplatnit pouze lesnické společnosti, které často nemají vlastní nebo vůbec žádné výrobní kapacity a využívají místních živnostníků jako subdodavatelů. To by nebylo nic špatného, pokud by tito živnostníci, dřevorubci, kočí, stahovači a další profese nemuseli přistupovat na opravdu nekřesťanské platební podmínky, které jsou rok od roku horší a stávají se pro ně likvidační. V budoucnu nebude nikdo chtít pracovat v těchto profesích v lese. Myslím z mladých lidí.

Informace, které jsem vyslechl minulý týden na valné hromadě živnostníků, které jsem se v sobotu zúčastnil, nepatří do pojmů trhu práce třetího tisíciletí v demokratické společnosti. Jsou nuceni pracovat na úkor svého zdraví, volného času a získané peníze nestačí ani na obnovu provozních výrobních prostředků, mezi které patří i koně. Nově vypsané tendry jsou jak šité na míru těmto společnostem. Na konci tohoto řetězce subdodávek je pak onen živnostník, na kterého z ceny už moc nezbude.

Jaké řešení už tady bylo mými předřečníky naznačeno? Zrušit tendry, prosadit vypsání výběrových řízení s předkupním právem a neumožnit účast firem, které by realizovaly smlouvy stoprocentními subdodávkami, což současnost umožňuje.

Bylo by paradoxní, nebo je paradoxní, dotovat ze státních peněz venkov k zachování udržitelného života v této oblasti a na druhé straně neumožnit využití místních surovin a tento život tak likvidovat.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z pravé strany sněmovny.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP