(11.30 hodin)
(pokračuje Zgarba)

Další problém je v podstatě stoprocentní uplatňování těžby na lokalitě P, což je těžba nastojato. V podstatě v Čechách zlidověla, a nejenom v Čechách, písnička Jen počkej, počkej myslivečku, povím na tě, žes prodal jedličku nastojatě. Není jenom českou národní písní, která popisuje to, že v lese se nemá krást a jak je možné krást. Stejně tak má tato píseň obdobu v Rakousku i v Německu. Takže jestli lesáci a majitelé svých majetků v minulosti věděli, jak je možno vykrádat lesy, tak dneska podle současného vývoje to vypadá, že my nevíme.

Dalším problémem u tendrů, který nebyl zmíněn, je de facto stoprocentní předání obchodu s dřívím dodavatelským firmám. V současné době tendry jsou nastaveny tak, že proběhne soutěž, dodavatel prací vysoutěží úplnou zakázku a automaticky se stane vlastníkem dřevní hmoty a může s ní nakládat jakkoliv. Já se domnívám, že nejenom v zakládací listině státního podniku Lesy České republiky, ale máme dokument Národní lesnický plán a jiné dokumenty, kde jsou pasáže, které zavazují management státního podniku, že se surovinou, která je vytěžena ze státních lesů, má nakládat tak, aby byli rozumně v rámci tržního prostředí uspokojeni všichni odběratelé dřevní hmoty, ne pouze vybraní.

Další z problémů, který se týká tendrů, je výrazné snížení počtu jednotek, na které jsou tendry vyhlášeny. V minulosti se soutěžilo v řádech tisíců jednotek, tak aby byla zajištěna pestrost soutěží a mohl se do nich přihlásit kdokoliv od malého živnostníka až po řekněme střední či velkou dodavatelskou firmu. V dnešní době má být celá zakázku Lesů České republiky rozdělena do 107 velkých jednotek.

Pak jsou další kritéria, jako obrat firem, to si myslím, že není úplně podstatné.

Jednoduše řečeno chci říct to, že se připojuji ke kolegovi Liškovi, že tendry za těchto okolností jsou nespustitelné a nejsou v souladu se správnými principy lesnického hospodaření.

Pak bych chtěl ještě upozornit na to, že tak jak jsou nastaveny tendry v současné době, tak můžou vygenerovat v budoucnu vůči českému státu minimálně dva okruhy poškozených subjektů, které můžou žalovat český stát pro pokřivení tržního prostředí.

Prvním okruhem jsou zbývající vlastníci, to jsou obecní a soukromé lesy, kterých je v České republice řádově kolem 40 %, které přes přenechání obchodu se dřívím dodavatelským firmám můžou být poškozovány na cenách a z toho titulu v budoucnu můžou podávat žaloby vůči českému státu a státnímu podniku. A druhý okruh žalobců může být z titulu zpracovatelských subjektů, protože stát řekněme má právo, nebo management státního podniku za stát má práva užívání státního majetku, ale má i povinnosti s jeho nakládáním. Kdežto dodavatelské firmy, ať je to jedna nebo pět dodavatelských firem, je jedno, kolik by jich bylo, tyto povinnosti již nemají, a my máme na území českého státu řadu zpracovatelských kapacit, vůči kterým máme dlouhodobé závazky a i povinnosti.

Jedna z posledních věcí, kterou bych chtěl zmínit. V nedávné minulosti proběhl na Úřadu vlády seminář, konal se 24. 3. Já jsem se pravděpodobně naivně domníval, že se sejde pokud možno co nejkomplexnější lesnická odbornost na téma hospodaření v lese a co nejlepší využívání lesního bohatství, ale k svému údivu jsem zjistil, že na příslušném semináři, na který podle toho co mně bylo řečeno, pozvánky posílal generální ředitel Lesů České republiky, byli přítomni poslanci, senátoři, management státního podniku Lesy České republiky a řekněme zástupci firem, kteří se ucházejí o státní zakázku. Pro mě bylo hodně nepříjemné překvapení, že tam nebyl nikdo z větších vlastníků lesa jak z území České republiky, eventuálně ze sousedních zemí. To prostě zcela jistě nebylo správně.

Poslední věc, kterou ještě bych chtěl sdělit, to je k tématu lokalita P. Mně zcela jistě není jedno a je smutné, že část lesnické veřejnosti, podotýkám, že ne celá, ale část lesnické veřejnosti chce zavádět v Evropě a v celém světě novou metodu využívání lesního majetku, a to je zmiňovaný prodej dřeva nastojato. V dnešní době si myslím, že ani amazonské pralesy už nejsou takto devastovány a nejsou uplatňovány takové způsoby těžby, takový systém těžby, jako je prodej dřeva nastojato. V minulosti řada lesníků, kteří jsou dneska v důchodovém věku, eventuálně už nežijí, učila celý svět, Evropu i svět, mnoha rozumným a ekonomicky přijatelným způsobům hospodaření na lesním majetku. Většina zemí tyto systémy užívá dodnes. Já věřím, že systém prodeje dřeva na lokalitě P nebude uplatňován a že nenajde nikde uplatnění.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Petru Zgarbovi. Protože pan kolega Liška je navrhovatelem tohoto bodu, tak bych požádal Petra Zgarbu, aby byl zároveň zpravodajem, abych tady měl oba u stolku zpravodajů. (Poslanec Liška oponuje, že byl zpravodajem určen on.) Pokud je pan kolega Liška zpravodajem, tak je to všechno v pořádku.

Slova se ujme pan poslanec Cyril Svoboda, připraví se pan poslanec Petr Krill. Prosím.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Vážený pane místopředsedo, toto je jedna z cest, jak si budovat popularitu, a to je cesta, kterou volí vláda, totiž nebýt u nepříjemných otázek a nevyjadřovat se k nim. To je totiž nejlepší cesta, jak být populární, protože pouze sdělujete dobrou zprávu, a když jde o to, postavit se za něco, co není dobré, tak je to někdy bolestné a znamená to, že také popularita není tak velká, jaká by měla být. Proto je mi líto, že tu není ministr zemědělství. Věděl dobře, že se tato debata povede, a nepřijel. Nemá smysl teď debatovat o nějaké formální stránce věci, jestli návrh usnesení nebo bodu byl, že to je zpráva vlády, nebo jestli je to jenom zpráva, zkrátka je to zpráva, která se týká Lesů České republiky. I kdyby tam vláda zmíněna nebyla, tak ministr zemědělství tady má být a má diskutovat s poslanci, protože vláda nese odpovědnost vůči Poslanecké sněmovně. To je podle mě hrubá chyby a nechápu, proč tu ministr zemědělství není. Doufám, že tu není proto, že se bojí debaty, ale neznám důvod, který by byl větším důvodem, než to, když Sněmovna zasedá pouze jeden týden, jedná se o jeden den, že ministr zemědělství si nenajde čas a nesedí tady a nediskutuje s poslanci tuto otázku. Vůbec tomu nerozumím. Nota bene když tato vláda chce ukázat České republice, že to je lepší vláda, protože je méně politická, protože je kulturnější, protože zastávají nový styl politiky, tak v tom zásadním vztahu v Poslanecké sněmovně v poslední době jsme svědky toho, že vláda říká: nás to vůbec nezajímá, vůbec nás nezajímá, co se děje v Poslanecké sněmovně, protože je stejně před volbami a co bychom tady dělali. Takže naštěstí teď je tady jenom místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí jako jediný reprezentant a bude poslouchat to, co se týká lesů, ale je místopředseda vlády, takže případně se k tomu potom může i za vládu vyjádřit.

My jsme za KDU-ČSL již dvakrát vládu vyzvali ke konkrétním krokům, které se týkají onoho výběrového řízení na provádění lesnických činností s prodejem dříví při pni. Já to zopakuji, abych nebyl rozvláčný, protože bych jinak opakoval ještě argumenty, které řekl kolega Zgarba nebo kolega Liška.***




Přihlásit/registrovat se do ISP