(11.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Petru Krillovi. Slova se ujme pan poslanec Libor Nowak, připraví se pan poslanec Petr Gandalovič. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Libor Nowak: Vážený pane místopředsedo, vážený pane místopředsedo vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové. Jen úvodem bych chtěl říci, že mě celkem děsí přístup vlády a zvláště ministra zemědělství k této problematice, když se dlouho vědělo dopředu, že budeme probírat tento bod, a vidím, že zájem ze strany vlády je skoro nulový, o tuto problematiku, která je dosti vážná.

Svůj příspěvek jsem měl připravený určitým způsobem, ale moji kolegové už tady dosti kolem toho řekli. Řekli, že tento problém, veliký, je v této zemi a je vůči lidem, vůči zaměstnancům. Nebudu se opakovat, a proto se ve svém vystoupení budu zabývat pouze zaměstnaností.

Na úvod bych chtěl říci, že žádám vládu o zrušení tendrů Lesů České republiky na těžbu a prodej dříví, dřevní hmoty. Proč jsem se takhle rozhodl? Je vidět, že tyto tendry jsou velmi složité a problémové, protože celou touto problematikou se zabývá ÚOHS. Dále k ÚOHSu nebudu hovořit, protože kauza není vyřešena, až bude vyřešena, můžeme se tím zabývat dále.

Co s tím ale souvisí? Tady mě velmi děsí, že se vyskytují indicie o nátlaku na ÚOHS k urychlenému vyřešení a potvrzení tendru v současné podobě. Tento tlak není vyvinut, aby byla zajištěna práce a aby tuzemští dřevaři v roce 2011 měli co dělat. Opak je pravda. Velké společnosti chtějí pouze určit podmínky, za kterých hodlají v budoucnu hospodařit. A to je těžké zjištění. Velké společnosti vůbec nepočítají, že přenechají dřevo pro potřeby malých a středních zpracovatelů.

Dále bych chtěl říci bod, se kterým také nesouhlasím. Chci upozornit - pokud se tendry spustí, nemáme žádnou záruku, která umožní státu zabránit vývozu veškerého dřeva mimo Českou republiku.

S tím souvisí další bod. Jedná se o přímé ohrožení zaměstnanosti ze strany státu, zvláště ve slabých regionech s nejvyšší zaměstnaností (?). Uvedu tady jen čísla z Moravskoslezského kraje, odkud pocházím. Přímé ohrožení pracovních míst je 4903 pracovních míst a následné zaměstnání 1220, což je 6123 pracovních míst pouze v Moravskoslezském kraji. Když jsem si dělal analýzu, tak se jedná o ohrožení cca 55 až 60 tisíc pracovních míst v celé České republice. Pokud někdo tvrdí, že se nejedná o pracovní místa a že pracovní místa nejsou ohrožena, uvádí nepravdu a lže.

Trendy uzavřené na deset let nezaručují obnovu lesa, nastane devastace přírody, devastace krajiny.

Závěrem bych chtěl ještě jedno špatné sdělení. Upozorňuji na důležitou skutečnost. Tendry jsou v rozporu s Národním lesnickým programem schváleným vládou České republiky v říjnu 2008, bod 13.3, umožnit dostupnost dřevní hmoty pro místní podniky a občany. Tendry vůbec s tímto usnesením nepočítají a hrubě je porušují.

Závěrem bych chtěl jenom říct: V případě schválení tendrů bude tato vláda premiéra Jana Fischera, která dala zelenou likvidaci malých a středních dřevařů na dalších deset let, a vezme práci lidem v ekonomicky slabých regionech. Pro zodpovědnou vládu nemůže být rozhodující, zda výše uvedené skutečnosti nastaly, ale to, že tenrdy toto umožňují.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Liboru Nowakovi. Slovo má pan poslanec Petr Gandalovič, zatím poslední přihlášený do obecné rozpravy. Tak prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Gandalovič: Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, vzhledem k tomu, že současný ministr zemědělství neměl buď odvahu, nebo chuť se této důležité debaty zúčastnit, rozhodl jsem se, že se nabídnu k jakési argumentaci alespoň jako ten ministr bývalý.

Chci na úvod ovšem jednoznačně říci, že v žádném případě se nehodlám stavět za současné tendry, za to, jak jsou vypsány, ale ve své argumentaci potom možná budu mít trošku jiný okruh argumentů než předkladatelé.

Stejně tak z podstaty věci chci jednoznačně říci, že nemám na chod Ministerstva zemědělství žádný vliv. Na tento resort má, zdá se, vliv sociální demokracie, protože nominovala svého ministra, a myslím si, že by měla taktéž nést aspoň zčásti odpovědnost za činy, které se v tomto resortu odehrávají. Dostávám se tím tak trošku do politické roviny této dnešní debaty, ale ona vedle té věcné podstaty samozřejmě politická je. Co je na tom politického a zajímavého, je např. to, že zatímco zelení argumentují ještě z velké části věcně, sociální demokracie, která, jak už jsem řekl, nominovala svého ministra, nese za tento resort alespoň zprostředkovanou odpovědnost, se teď tváří, jako že se jí to netýká. Naopak. Podle mých informací pan předseda Paroubek podepsal dopis, který odmítá současně vyhlášené tendry. Ptám se tedy proto, proč s tím nic neudělá, proč svému ministrovi nedá příslušné aspoň politické zadání, které by mohlo nějakým způsobem vypsané tendry ovlivnit - jejich podmínky, jejich způsob zadání a podobně.

A co je na tom ještě nejzajímavější, dámy a pánové, to, co by nemělo zůstat úplně bez vaší pozornosti, je to, že tendry jsou zpracovány a organizovány právní kanceláří Jansta, Kostka. Myslím si, že tato Sněmovna, která je složena jistě z politicky velmi zkušených lidí, kteří nemusejí dostávat další nápovědu, ví, o co se v tuto chvíli jedná. Jedná se o obrovské pokrytectví sociální demokracie, která připravila se svým ministrem ve vládě jakousi podobu tendrů, která s kanceláří, která je, podle alespoň médií, této straně velmi blízká, tyto tendry fakticky organizuje, a teď tady v tuto chvíli ústy alespoň jednoho ze svých poslanců a písemně z ruky přímo svého předsedy se od vlastní odpovědnosti za tuto velmi důležitou oblast odtahuje.

Já se od té odpovědnosti odtahovat nehodlám, a proto, vážená Sněmovno, vás seznámím alespoň s některými argumenty, které jsou v té věcné rovině, přestože jsem přesvědčen, že tato debata se měla vést úplně někde jinde. A samozřejmě ona se zčásti vedla, byly organizovány semináře na půdě zemědělského výboru, byl nedávno organizován seminář dokonce na Úřadu vlády apod. Je mi líto, že celá řada ze současných vehementních kritiků se těchto věcných a odborných seminářů vůbec nezúčastnila, a teď tady na sněmovní půdě musíme házet termíny, jako je těžba při pni, těžba na odvozním místě, což jsou termíny veskrze odborné, a obávám se, že i z účasti na této sněmovně, na tomto jednání, je zcela zřejmé, že mnohému tyto termíny nic neříkají. Ale opět, protože jste všichni inteligentní lidé, pokusím se vás aspoň přesvědčit, že situace není tak jednoduchá, jak předkladatelé dosavadních názorů zde prezentovali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP