(12.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Hovorkovi a nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Miroslav Kalousek a potom řádně přihlášený pan poslanec Alfred Michalík. Takže pan poslanec Kalousek bude hovořit.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji, pane předsedající. Pouze stručnou repliku na větu, že povolením internetového sázení pro české firmy jsem vpustil tento druh podnikání na půdu České republiky. Chci zdůraznit, že ono to tu bylo. Já jsem sem nic nepustil. Tady sázely firmy se zahraničním sídlem a sázelo se o sto šest. A paradoxně jediný, kdo nesměl provozovat tento druh kursového sázení, byly české firmy s českým sídlem. To znamená tím, že jsme umožnili také českým firmám s českým sídlem nabízet tento druh byznysu, jsme umožnili, aby byl alespoň částečně regulován, alespoň částečně zdaněn v České republice, aby v České republice z něj šly povinné odvody, což se samozřejmě významně nelíbilo těm zahraničním, které do té doby měly ten trh jenom samy pro sebe.

Jsem přesvědčen, že ten, kdo chce tento návrh revokovat, vlastně nehájí nic jiného než zisky zahraničních firem, které v České republice nemusí nic odvádět, protože internet prostě nezná hranic. A představa, že zakážete bankám převádět prostředky z tohoto byznysu do zahraničí, je představa naivní a může si to myslet jenom ten, kdo neví vůbec nic o bankovnictví a finančních převodech v rámci zeměkoule.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kalouskovi. S faktickými poznámkami pan poslanec Svoboda Cyril a pan poslanec Hovorka Ludvík.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Pane místopředsedo, o tom se tady nevede debata, protože v tom návrhu neprojde žádné zakázání internetového sázení. Jenom konstatuji, to podle práva Evropských společenství i podle našeho práva zakázat lze. Je to ověřeno. Já to říkám tady znovu a nemá smysl tady používat argumenty, že bychom sem někoho vpustili nebo nevpustili a co by to znamenalo pro daňové poplatníky. Zkrátka - internetové sázení v České republice zakázat lze a všem. A je to možné.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Cyrilu Svobodovi. S další faktickou pan poslanec Ludvík Hovorka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Já jenom k tomu internetovému sázení nebo umožnění českým firmám sázet nebo využívat institutu internetové sázení. Tady myslím, že je důležité říct, že tento institut mohl počkat. Minimálně se na půdě Evropské unie připravila novela, euronovela, která měla řešit toto sázení. A za druhé tady byla příprava, která proběhla na půdě Ministerstva financí. A nic nesvědčilo tomu, že je nutné urychleně povolit a spustit nový způsob sázení na český trh.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Hovorkovi. Já tady mám přihlášeného pana poslance Rabase, nevidím ho tady, jako k faktické poznámce. Takže pokud se přihlásil, tak přichází o pořadí a slovo dostane s faktickou pan poslanec Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji, pane předsedající. Bude opravdu jen velmi stručné. Já se přece nepřu o to, jestli to lze, nebo nelze zakázat. Samozřejmě že to lze zakázat, ale tam, kde to zkusili, zjistili, že to nefunguje. A jediné, co funguje, je, že v takovém případě nemohou sázet domácí a sázejí pouze ti zahraniční. Tady v zásadě ti, kteří bojují proti tomu, aby ti domácí, kteří v České republice platí daně, tak nebojují za nic jiného, ať už si to uvědomují, či ne, nebojují za nic jiného, než aby náš trh byl k dispozici pouze zahraničním firmám, u nichž se bude sázet vesele zákaz nezákaz tak jako ve všech zemích, kde to zakázat zkusili.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kalouskovi a s faktickou pan poslanec Cyril Svoboda.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Budu opět stručný, jenom připomenu, že to bylo tuším v listopadu 2006, kdy Miroslav Kalousek předložil do vlády zákon, který zakazoval internetové sázení, ten den ho zase potom stáhl z legislativní rady. Takže i tehdy Ministerstvo financí vědělo, že tento krok lze udělat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. A nyní řádně přihlášený pan poslanec Alfréd Michalík a po něm pan poslanec Němec.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, já jsem váhal, zda vystoupit, ale musím reagovat, aspoň si ulevit trochu ... (nesrozumitelné) zákony jsou. Je evidentní, nezpochybnitelné, že po drogách a alkoholu je hazard nejlepší byznys, který existuje, a bohužel, stát se toho byznysu před časem, to znamená někdy v 90. letech, zřekl. Příkladem je, jak třeba zlaté vajíčko Sazku dal do prakticky dneska soukromých rukou, a dneska je situace taková, že ne stát Sazku, ale Sazka řídí tento parlament. Takže od té doby vlastně chytáme jenom za ocas problémy, které s tím hazardem souvisí.

Já si myslím, že by bylo vhodné, kdybychom využili zkušenosti odjinud. Jsou státy, které si státní podíl ponechaly v hazardu úplně anebo většinově, jako například Slovinsko, a jsou státy, které se do toho odvážily vstoupit razantně, třeba jako Polsko nedávno, které nasměrovalo hazard do konkrétních míst, jenom do budov k tomu speciálně postavených kasin, a tím pádem jednoznačně může regulovat tento byznys.

Mně vadí na tomto návrhu, který je připraven k projednání, dvě věci nejvíc: vyřazení obcí a desetileté povolení, prakticky neodvolatelné. Na deset let máme tady povolené věci, které jsme nechtěli, aby tu byly. Proto chci jenom vyhlásit, že udělám všechno pro to, aby bylo přijato jakékoliv opatření, které zpátky vrátí do hry obce a zkrátí, nebo umožní zkrátit doby, na které jsou věci povoleny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Michalíkovi. Pan poslanec Němec svou přihlášku stáhl. Nehlásí se už nikdo do rozpravy? Takže má slovo pan ministr Eduard Janota, který chtěl vystoupit na závěr rozpravy ve třetím čtení.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Pane místopředsedo, dámy a pánové, jenom chci říci jednu nebo dvě věty. Jestliže se neschválí nic, jestliže nebude nic nového, zůstane status quo. A já vás upozorňuji, že jako ministr financí nemám žádnou možnost ani minimálně omezit jakýkoliv rozvoj hazardu. To chci, abyste věděli, toho chci, abyste si byli vědomi, a to budu já sdělovat na mítincích starostů - že Ministerstvo financí jakýsi pokus udělalo. Teď pracujeme sice na určitých zásadách nového zákona, ale tento nový zákon nebude platit dříve než v roce 2012, a to kdoví jestli. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane ministře a rozpravu končím. Takže je příležitost pro závěrečné slovo. Pan poslanec Sobotka se ho vzdává. Já bych poprosil pana zpravodaje Miloše Pateru, aby přistoupil k mikrofonu a seznámil nás s tím, jak si představuje, že budeme postupovat. Takže prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Miloš Patera: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové. Prvotně bych nechal hlasovat o vrácení tohoto zákona do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Vidím, že je žádost o odhlášení, takže vás odhlásím, poprosím o novou registraci.

 

V hlasování, které má pořadové číslo 71, rozhodneme o návrhu pana poslance Petra Gandaloviče na vrácení do druhého čtení.

Zahájil jsem hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 166 přítomných pro 66, proti 72, takže tento návrh nebyl přijat.***




Přihlásit/registrovat se do ISP