(15.40 hodin)

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo. Já se přiznám, že mě mrzí, že tady mezi námi v tuto chvíli nevidím pana poslance Nečase. Já myslím, že on v posledních vyjádřeních, která jsme mohli v televizi zaznamenat, se tvářil nejen jako sociálně smýšlející politik, ale skoro jako táta pracujících, a já myslím, že tady by měl možnost ukázat zaměstnancům, jak to skutečně myslí, zda poté, co se dostal do čela ODS, nám nechce ukázat svou vlídnější tvář, a tedy podpořit přehlasování veta prezidenta a ukázat zaměstnancům, že to s nimi myslí skutečně dobře nejen v těch výrocích. Jinak totiž to bude pravděpodobně pokračování té pokrytecké politiky ODS a pana Nečase, tak jak ji známe. Já jsem nezaznamenal za celé čtyři roky ze strany poslanců ODS návrh na zdanění poslaneckých náhrad, které jsou nezdaněny, zaznamenal jsem pouze urputnou snahu o to, aby byly zdaněny benefity zaměstnancům, a myslím, že to je v příkrém rozporu s tím, co sami tady činí, neboť zdanění benefitů znamená jediné: vyšší administrativní zátěž a v zásadě žádný reálný zisk pro státní rozpočet.

Já bych chtěl skutečně vyzvat prostřednictvím předsedajícího pana poslance Nečase, aby se nechoval pokrytecky, a pokud např. prosazuje to, aby se lidé mohli vyhazovat z práce bez udání důvodu, aby byly sníženy podpory v nezaměstnanosti, tak aby tak činil i ve vztahu k lidem, kteří jsou mu na ministerstvu blízcí. Myslím, že není normální na jedné straně říkat, že by lidé měli odcházet bez udání důvodu a s nižšími příspěvky na úřadu práce, ale dávat odstupné pětinásobku platu svým nejbližším spolupracovníkům a odměny v řádu set tisíc, možná půl milionu. Myslím si, že by bylo správné, aby se k tomu vyjádřil, a já bych ho v této chvíli k tomu chtěl vyzvat. Děkuji. (Potlesk vlevo.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. O slovo se přihlásil pan poslanec Gandalovič. Prosím, pane poslanče. Další přihlášku nemám.

 

Poslanec Petr Gandalovič: Za prvé, pane kolego prostřednictvím předsedajícího, pan poslanec Nečas je řádně omluven, tak se tady na něj nemusíte tímto způsobem obracet.

Za druhé - už jsme to tady několikrát rozebírali - já prosím pana předsedu, který předsedá této schůzi, aby vedl poslance k dodržování jednacího řádu, abychom se bavili o projednávaném tématu a nedělali z tohoto řečnického pultíku mítink sociální demokracie, kde se semele první poslední, co vám zrovna na jazyk připadne.

Za třetí, pokud se jedná o podstatu této věci, tak ODS tuto věc nenavrhovala ani zrušit, ani jakýmkoli způsobem změnit. Jak víte, byl to návrh vlády Jana Fischera, pro který jste, páni kolegové, skoro jako jeden muž hlasovali a pro který hlasovali i vaši kolegové v Senátu včetně předsedy Konfederace odborových svazů pana senátora Štěcha. To, že jste potom přišli na to, jakým způsobem se to nelíbí odborářům, a to, že odboráři v této předvolební době vzali celý Parlament, jak Poslaneckou sněmovnu, tak Senát, jako své rukojmí pod hrozbou stávky a vy jste se samozřejmě na tuto stranu jednoznačně postavili, tak to je vaše věc. Vy jste si tím vyrobili také precedent do jakékoli budoucí doby, kdy třeba někdy v budoucnu tady bude vaše vláda, která bude úplně stejným způsobem takto vydíraná odboráři.

Takže pánové, prosím, neházejte to na ODS. Je to vaše odpovědnost, a pokud tady těch 101 hlasů máte, tak si to prosím prohlasujte bez našeho poučování. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Cyril Svoboda, připraví se pan poslanec Škromach. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Vážený pane předsedo, já nechci rozšiřovat debatu, jenom řeknu důvody, proč poslanci za KDU-ČSL podpoří naše stanovisko proti vůli pana prezidenta. Kromě toho, že to řešení je levnější než stávka, je tady ještě jeden logický krok, na který se neupozornilo. My jsme také hlasovali pro snížení DPH pro podnikatele v oblasti restauračních služeb, kadeřnictví a opravářů kol, na to si všichni vzpomínají, a neprošlo to také hlasy ODS. Toto je šance pro plátce DPH poskytnout svým zaměstnancům např. stravovací služby jako jakýsi benefit, protože dnes nemohou pohybovat s jejich mzdami. A je to jedna z nabídek pro podnikatele, kteří jsou plátci DPH, aby tento nástroj využili. Je to nástroj pozitivní, to znamená je to nástroj, který směřuje i do prostředí podnikatelského. Já tady z toho nechci dělat velké emoce, jenom za nás konstatuji, že jsme hlasovali pro v minulosti a budeme hlasovat stejně i teď.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: S faktickou poznámkou pan poslanec Grospič, poté pan poslanec Rath. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane předsedo. Dovolte, abych vaším prostřednictvím řekl panu poslanci Gandalovičovi, že vůbec odbory nevydírají tuto Sněmovnu. Odbory dělají prostě tu práci, ke které jsou určeny, zastupují zájmy svých zaměstnanců, zastupují ty, které sdružují, které hájí. A možná že dělají svou práci dobře, důrazně a berou se právě za zájmy svých zaměstnanců, za ty, kteří zdaleka ve svých příjmech nedosahují ani té průměrné mzdy, kterou statistický úřad prezentuje na svých stránkách, protože dvě třetiny zaměstnanců dosahují maximálně mediánové mzdy, to znamená kolem 17 tisíc korun hrubého, na rozdíl od vás jako pravice, která také velice dobře lobbuje a ve svých vystoupeních zneužívá této Poslanecké sněmovny. Čili zaměstnanci pracující v České republice, odbory nezneužívají svého postavení. Ony prostě hájí ty, které sdružují. (Potlesk vlevo.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Rath. Připraví se pan poslanec Škromach. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, k panu kolegovi Gandalovičovi prostřednictvím předsedajícího. Víte, my tady vašeho úřadujícího předsedu Nečase postrádáme. Postrádáme ho velmi, protože on vám asi zapomíná říkat celou řadu důležitých věcí. Například ještě donedávna jste tady bojovali za státní maturity a teď on je na našich pozicích, že by se měly zrušit. Totéž je asi s poplatky, protože ještě donedávna jste bojovali za zachování všech poplatků, najednou se dovíme, že on je možná pro zrušení poplatků za položku na receptu. A chtěl bych v té souvislosti vás upozornit, že ho tady skutečně velmi postrádáme, protože asi nepředává ty informace ODS tak, jak by měl. A vy byste také neměl tady říkat nepravdy. Myslím, že není dobře, že tady lžete, že je omluven. Já jsem se šel zeptat pana předsedy, zda má omluvenku či omluvu pana poslance Nečase, a žádnou takovou on nemá. Čili pane Gandaloviči, přestaňte tady říkat nepravdy, přestaňte lhát a říkejte jen věci, které máte ověřené. (Potlesk vlevo.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Škromach. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já myslím, že se tady jasně ukazuje, kdo a čí zájem zastupuje. Kolega Nečas má hodně řečí o tom, jaka chce podporovat zaměstnanost, a tady má ODS dneska možnost zaměstnanost podpořit. To je daňová úleva pro zaměstnavatele, v první řadě, aby mohli vytvořit dobré podmínky pro své zaměstnance za levnější peníze. Ale je vidět, že to, co říkáte, nemyslíte vážně a že to pouze říkáte. Ve chvíli, kdy to můžete dokázat tady ve Sněmovně a kdy pro to můžete zvednout ruku, tak samozřejmě děláte mrtvého brouka. Váš lídr Nečas raději ani nepřijde, aby se nemusel vyjadřovat. O tom ostatně svědčí to, do jaké role jste ho postavili v ODS - do role obětního beránka, protože on to ještě neví, on ještě stále myslí, že to bude jinak, ale myslím si, že situace je už celkem jasná v této chvíli. A mně tady opravdu chybí jasné vyjádření člověka z pravého spektra, který reprezentuje dneska údajně - já ani nevím, jestli pan Topolánek už odstoupil z funkce předsedy, protože to nikde nepsali - a skutečně by se měl vyjadřovat ten, kdo je kompetentní a zodpovědný. Váš volební lídr. (Potlesk vlevo.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Mám zde dvě faktické - pan poslanec Libý, poté Gandalovič. Nebo jestli si to pánové chtějí přehodit? Prosím, pan poslanec Libý, poté pan poslanec Gandalovič. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP