(11.50 hodin)
(pokračuje Jurásková)

Nyní konkrétně k záměru Národního tkáňového centra. Ministerstvo zdravotnictví, a tedy Česká republika, se tímto způsobem zapojuje do celosvětového procesu, který reflektuje současné trendy v moderní medicíně při aplikaci a využití lidských buněk pro léčbu a zvýšení kvality pacientů, tedy obyvatel České republiky. V souladu s usnesením vlády č. 617 ze dne 4. května 2009 a v rámci legitimního transparentního postupu daného zákonem č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, ve znění pozdějších předpisů, nabylo Ministerstvo zdravotnictví cenné papíry této již existující společnosti Národní tkáňové centrum, a. s. v nominální hodnotě.

Zde je nutné zdůraznit, že Ministerstvo zdravotnictví nikdy nebylo spoluzakladatelem společnosti Národní tkáňové centrum, a. s., jak mylně informovala média. Ministerstvo zdravotnictví postupovalo striktně dle zákona o majetku České republiky, nikoliv podle zákona o velké privatizaci. Nejedná se proto o privatizaci, nebyl privatizován majetek České republiky a v této souvislosti je zcela zřejmé, že některé deníky použily pojem privatizace pouze účelově k většímu mediálnímu efektu. Uvedený model spoluúčasti státu na společnosti Národní tkáňové centrum, a. s. byl Ministerstvem zdravotnictví zvolen pro svoji hospodárnost a funkčnost, neboť nejenže řeší faktické nepříznivé dopady evropské legislativy, a tím i zachování produkce tkáňových transplantátů, ale především umožňuje rozvoj léčby léčivými přípravky pro moderní terapii ve prospěch pacientů v České republice a je ekonomicky výhodný pro stát. Stát nenese nutné finanční náklady spojené s modernizací odpovídající infrastruktury pro zpracování tkáňových transplantátů a za nominální hodnotu podílu získává účast na unikátním zařízení pro produkci přípravků moderní terapie.

Tady je nutné uvést, že moderní terapií, a vy máte informace o ní k dispozici, rozumíme nejen nakládání s lidskými transplantáty, ale také nové technologie, jak jsem zmiňovala, s použitím zejména výzkumu, to znamená nanotechnologie.

Nabývání majetkových podílů v obchodních společnostech a zakládání obchodních společností, které jsou určeny k obhospodařování zbytných, nebo naopak specializovaných strategických nebo finančně náročných aktivit, je v České republice standardní. Majetkové podíly v obchodních společnostech jsou v rámci vlastního portfolia drženy mimo jiné Ministerstvem financí, Ministerstvem průmyslu a obchodu, Ministerstvem dopravy nebo Ministerstvem zemědělství. Tkáňové banky jsou ve vlastnictví soukromých společností běžně, v Evropské unii například v Německu, Španělsku a Velké Británii, ve světě ve Spojených státech, v jižní Koreji nebo v Japonsku.

Jaký je tedy současný stav tkáňové banky Fakultní nemocnice Brno? Je nutné zdůraznit, že činnost společnosti Národní tkáňové centrum, a. s. není zcela shodná s činností Tkáňové banky. Činnost Národního tkáňového centra, a. s., je zaměřena za prvé na oblast aplikace moderní terapie, které se Tkáňová banka věnovala pouze okrajově. K rozvoji této oblasti jí chyběly patenty a odpovídající know-how. Jedná se tedy o podporu zcela nové činnosti. Za druhé je činnost společnosti zaměřena na nakládání s tkáňovými transplantáty.

Zákonem o lidských tkáních a buňkách byl stanoven nejzazší termín pro zprovoznění odpovídajících prostor tkáňových bank dle v zákoně a evropské legislativě uvedených standardů k 30. dubnu 2009. Tkáňová banka Fakultní nemocnice Brno provádí aktivity týkající se zpracování tkáňových transplantátů ve výjimkou časově ohraničeném rozsahu od tohoto data, to znamená 30. dubna 2009, do konce roku 2010. Důvodem je nedostatečná kapacita a časově omezená kvalita prostor. Modernizace a využití těchto prostor do tohoto alespoň dočasného standardu byla umožněna financováním specializované technologie společnosti PrimeCell, a. s. To vedlo k zachování léčby širokého spektra pacientů tkáňovými transplantáty v České republice. Stát by byl nucen z rozpočtové kapitoly Ministerstva zdravotnictví vyčlenit na financování záměrů tkáňového zařízení v Brně odpovídajícího velikostí a zaměřením Národnímu tkáňovému centru, a. s., jednorázovou investici ve výši téměř tři čtvrtě miliardy korun v letech 2009 a 2010.

Na tkáňové zařízení Národního tkáňového centra, a. s., nepřechází žádný majetek ze stávající Tkáňové banky Fakultní nemocnice Brno. Jak již bylo uvedeno, stávající prostory nejsou dostatečně technologicky vybaveny a nesplňují tvrdé legislativní podmínky pro zachování tkáňového bankovnictví ve Fakultní nemocnici v Brně. Národní tkáňové centrum, a. s., buduje úplně nové špičkové výrobní a vývojové zázemí v blízkosti nemocnice na vlastní náklady. Výše investice bude činit minimálně 336 mil. korun v roce 2010. Jedná se především o zázemí pro produkci přípravků moderní terapie, terapeutických metod, které využívají vlastní buňky pacientů, v mnoha případech v kombinaci s nanovlákenným nosičem. Nové prostory umožní tedy jednak zachovat kvalitu a dále zvýšit bezpečnost přípravy stávajících produktů, transplantátů a nadále ji udržovat. Klíčový je však další rozvoj v oblasti moderní terapie a inovace nových přípravků moderní medicíny. Již nyní je v Národním tkáňovém centru, a. s., ve vývoji šest nových přípravků. Nové pracoviště poskytne i v Evropě naprosto unikátní zázemí. Jedná se o kombinaci nanotechnologického výrobního zařízení a robotiky na světové úrovni. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP