(Jednání pokračovalo v 11.47 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, čas určený na jednání klubu Občanské demokratické strany vypršel, takže můžeme v našem jednání pokračovat. Teď zde mám několik omluv. Paní poslankyně Šojdrová se omlouvá z dnešního jednání ze zdravotních důvodů, stejně tak paní poslankyně Filipi a paní poslankyně Molendová, pan poslanec Melčák. To je asi všechno. Pro jistotu ještě přečtu omluvu pana poslance Wolfa.

 

Souhlasíte-li, budeme pokračovat projednáváním bodu 2, což je

2.
Informace ministryně zdravotnictví o podivné privatizaci
Tkáňové banky Fakultní nemocnice Brno

 

Místopředseda PSP Jan Kasal Prosím paní ministryni, aby se posadila u stolku zpravodajů. Úvodní slovo paní ministryně přednesla již 18. března. Samozřejmě chce-li vystoupit v tuto chvíli, tak má příležitost vystoupit i nyní. Takže hovořit bude paní ministryně Dana Jurásková.

 

Ministryně zdravotnictví vlády ČR Dana Jurásková Děkuji. Pane předsedající, vzhledem k tomu, že schůze Poslanecké sněmovny byla přerušena před měsícem, já bych přece jen, pokud Poslanecká sněmovna dovolí, ráda své úvodní slovo přednesla znovu. Je to poměrně důležité, protože má-li probíhat následně věcná diskuse, tak je potřeba si některé skutečnosti osvěžit, a já tedy přednesu to, co mám na srdci.

Úvodem bych chtěla říci, že formulace zařazeného bodu, to znamená Informace ministryně zdravotnictví o prodeji Tkáňové banky Fakultní nemocnice Brno a Fakultní nemocnice Ostrava, případně to, co visí na tabuli, to znamená podivná privatizace Tkáňové banky, je chybná. Stát a jím řízené příspěvkové organizace ani do jednoho z níže uvedených společných podniků nevkládá žádný nemovitý ani movitý majetek, pouze nabývá vlastnické podíly. V případě Centra buněčné terapie není nabytí vlastnického podílu státu spojeno s převedením žádného klinického pracoviště Fakultní nemocnice Ostrava, nelze tedy v žádném případě hovořit o privatizaci, to znamená prodeji majetku či podniku.

Ve skutečnosti se jedná o vznik dvou společných podniků. Národní tkáňové centrum, a. s., se týká pouze Fakultní nemocnice v Brně. Druhý společný podnik se týká Centra buněčné terapie a diagnostiky při Fakultní nemocnici Ostrava a Zdravotním ústavu se sídlem v Ostravě. Ke dni 24. března 2009 společnost založila jako jediný akcionář PrimeCell, a. s. Základní kapitál činí 12 mil. Kč, stát nabyl cenné papíry ve výši 20 % podílu. Soustředí se hlavně na diagnostiku a buněčné produkty takzvaně na míru. Podmínky jsou shodné jako v případě akciové společnosti Národní tkáňové centrum. Rozdělení na dvě centra je dáno konkrétními územními podmínkami výstavby, personálním obsazením jednotlivých pracovišť ve vztahu ke konkrétní lokalitě a historickým vztahem Fakultní nemocnice Brno k transplantátům a Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě k diagnostickým metodám.

Obecně o moderní terapii lze uvést, že je to oblast zahrnující tkáňové inženýrství, somatobuněčnou a genovou terapii. Tvoří mladé interdisciplinární odvětví - první aplikace byla uvedena na trh v roce 1996 - které vykazuje silný potenciál dalšího rozvoje v období nejbližších let. Moderní terapie zahrnuje kombinaci špičkových biotechnologických a molekulárně genetických postupů, které jsou často doplňovány novými materiály, například nanomateriály a zobrazovací technikou.

V minulém roce prezident Spojených států zrušil významná omezení na výzkum v oblasti moderní terapie a mám, bude-li Poslanecká sněmovna mít zájem, k dispozici čísla i z České republiky, přesněji v oblasti kmenových buněk.

Státní investice do výzkumu v oblasti moderní terapie, které byly vynaloženy v roce 2008, převýšily například ve Velké Británii 500 mil. liber. Investice soukromých farmaceutických společností jsou ve stejné době odhadovány desetkrát vyšší. Dle expertů měl globální trh v oblasti moderní terapie v roce 2002 objem 20 mld. dolarů, v roce 2007 došlo k nárůstu na 36 mld. a v roce 2012 se předpokládá nárůst až na 81 mld. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP