(11.50 hodin)
(pokračuje Úlehla)

Já bych prosil, abychom nedělali tady tyto excesy, protože nic odborného tady nezaznívá, a pokud něco zaznělo, tak to bylo od paní ministryně a od lidí, kteří v tom výboru skutečně pracují. Takže zachovejme si důstojnost a nevytahujme kauzy, u kterých jste stáli právě vy, a teď je vám jenom líto, že jste je nemohli dotáhnout do konce. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Rath, připraví se pan poslanec Boris Šťastný. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Já naprosto chápu dost nezáviděníhodnou situaci paní ministryně, protože ona se tady musí zodpovídat za skutky svého prvního náměstka Marka Šnajdra, který je mimochodem pravou rukou předsedy ODS pana Topolánka, protože se říká duo Marků, Marek Dalík a Marek Šnajdr. Čili oba dva jako intimusové nebo chcete-li stíny Mirka Topolánka provázejí po celou jeho kariéru. Jeden trochu známější, druhý trochu méně známý. Chápu, že to je nepříjemné.

Proto já dávám procedurální návrh, o kterém bych chtěl, aby se hlasovalo, aby zde mohl vystoupit náměstek Marek Šnajdr a tyto výhrady jsme směřovali proti němu, i když samozřejmě bohužel, paní ministryně, platí, že kdo kryje korupci, je sám korupčníkem. Takže vy byste měla skutečně velmi vážně uvažovat o tom, že byste nám odpověděla, a ODS by měla chtít tu odpověď také. Víte, vy tady balamutíte národ, že chcete bojovat proti korupci, tak prosím, chtějte také odpověď na otázku, komu patří podivná firma Avenier, které jsme zprivatizovali očkovací vakcínu. Vy jste zprivatizovali očkovací program. Komu patří firma PrimeCell, které jste vy zprivatizovali obchod s tkáněmi mrtvých. Věc, která je neuvěřitelná. Obě dvě věci jsou neuvěřitelně obludné, neuvěřitelně nebezpečné a neuvěřitelně zapáchají velkou korupcí. Čili pokud Občanská demokratická strana myslí aspoň na zlomek sekundy vážně a nedělá si z lidí legraci, že chce něco dělat s korupcí, tak dámy a pánové, to jsou konkrétní jasné příklady pochybných postupů politiků z Občanské demokratické strany a jejich zapojení do pochybných firem.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Čas! Děkuji. Nyní pan poslanec Boris Šťastný...

Tam byl procedurální návrh. Takže já vás odhlásím na žádost z pléna, zazvoním.

 

Pan poslanec Rath navrhl, aby se jednání zúčastnil pan náměstek Šnajdr. Je tomu tak? A mohl vystoupit na mikrofon. Já ještě chvíli počkám, protože pořád se mění kvorum...

Myslím, že pomalu mohu zahájit hlasování o návrhu pana poslance Ratha. Kdo s návrhem pana poslance Ratha souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 3, z přihlášených 103 poslankyň a poslanců pro návrh 53, proti 4. Konstatuji, že tento návrh byl schválen.

 

Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Boris Šťastný, poté pan poslanec Hovorka, poté pan Ohlídal, Nečas, to jsou všechno faktické, a znovu pan poslanec Rath. Nyní prosím pana poslance Šťastného s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Boris Šťastný: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, já bych se chtěl zpátky vrátit k podstatě konání této schůze. Když jsem řekl ve svém úvodním vystoupení, že jde o předvolební mítink sociální demokracie, tak já myslím, že teď marketinkoví stratégové pan Tvrdík, Dimun a další v Lidovém domě určitě mají radost, protože předvolební mítink se vyvíjí, takže z tohoto pohledu jsou jistě spokojeni.

Ale byl jsem zde osloven, zda vážím svá slova. Já svá slova vážím, ale otázkou je, zda ostatní kolegové váží svá slova, protože například pan kolega Rath ve svém vystoupení velmi závažným způsobem se ohradil proti konkrétní nadnárodní společnosti. Já bych chtěl upozornit na nejrůznější arbitráže typu "kauza Šťáva" a chci říci, že na tyto věci se poslanecká imunita nevztahuje. Totiž upozorňuji na nebezpečí, že v takovýchto případech, kdy z korupce je bez jakýchkoliv důkazů obviněna obrovská nadnárodní společnost, z toho může být pro Českou republiku velký problém. Proto bych chtěl prostřednictvím předsedajícího vyzvat pana poslance Ratha a sociální demokraty, aby buď předložili konkrétní důkazy o svých slovech, a to tady a teď, nebo aby ta slova pro jistotu vzali zpátky, aby za jejich slova neplatili v budoucnu daňoví poplatníci. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní pan poslanec Ohlídal, poté pan poslanec Hovorka, Nečas, Bublan, Rath, Marková. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji. Vážené dámy, vážení pánové, já bych chtěl reagovat na některé své předřečníky z řad poslanců ODS, např. pana Borise Šťastného, pana Úlehly. Oni se velmi podivují nad tím, že zde projednáváme nebo chceme projednávat záležitosti, které se týkají exekutivy. To je ovšem naprosto v pořádku. Pánové by si měli zopakovat Ústavu České republiky, kde je jasně řečeno, že Sněmovna má legislativní roli, ale zároveň i kontrolní roli vůči vládě České republiky. Takže prostřednictvím této schůze se uskutečňuje právě tato kontrolní role, protože různé, mírně řečeno podivné kroky provedené na Ministerstvu zdravotnictví tuto kontrolní roli a tuto kontrolu přímo vyžadují.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Hovorka s faktickou a připraví se s faktickou pan poslanec Nečas. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, já si myslím, že pro spravedlnost je třeba říct, že paní ministryně na rozdíl od bývalého pana ministra Julínka chodí nepoměrně víc na interpelace a v případě, že není přítomna, tak alespoň dodává v termínu odpovědi na tyto interpelace a také nepoměrně více komunikuje a chodí více do zdravotního výboru než bývalý pan ministr Julínek. Takže to si myslím, že je posun určitě.

Je ale také pravda, že jsme byli nuceni přijmout usnesení, které navrhoval pan kolega Šťastný, že výbor není informován o všech věcech, některých exekutivních, které se dějí na ministerstvu, a že tyto informace bychom měli mít. A to je důkazem toho, že například jsme vůbec nevěděli o tom, že došlo k vyvedení vlastně tkáňové banky do akciové společnosti, nebo o tom, že se připravovala změna v systému očkování. Takže tolik.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Nečas, připraví se pan poslanec Bublan taktéž s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zabýváme se tady věcmi, které předhodil pan poslanec Rath až někdy do poloviny 90. let, zabýváme se tady majetkovými strukturami. Pan poslanec Rath tady rozvíjel jméno pana doktora Petra Hapaly, ředitele zdravotního ústavu, jmenovaného konkurzem jako velmi kvalitního člověka za vlád sociální demokracie. Připomínal jeho podnikatelské aktivity. Já bych tady chtěl jenom připomenout, když už jdeme do struktury těch firem, že firma HP Construct měla stejné akcionáře a stejné představenstvo jako sesterská firma Hutní projekt. V té době byl pan doktor Petr Hapala členem představenstva, akcionářem této sesterské firmy Hutní projekt. Ředitelem v té době byl nějaký inženýr Martin Pecina, této firmy. (Ohlas.) Shodou okolností stávající ministr vnitra, bojovník proti korupci a volební lídr České strany sociálně demokratické v Praze. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP