(12.00 hodin)
(pokračuje Nečas)

Takže pane doktore Rathe prostřednictvím pana předsedajícího, buďto ty podnikatelské aktivity tehdy byly podezřelé, a pak musí od válu všichni, včetně nejmenovaného inženýra pana Peciny, anebo podezřelé nebyly. Ale vybrat si teď musíte. (Potlesk z pravé strany.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Bublan, připraví se pan poslanec Rath, taktéž s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji, pane předsedo. Vážené dámy, vážení pánové, když jsme tady před dvěma lety projednávali zákon o policii, kde byla novinka, že čtrnáct krajů bude mít své vlastní policejní ředitelství, tak zde zaznívaly hlasy o tom, že to bude stát hodně peněz, že budou muset mít nové budovy apod. Nakonec jsme tento zákon schválili většinou hlasů. Připomínám to z toho důvodu, že teď jsme svědky opačného procesu, kdy pod pláštíkem koncentrace, transformace zdravotních ústavů dochází k opačnému procesu, kdy se ze čtrnácti zdravotních ústavů stává sedm, potom ještě nakonec pouze dva apod.

Víte, možná ten úmysl není špatný a možná má své opodstatnění, nicméně bych chtěl paní ministryni doporučit jednu věc ještě dříve, než vystoupí pan náměstek Šnajdr: aby mu v tomto ohledu dala domácí vězení, protože pokud on objíždí jednotlivé zdravotní ústavy a obhlíží budovy, objekty a už mluví o tom, co se prodá a co se komu přenechá, tak to u těch pracovníků budí dojem, že nejde o nějakou transformaci, nejde o lepší péči o zdraví lidu, ale že jde čistě jenom o obchod s těmito nemovitostmi. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní se přihlásila paní ministryně, poté pan poslanec David Rath s faktickou a paní poslankyně Soňa Marková s faktickou. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně zdravotnictví vlády ČR Dana Jurásková Děkuji. Co se týče majetku zdravotních ústavů, já už jsem řekla ve svém úvodním vystoupení, že Ministerstvo zdravotnictví provedlo analýzu tohoto majetku. Také jste se z mého vystoupení dozvěděli, že kroky, které předcházely této analýze, převedly majetek ze 75 zařízení obdobného typu bez jakéhokoliv hlubšího zkoumání a bez vazby na přímou činnost zdravotních ústavů. Je tedy patrno, že zdravotní ústavy, a to jsem ve svém vystoupení také řekla, hospodaří s různým majetkem, který různě využívají, a je samozřejmě možné a je to téměř jisté, že část z nich ten zbytný majetek, který k ničemu nepotřebují, také zatěžuje.

Za mého působení objížděla zdravotní ústavy paní vrchní ředitelka Šedivá a informace mám přímo od ní. Je to člověk, který je na Ministerstvu zdravotnictví přímo odpovědný za řešení této situace. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní ministryně. Podotýkám, že všechny poznámky, které teď jsou, jsou faktické. Slovo má pan poslanec David Rath, připraví se paní poslankyně Soňa Marková, taktéž s faktickou poznámkou.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, já bych chtěl jen upozornit a zeptat se předsedy klubu poslanců ODS, proč nechtěli umožnit svému prominentnímu členovi, pravé ruce Mirka Topolánka a skutečnému ministru zdravotnictví panu Markovi Šnajdrovi vystoupit v této Sněmovně a zodpovědět některé důležité otázky, které bychom mu měli chtít položit společně. Tedy otázku, komu patří firma Avenier, jak dlouho se zná a jak spolupracoval s panem Lekešem, který tuto firmu reprezentuje. Jistě si pan Marek Šnajdr vzpomene, jak spolu ještě obchodovali, když byl ve firmě Pfizer, a třeba pořádali společně přes pana Lekeše zde semináře v Poslanecké sněmovně. Klidně mu ty faktury mohu přinést a ukázat. Pro připomenutí, faktury Pfizeru, které za zadarmo pronajaté prostory této Sněmovny firma pana Lekeše dostávala, a obdobné věci, a dále by nám mohl říci, jaká je jeho role a komu patří firma PrimaCell a další, kterým privatizoval obchod s tkáněmi nebožtíků, kde má svého kamaráda z firmy HP Construct, se kterým seděl ve statutárních orgánech této firmy, a mohl by nám také říci, jak spolu tehdy spolupracovali, když on byl ve výkonné radě ODS, a jakým způsobem s ním dnes spolupracuje, když se tady potichu privatizuje obchod s tkáněmi nebožtíků, mimochodem velmi obludná záležitost, velmi nebezpečná záležitost.

Myslím si, že na tyto otázky by tady pan náměstek Šnajdr měl dát jasnou a srozumitelnou odpověď, když na ně neumí odpovědět paní ministryně, ale jsem přesvědčen, že ona možná odpověď nezná, ale vy, pane náměstku, vím o tom a jsem přesvědčen o tom, že vy dobře víte, kdo ty firmy má a jakými podíly a jací lidé se tam objevují.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou paní poslankyně Soňa Marková. Připraví se paní poslankyně Rybínová a dále pan poslanec Nečas, všichni s faktickými poznámkami. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, dovolte mi, abych vám připomněla, proč byl zařazen tento bod na jednání Poslanecké sněmovny. Po interpelaci, která tady proběhla minulý týden na téma zdravotních ústavů, bylo naprosto opodstatněné, aby Poslanecká sněmovna dala jasný signál, že Ministerstvo zdravotnictví porušuje zákon a je třeba tomu zabránit.

Takže pánové a dámy z ODS i ČSSD, přestaňte se tady mlátit kyblíčky a lopatičkami přes hlavu, pojďme dokončit tento bod a přijmout usnesení!

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí paní poslankyně Rybínová s faktickou, připraví se s faktickou poznámkou pan poslanec Nečas. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Rybínová: Pane předsedo, naváži na svoji předřečnici. Já jsem se jenom chtěla slušně zeptat, jestli se vrátíme k tématu, které jsme tady začali projednávat, protože opět připomínám, že jsem přihlášená do obecné rozpravy a ráda bych se k tomu tématu vrátila, ale pokud se k němu vrátíme za půl hodiny a někdo už třeba půl hodiny sleduje toto naše jednání, tak si asi bude myslet, že jsem se zbláznila, protože hovořím úplně o něčem jiném.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Nečas s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, opět tady podotýkám, že se rozebírá vlastnictví různých společností, které podnikaly nebo podnikají v oblasti zdravotnictví. Já bych dotazy pana doktora Ratha, pana poslance Ratha, chtěl rozšířit ještě o další společnost, která podnikala ve zdravotnictví. Bylo by dobře, kdyby - prostřednictvím pana předsedajícího bych o to chtěl požádat pana poslance Ratha - nám odpověděl, kdo vlastnil, případně vlastní, společnost Paracelsus, kdo se stal milionářem díky prodeji zprivatizované polikliniky, kdo se stal milionářem díky privatizaci ve zdravotnictví, proti které teď tak strašně bojuje. Čili jak to bylo se společností Paracelsus, privatizující a podnikající v oblasti zdravotnictví, kdo byl její majitel a kdo se díky tomu stal milionářem.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Mám přihlášené dva předsedy. Prvním byl pan předseda Sobotka. Vy jdete s faktickou? Takže s faktickou poznámkou pan předseda poslaneckého klubu.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, pane předsedo, za slovo. Já jsem chtěl, ač standardně na štěky pana hejtmana a poslance Ratha nereaguji, tak tentokrát bych chtěl odpovědět na tu otázku. Občanští demokraté nehlasovali pro účast pana náměstka Šnajdra na této schůzi, protože se nechceme účastnit tohoto vašeho předvolebního cirkusu. A trochu se divím, že se toho chtějí účastnit komunisté. Když tady paní poslankyně mluví o tom, že chceme věcně věci projednávat, proč tedy hlasují pro tuto schůzi, která není ničím jiným než předvolebním mítinkem sociální demokracie. My prostě ctíme nějaké demokratické ústavní principy, kdy za ministerstvo zodpovídá ministr. Nikdy tady nevystupoval žádný náměstek, aby obhajoval nebo vysvětloval některé postupy. Já si myslím, že toto daleko víc svědčí o formě dnešní schůze, o tom, že tady vedeme za peníze daňových poplatníků předvolební kampaň sociální demokracie. Jistě na to máte právo takovou věc udělat, ale myslím, že je dobré, aby lidé věděli, jak se věci mají.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane předsedo. Další faktická. Pane předsedo poslaneckého klubu sociální demokracie, ještě vás nepustím k řečnickému pultu. Řečnický pult teď patří paní poslankyni Markové s faktickou poznámkou. Prosím, paní poslankyně, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP