(11.40 hodin)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče, s faktickými poznámkami pan poslanec David Rath, Pavel Němec, Ludvík Hovorka, Jeroným Tejc. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, to je skutečně velmi směšné, co tady říkala ministryně zdravotnictví, protože až do jejího rozhodnutí, a já nevěřím, že bylo její, já si myslím, že bylo Marka Šnajdra, privatizovat systém očkování to zajišťovaly hygienické služby. Ano, těm to dodávala nadnárodní obrovská distribuční firma Phoenix. A možná ještě další firmy, stejně jako Phoenix dodává do nemocnic. To je německá obrovská nadnárodní firma. A světe div se, dámy a pánové, tato firma, která zásobuje Německo, Rakousko, Francii nejspíš a mnoho dalších evropských zemí, i české nemocnice, najednou potřebuje pomoc neznámé firmy Avenier, bez které se neobejde při distribuci a zajišťování očkovacího programu, a tento světový gigant si udělá konsorcium s firmou Avenier, která sídlí někde na Maltě a nevíme, komu patří.

Paní ministryně, jste tak naivní? Jste skutečně tak naivní, nebo děláte jen, že to nevidíte? Vy tady zjevně kryjete korupci! (Potlesk poslanců ČSSD.) Zjevně tady kryjete korupci, protože ničím jiným toto vysvětlit nejde. Nebo jaké máte vysvětlení, že obrovský nadnárodní gigant, který do té doby fungoval sám, přibere neznámou firmu, která s tím nemá prakticky žádné zkušenosti? To vám přijde asi normální, logické, neptáte se, komu patří, prostě jim svěříte očkovací program, seberete ho státním hygienickým stanicím a všechno je v pořádku. Všichni mají být spokojeni! A ještě nás tady peskujete, že se na to ptáme?

Pane kolego Šťastný, víte kolik tím ztrácí Ministerstvo zdravotnictví? Desítky, možná stovky milionů. I kdyby tato schůze byla úplně mimo řádný program, tak je naprosto na místě, protože může ušetřit daňovým poplatníkům a českému státu stovky milionů.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou poznámkou teď vystoupí pan poslanec Němec. Připraví se pan poslanec Hovorka a pan poslanec Tejc. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Němec: Vážený pane předsedající, členové vlády, kolegyně, kolegové, já si myslím, že paní ministryně prostě má tu smůlu, že spadla do situace, kdy přišla na ministerstvo, a tam byla taková kopa průšvihů, že ona se v tom prostě jenom plácá. Tak to asi je.

Ale prostřednictvím předsedajícího na pana kolegu Šťastného. Pane kolego, vy jste tady celé tři týdny zdržovali tuto Poslaneckou sněmovnu obstrukcemi, to stálo desítky milionů tuto zemi, a vy máte tu troufalost a drzost tady vystoupit, že my tady dneska jednáme o věcech, které jsou strašně důležité pro lidi této země? Já tu vaši troufalost opravdu obdivuji. Vy nám tady hovoříte o třech milionech, přitom ODS dělá obstrukce tři týdny na řádné schůzi, a to stálo desítky milionů korun tuto zemi. Takže prosím, pane kolego, važte příště svoje slova. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Hovorka, připraví se pan poslanec Tejc. Přibyly mi další dvě přihlášky, poté paní poslankyně Rybínová a pan poslanec Úlehla. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Já fakticky k očkování a ke vztahu legislativy a exekutivy. Víte, ten problém je takový, že tady bylo několik pokusů o změny v zákoně o ochraně veřejného zdraví a v zákoně o veřejném zdravotním pojištění, aby se systém očkování převedl ze systému státního rozpočtu na systém zdravotních pojišťoven a jaksi změnil se i zákon o ochraně veřejného zdraví, aby z toho vypadlo ustanovení § 47. Ale toto se nestalo, změna neproběhla, a Ministerstvo zdravotnictví přesto rozhodlo o tom, že očkování se vlastně předá konsorciu soukromých firem, aniž by o tom informovalo výbor pro zdravotnictví předem a aniž by řeklo, že nemá prostředky na to, aby dovybavilo hygienické stanice k tomu, aby mohly tuto činnost vykonávat, která byla vykonávána dobře. A podobně se postupovalo i v případě zdravotních ústavů. Přestože nedošlo ke změně zákona, tak přesto si ministerstvo připravovalo vlastní řešení bez ohledu na to, co zákon říká a co má ministerstvo respektovat.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Tejc, připraví se paní poslankyně Rybínová taktéž s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo. Já myslím, že to přesně pojmenoval pan poslanec ODS Boris Šťastný. Tady jde přece o čas. Ale ne o čas, který tady zbytečně strávíme dnes, ale o čas, který ještě zbývá Marku Šnajdrovi na Ministerstvu zdravotnictví. Mohli jsme si přečíst inzeráty, kde Tomáš Julínek slibuje, že se vrátí a že reformu ještě dokončí, že to, co nestihl, ještě stihne. Ale ono to teď podle těch průzkumů nevypadá. A my se skutečně obáváme toho, že ne 3 miliony, ne 2 miliony, ne 5 milionů, které v žádném případě toto jednání Poslanecké sněmovny nestojí, ale že může dojít k vážným škodám ve veřejném sektoru, které jsou v řádu ne desítek, ale stovek milionů, protože Marek Šnajdr je pořád na ministerstvu a pořád ho fakticky řídí.

Já bych chtěl skutečně znovu zopakovat, že tato schůze dnes by se tady konala stejně. A kdyby paní ministryně chodila na interpelace, odpovídala na ně, například na mou interpelaci, kterou jsem měl k Masarykovu onkologickému ústavu, kdyby tady byla, když Poslanecká sněmovna zasedala, tak by se například dnes bod 3, personální politika Ministerstva zdravotnictví, tady vůbec neprojednával. Takže jestli jsme měli šetřit, tak tím, že by paní ministryně plnila své povinnosti, které má ve vztahu k Poslanecké sněmovně. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní s faktickou - přihlásila se paní ministryně, tak paní ministryně má přednost. Prosím, paní ministryně, máte slovo. Poté s faktickou poznámkou paní poslankyně Rybínová.

 

Ministryně zdravotnictví vlády ČR Dana Jurásková Já jen pro upřesnění. Já jsem si vědoma toho, že jsem se během své funkce neúčastnila všech interpelací. Nicméně snažila jsem se každou poslaneckou schůzi, respektive v tom čtrnáctidenním cyklu aspoň na jedněch interpelacích být. A pokud si uvědomuji, tak jsem se omluvila v řádu několika interpelací. Co se týče interpelace pana poslance Tejce, na tu si vzpomínám, ale vím, že jsem tady také personální problémy, které tady byly prezentovány, Masarykova onkologického ústavu řešila prostřednictvím písemné interpelace na pana premiéra, takže já si nejsem vědoma toho, že bych poslancům nedala dostatek prostoru na to mě interpelovat.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní ministryně. Nyní vystoupí paní poslankyně Rybínová s faktickou. Připraví se pan poslanec Úlehla. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Rybínová: Děkuji, pane předsedo. Já se přiznám, že jsem před pár okamžiky opustila sál, ale opravdu jenom na pár vteřin, a když jsem se vracela a otevřela dveře, tak jsem se nestačila divit, i když pravdou je, že v této Sněmovně asi už nic nepřekvapí. Přišla jsem v okamžiku, kdy pan poslanec Rath byl otočen na paní ministryni - a to slovo musím použít - a hulákal na ni. Vaším prostřednictvím, pane předsedající, prosím pana doktora Ratha: Prosím, kontrolujte se, mluvil jste s dámou a měl byste se podle toho chovat. Jenomže to vy zřejmě neumíte. (Potlesk zprava.)

Co se týče informací paní ministryně, já musím říct, že paní ministryně pravidelně dochází na zdravotní výbor. A opět pan poslanec Rath zcela jistě se jí mohl na zdravotním výboru kdykoliv zeptat, ale vzhledem k tomu, že podle zápisu ze zdravotního výboru a vlastně i podle své vlastní zkušenosti vím, protože jsem členka zdravotního výboru, že pan poslanec Rath naposledy byl na jednání zdravotního výboru 31. března loňského roku, což za bezmála 14 dní bude rok, tak se nedivím, že informace nemá. Děkuji. (Bouřlivý potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. S další faktickou pan poslanec Úlehla, připraví se pan poslanec Rath, Šťastný, Ohlídal, Hovorka. Všichni s faktickými.

 

Poslanec Tomáš Úlehla: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, kolegyně Jana Rybínová už to řekla trochu za mě, protože Valaši, ač jsme také trochu chlapi hrubšího charakteru, tak přesto si zachováváme džentlmenskou úroveň.

Já už jsem tady minule vyzýval prostřednictvím pana předsedajícího pana Sobotku, aby prostě nemystifikoval národ svými bláboly, a velmi se mě dotýkají útoky na ODS v době, kdy máme projednávat záležitosti, které, jak tady zaznělo, jsou řešeny exekutivní složkou, nikoliv tedy je nezbytné, abychom se tím zabývali komediálně a teatrálně na půdě Sněmovny.

Nicméně já si myslím, že ten, kdo teď bude zdržovat, tak bude určitě pan Sobotka a jeho kolegové, protože až se dostaneme k bodu 4 a zjistíme souvislosti o lázních Toušeň, a já ty souvislosti mám dobře zmapované, tak možná pánové potom budou muset vysvětlovat nám při nějaké jiné příležitosti, jestli náhodou podle sebe nesoudím tebe, jak říká staré přísloví, jestli náhodou nemají pocit, že když si nachystali privatizaci těchto lázní a prostě s určitými pány, kteří na sobě měli tolik problémů se zákony, že díky tomu, že museli čekat, až je očistí, aby se vůbec mohli přihlásit k veřejnému životu, jim unikla tato privatizace a teď se bojí, že by to mohl udělat nedej bože někdo za ně, tak to teď tady prezentují, aby se jim zavděčili, jako že o to bojují. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP