(18.00 hodin)
(pokračuje Rath)

Dámy a pánové, já bych byl rád, kdyby se této Sněmovně ještě do voleb podařilo poplatky zrušit buď úplně, anebo aspoň v kompromisním návrhu poplatky výrazně snížit. Například tím, že bychom vyřadili ten nejméně logický, ten nejvíce škodlivý poplatek, kterým je poplatek za položku za receptu.

Copak, dámy a pánové, je to pacient, který si říká, jaké léky, kolik léků chce napsat, anebo o tom rozhoduje jeho lékař? No samozřejmě rozhoduje o tom lékař, ne ten pacient. Ten přece sám neví, kolik balení, jaké balení, jaké léky a proč. Přesto vedle toho, že musí platit doplatky na léky, tak ještě platí regulační poplatek. Naprostá nelogičnost. Přesto i tuto nelogičnost Občanská demokratická strana hájí. Přestože doplatky na léky za vlády Mirka Topolánka a vlády ODS stouply a stoupaly nejrychleji v české historii, přestože Mirek Topolánek před volbami slíbil, že doplatky na léky nestoupnou, tak si prosím vezměte statistiku a podívejte se, co udělaly doplatky na léky. Ty šly o desítky procent nahoru, v některých konkrétních případech o celé násobky nahoru. Takže my pacienty finančně zatěžujeme a trestáme vlastně dvakrát. Jakousi pokutou, to je ten poplatek za položku na receptu, za to, že si vůbec dovolí mít recept, tak jsme ho potrestali, tedy abych mluvil správně, ne my, potrestal ho pan Topolánek, Julínek a ODS, tak ho potrestali za to, že si dovoluje mít recept, a současně musí platit ještě víc na doplatcích.

Čili myslím si, že tato Sněmovna by ještě do voleb měla alespoň tento poplatek zrušit a pacientům ulevit. Současně, protože do voleb je doba velmi krátká a projednávání budeme tedy muset velmi zrychlit, pokud chceme být úspěšní, tak je potřeba říci, že pokud teď neuspějeme, tak definitivní rozhodnutí budou mít za pár týdnů voliči. Myslím si ale, že rozhodování voličů bude jasné a čestné. Na jedné straně budou mít ODS, TOP 09, Věci veřejné, tedy strany, které se k poplatkům hlásí, ODS a pan Kalousek, tedy TOP 09, je zde zavedla, bohužel i se stranou lidovou, na tu jsem zapomněl, nebo s většinou členů strany lidové, je zavedli a ODS a pan Kalousek je i v této Sněmovně velmi hájí. Čili dámy a pánové, veřejnosti bude mít možnost, pokud nezrušíme poplatky zde ještě před volbami, což myslím, že by bylo také korektní, aby aspoň nikdo nemohl říkat, že z toho děláme předvolební téma, pokud nechcete, abychom z toho dělali předvolební téma, tak je prosím zrušme nebo výrazně omezme. My vám nabízíme cestu kompromisu. Vy na to nechcete slyšet. Vy neustále trváte na správnosti poplatků, na tom, že jsou dobře, že je musí platit důchodci, děti, invalidní důchodci, a nechcete ze svého postoje uhnout ani o milimetr. Takže pokud toto nerozcelíme a nerozhodneme zde, tak skutečně definitivní rozhodnutí bude ve volbách, kdy si lidé mohou transparentně vybrat. Buď strany, které poplatky nechtějí, považují je za neúčelné, škodlivé, problematické, nic neřešící, nic nepřinášející, tvořící bariéru čerpání nutné zdravotní péče, anebo strany, které je chtějí nejenom udržet, ale třeba prohlubovat.

Vezmeme si třeba návrh TOP 09, která jde ještě dál. Pozvala si na rady bývalého ministra slovenského zdravotnictví Zajace, který patří k takovým pravicovým extremistům v podobě řekněme zpoplatňování celé zdravotní péče, tak daleko si netroufá jít skoro nikdo na světě, až na výjimky možná nějakých zvláštních zemí, takže TOP 09 dnes poplatky chce ještě rozvíjet a chce dokonce vedle nich vyjmout desítky nemocí, desítky diagnóz z úhrad zdravotní péče a dostat je do režimu, že si je každý nemocný bude muset platit sám. Takže dámy a pánové, pokud by vyhrála koalice TOP 09 a ODS, tak nejenom že poplatky budou zachovány, možná i zvýšeny, protože mezitím uběhly čtyři roky, čili předpokládám, že i ODS udělá jakousi valorizaci poplatků po volbách, ale ještě navíc ve spolupráci s TOP 09 nechá pacienty plně platit třeba za operaci křečových žil, žlučníku, samozřejmě plomb a desítek dalších výkonů s odůvodněním, že si přece tyto nemoci ti lidé způsobili sami. Třeba prodavačka v obchodě jenom tím, že zlovolně ve své práci stála, a tedy si vypěstovala křečové žíly, nebo někdo, kdo nezřízeně jedl a způsobil si a vyvolal si žlučníkové kameny. S touto logikou se můžeme dočkat, že TOP 09 a ODS za chvilku navrhnou, aby si kuřáci plně hradili léčbu rakoviny plic, protože si to způsobili tím, že kouřili, alkoholici aby si hradili transplantaci jater, protože to způsobili tím, že pili víno, pivo, případně jiné alkoholické nápoje. Víte, dámy a pánové, za většinu nemocí totiž bohužel si můžeme sami. Právě určitými chybami v naší životosprávě, tím, že moc jíme nebo špatně jíme, že pijeme alkohol, že kouříme, že se rozčilujeme, že se stresujeme, že se málo pohybujeme, čili s touto logikou, že kdo si tu nemoc způsobil sám, ať si ji zaplatí, se kterou přichází TOP 09 a ODS, předpokládám, tak se máme na co těšit. To bychom mohli zdravotní pojištění pomalu zrušit, protože nezbude skoro nic, co by se z toho hradilo, až snad na dědičné choroby, ale s logikou senátora ODS pana Kubery už vidím, jak ten bude hájit, že i tito lidé by si všechno měli platit, protože maminka a tatínek, kteří mají nějakou genetickou vadu někde v minulosti vystopovatelnou, tak by přece neměli mít děti, a když je mají, tak ať platí za jejich léčbu.

Takže samozřejmě, dámy a pánové, volič aspoň má jasné dvě alternativy a může si vybrat. Buď půjde cestou veřejného zdravotního pojištění a toho, co máme deklarováno v Ústavě, tedy právo na bezplatnou zdravotní péči, tedy modelem, který je v západní Evropě běžný, anebo se vydá cestou, kterou tady nastavil Julínek s Topolánkem, tedy cestou poplatků a čím dál tím větší finanční zátěže lidí, kteří jsou nemocní, protože zdravotnictví už dávno nebude bezplatné a nebude pro všechny.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro zdravotnictví. Záznam z jednání výboru byl rozdán jako sněmovní tisk 942/Z. Prosím nyní o slovo zpravodaje výboru pana poslance Borise Šťastného.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, vyslechněte prosím zpravodajskou zprávu ke sněmovnímu tisku 942. Jsme ve druhém čtení. Návrh zákona byl přikázán k projednání výborům na základě usnesení 1510. Výbor pro zdravotnictví projednal návrh zákona a vydal dne 20. ledna 2010 záznam z jednání doručený poslancům jako sněmovní tisk 942. Výbor nepřijal žádné stanovisko. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP