(16.00 hodin)

 

Ministr dopravy vlády ČR Gustáv Slamečka (slovensky) Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já se zatím nebudu vyjadřovat k obsahové materii, protože jsem ještě zvědavý na další diskusi, která tu bude, jen mi dovolte zareagovat na poznámku a vystoupení pana poslance Kalouska.

Já jsem v té době, kdy byl tento zákon přijímán, nebyl ministrem dopravy. A když jsem byl ministrem dopravy, tak jsem jen požádal Poslaneckou sněmovnu, aby účinnost byla posunuta o rok, takže já jsem si byl vědom toho, že po mém nástupu na ministerstvo tam nebyla dostatečná doba, abychom ty elektronické viněty zavést mohli, a moje aktivita spočívala v tom, že jsem požádal o posun termínu. Takže s tím názvem ministr dopravy bych operoval opatrně. Nebyl jsem to já, kdo byl při tvorbě toho zákona, a myslím si, že je solidní říct, že zákon prošel poslaneckou iniciativou, já jako ministr dopravy jsem povinen ho respektovat. Pokud ten zákon bude platit, tak bez ohledu na to, co si o tom myslím, musím ten zákon uvést do praxe. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Nyní s faktickou pan poslanec Ježek, připraví se pan poslanec Jičínský. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Libor Ježek: Děkuji, pane předsedající. Prostřednictvím vás k panu poslanci Kalouskovi: Mé rozhodnutí v těchto volbách nekandidovat bylo naprosto jasně, zřetelně a je písemně zaznamenáno před čtyřmi lety v minulých primárních volbách. Nekandiduji proto, ne že bych se nedostal v primárních volbách na kandidátku, ale proto, že jsem toto rozhodnutí učinil před čtyřmi lety a je to písemně zaznamenáno.

K panu ministrovi: Já jsem ve svém vystoupení nejmenoval, kterého pana ministra se to týká.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Jičínský. Zeptám se pana poslance Vojíře - to byla faktická, nebo řádná? Řádná, takže poté pan poslanec Rath. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedo, kolegové, kolegyně, musím říct, že je mi líto, že pan poslanec Kalousek v poslední době argumentaci ad hominem zaměňuje za argumentaci ad rem. Je to chyba a neměli bychom této tendenci příliš podléhat, protože to znemožňuje věcné jednání.

Co mě tady zarazilo, je to, že pan navrhovatel tady hovořil o tom, že nebylo dodrženo standardní projednávání na úrovni vlády, to znamená byla vyřazena legislativní rada z projednávání atd. To jsou věci, které se samozřejmě občas dějí. Ale vzpomeňte si, že vláda Mirka Topolánka, kde pan ministr Kalousek byl ministrem financí, nedodržela ten standardní postup i ve věci zdravotnických poplatků a reformy zdravotnictví. To byla myslím velmi vážná chyba, jestliže v takovéto věci se nedodržují tyto elementární postupy.

Já myslím, že v této věci to, co tady uváděl pan poslanec Ježek, je velmi závažné. Jde o to, že jsme tu občas v situaci, kdy opravdu projednáváme velmi složité odborné věci, spoléháme se na to, že odborné expertizy jsou seriózní a věcné, ale bohužel se přesvědčujeme o tom, že za těmi odbornými expertizami jsou často neprůhledné lobbistické vazby. Já myslím, že v tomto případě tomu není jinak.

Takže si myslím, že bychom tady měli velmi vážně uvažovat o tom, že návrh, jak ho tady kolega Ježek odůvodnil, nejen že je důvodný, ale měli bychom uvažovat o tom, abychom velmi dbali na dodržování těch elementárních pravidel, která mají zajistit, že návrhy zejména ze strany vlády, které jdou do Poslanecké sněmovny, jsou seriózně projednány, že se pak nesetkáváme s tím, že k návrhu, který (Předsedající: Čas!) předkládá jedno ministerstvo, byť tedy v podobě vládního návrhu, ostatní ministerstva mají názor odlišný.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Rath, připraví se pan poslanec Hovorka, taktéž s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, možná jsem špatně slyšel nebo jsem to špatně pochopil, když tak mě prosím opravte, pokud jsem špatně pochopil vystoupení poslance Kalouska, který tady vystoupil, a mně připadalo, že má na čele vytetováno Kapsch. Protože co jediné tady znamenalo jeho vystoupení? Abychom tady zavedli a nechali zavést ten obludný systém špehování každého automobilu, kdy si každý bude muset koupit malou krabičku, a výsledkem tohoto obludně drahého systému, který zaplatíme my všichni, který nás bude sledovat na každém kroku při našem pohybu autem a který on tak hájí a prosazuje, tak výsledkem toho bude, že na straně příjmů pro státní rozpočet bude nula a na straně výdajů v lepším případě také nula! Takže rozdíl oproti těm papírovým klasickým dálničním známkám prostě je jen to, že nás pan Kalousek bude moci asi přes své kamarády z Kapsche sledovat na každém kroku a ještě to zaplatíme této soukromé firmě.

Pane poslanče, řekněte, proč to děláte a co za to máte!

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní mám několik faktických poznámek. Nejprve pan poslanec Hovorka, poté pan poslanec Němec, poté pan poslanec Hojda s faktickou a čtvrtý je pan poslanec Kalousek. Nyní s faktickou vystoupí pan poslanec Hovorka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji, pane předsedo. Vážené paní poslankyně, vážení poslanci, já bych se chtěl zastat pana poslance Ježka. Rozhodně si nemyslím, že on by byl nástrojem nějakých lobbistů. Spíše si dovedu představit to, že on jako člen kontrolního výboru a aktivní člen kontrolního výboru je pro spoustu lidí, pro spoustu firem, velmi nepohodlný. Já bych mu chtěl za jeho práci poděkovat a nemyslím, že tady je půda pro to, abychom označovali své kolegy jako lobbisty bez řádného důvodu. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí s faktickou pan poslanec Němec, připraví se s faktickou pan poslanec Hojda. prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Němec: Vážený pane předsedo Sněmovny, předsedo vlády, členové vlády, kolegyně, kolegové, já si myslím, že na pana Kalouska nemá přece vůbec smysl reagovat. On nám tady minulý týden ukázal, že je vlastně pašerák. Jeho styl práce je vpašovávat do návrhů zákonů ustanovení, která jsou skrytá a která my tady musíme na mimořádných schůzích potom napravovat. Takže prosím, na pašeráky nereagujme. Pojďme se bavit věcně a pojďme hlasovat o věcech, které jsou potřebné pro lidi této země. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou pan poslanec Hojda, připraví se pan poslanec Kalousek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, já myslím, že se začíná ta diskuse velice vyhrocovat, a bylo tady řečeno, jak dopadlo hlasování první, jak dopadlo hlasování druhé potom ve Sněmovně, a teď mi to připadá, jako kdyby tady byl souboj dvou skupin: jedna je zásadně proti, protože si myslí, že to je drahé, druhá skupina, možná zastupující nějaké zájmy, zásadně pro, protože je to dobrá myšlenka. Já osobně si myslím, že to myšlenka dobrá je. Otázka je, jestli doopravdy bude doloženo, že ty náklady, které jsou a které jsou teď deklarovány, jsou doopravdy tak vysoké a že to bude nepřínosné pro Státní fond dopravní infrastruktury.

A ještě jednu poznámku. Já osobně si myslím, že není povinnost si koupit tuto krabičku. Ten, kdo nepojede po dálnici a rychlostní silnici, ji mít nemusí. Po ostatních silnicích samozřejmě sledován nebude, ani ji tam nemusí mít. Tam je to jen doopravdy otázka výběru za to, kolik se ujede kilometrů. Původní myšlenka, že je to použitelné pro více vozů jednoho majitele, je myslím správná, i když přínos pro Státní fond dopravní infrastruktury je potom diskutabilní. Je tam samozřejmě ten přínos menší. Ale zaplatí se to, co se skutečně ujede.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Kalousek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Nebývá mým zvykem reagovat na velmi prvoplánové a účelové a taky na pana poslance Ratha, nicméně v tomto případě tak musím učinit, protože při vší úctě ke všem podporovatelům pravicového poslance Ježka, podporovatelům Jičínskému, Hojdovi, Hovorkovi, Rathovi, při vší úctě k těmto podporovatelům musím říct, že opravdu nemám na čele napsáno slovo Kapsch, protože ani snad nevím, že realizuje tuto zakázku firma Kapsch nebo jakákoli jiná. Mám napsánu na čele jednu jedinou věc: hlasování Poslanecké sněmovny a stanovisko vlády Jana Fischera. Stanovisko vlády Jana Fischera je jasně zamítavé a vláda jistě ví, proč dává zamítavé stanovisko. Možná že podporovatelé pravicového poslance Ježka Hojda, Jičínský, Rath dobře vědí, proč mají stanovisko jiné. Nicméně já stojím za stanoviskem vlády, byť jsem tuto vládu nesestavoval.

Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP