(17.00 hodin)
(pokračuje Lhota)

Návrh tohoto zákona je ukázkou toho, co nám dává naději vyhrabat se ze současných problémů a ty změnit v pozdější sociální jistoty. Ono to totiž bez práce nejde. Nebo toho, co nás před onen rok 1989 vrací. A dokonce i sociální demokraté, intelektuálně se dnes hlásící k novému subjektu Strana práv občanů, se dnes mohou poprvé projevit svým opravdovým postojem a naznačit, o co chce nová strana usilovat a jaké jsou její skutečné úmysly.

Dámy a pánové, o co tedy mezi profesionály jde. Vyhraje-li někdo za cenu neúcty k pravidlům, ve skutečnosti je porážen a ve svém celku předurčen k dalším ještě větším debaklům. Prohraje-li někdo férově v boji, je ve skutečnosti posílen a předurčen k novým a větším vítězstvím. Linie mezi oběma vztahy s ohledem na přehlednou a srozumitelnou argumentaci je jasná. Stejně jasná, jako je i linie mezi politikařením a základním projevem státnosti. Kdosi mluvil o bezobsažnosti, tohle to je obsah. Nacházíme se před finálním hlasováním a po všech veletočích a rozehraném příběhu o několika dějstvích o konečném rozhodnutí rozhoduje každý z vás.

Já vám děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Lhotovi. Zeptám se, zda se někdo hlásí do rozpravy k tomuto bodu. Žádnou přihlášku neregistruji, proto rozpravu končím.

Článek 50 odstavec 2 Ústavy České republiky stanoví, že pokud Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí. Jinak platí, že zákon nebyl přijat. Opět požádám o nastavení kvora na hodnotu 101. Požádám všechny přítomné o chvíli trpělivosti, než se dostaví ti, kteří hodlají hlasovat.

 

Mezitím vás seznámím s návrhem usnesení: "Poslanecká sněmovna setrvává na zákonu o vlastnictví letiště Praha - Ruzyně podle sněmovního tisku 738/6."

Zahajuji hlasování pořadové číslo 29. Táži se, kdo je pro návrh usnesení. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 29. Přítomné 185, pro 101, proti 62. Návrh usnesení byl přijat. Konstatuji tedy, že usnesení bylo přijato a zákon bude vyhlášen. Končí tím projednávání tohoto bodu s poděkováním panu zpravodaji.

 

Budeme se moci věnovat bodu dalšímu. Dalším bodem je

3.
Zákon, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb., o Státním fondu rozvoje bydlení
a o změně zákona č. 171/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky
ve věcech převodů majetku státu na jiné osoby a o Fondu národního majetku
České republiky, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 842/6/ - vrácený prezidentem republiky

Stanovisko prezidenta republiky s odůvodněním jeho nesouhlasu s tímto zákonem nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 842/7.

Nejprve se zeptám zástupkyně navrhovatelů paní poslankyně Zdeňky Horníkové, zda se chce vyjádřit ke stanovisku prezidenta republiky. Prosím, paní poslankyně Zdeňka Horníková má slovo.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Hezké odpoledne. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych přece jenom pár slovy uvedla tento zákon, protože si myslím, že uplynula již velmi dlouhá doba, kdy jsme se tímto zákonem zabývali. Jenom chci upozornit, že Poslanecká sněmovna při projednání tohoto zákona 146 hlasy tento návrh zákona podpořila.

Nicméně mi dovolte, abych připomněla, čeho se tato novela týká. Je to novela, která se snaží vyřešit financování již schválených kol programů, které jsou u Státního fondu rozvoje bydlení, a to především nového programu PANEL, dále programu na výstavbu nájemních sociálních bytů. V tomto návrhu se jedná o možnost využití rezerv fondu, které je zapotřebí použít v roce 2010 na krytí závazků, které fond má, a tento rok 2010 je rokem krizovým, čili se nepodařilo ze státního rozpočtu plně krýt požadavky, které fond má vůči novému programu PANEL. Proto zde uvádíme tuto novelu, ve které bychom rádi pokryli požadavky programu PANEL pro rok 2010.

Dovolte mi, abych jednoznačně zdůraznila, že tento návrh nevytváří a tímto návrhem nevznikají žádné mandatorní výdaje státu. Jedná se také o drobné protikrizové opatření, tak jak vyplývá ze slov poradního ekonomického orgánu NERV.

Já bych zde ráda připomněla, že Státní fond rozvoje bydlení od roku 2005 nemá žádné příjmy. Fond rozvoje bydlení byl naplňován v otázce příjmů výnosy z privatizace prostřednictvím Fondu národního majetku a tyto příjmy skončily v roce 2005 a v roce 2010 budou plně vyčerpány.

Dovolte mi, prosím, abych ještě zde uvedla pár čísel, proč podporuji, aby program PANEL byl zdárně ukončen. Program PANEL vyvolal do roku letošního od roku 2001 stavební činnost za 53 miliard korun. Program PANEL tímto zajistil tisíc pracovních míst na jednu miliardu. Program PANEL je třikrát až čtyřikrát efektivnější než Zelená úsporám. Tento program je motivační pro vstup soukromých investic do bydlení, ať jsou to programy na opravy, modernizace či novou výstavbu. Program PANEL, NOVÝ PANEL, není určen pouze pro panelové technologie, ale je určen na opravy statiky, rozvodů topení, zateplování, výměnu oken, opravy fasád, výměny výtahů, opravy balkonů, výměny bytových jader a podobně. Nejedná se tady o přímou dotaci a přímou podporu. Jedná se pouze o formu úrokové dotace k úvěrům, a to ve výši 2,3 až 4 procentní body, a to podle rozsahu oprav. Od roku 2001 bylo opraveno tímto programem celkem 330 tisíc bytů. Program, jak už jsem říkala, vyvolal stavební činnost za 53 miliard a přivedl jednoznačně soukromé investice do této oblasti.

Ještě jedno velmi důležité ekonomické číslo. Jedna koruna ze zdrojů Státního fondu rozvoje bydlení přináší 1,3 na daních, pokud hovoříme o rekonstrukcích. Jedna koruna ze zdrojů fondu bydlení přináší 1,2 z nové výstavby.

PANEL je jednoznačně programem, který zkvalitňuje bytový fond, snižuje energetickou náročnost a odstraňuje hlavně rizika špatného stavu domů. Proto bych se velice přimlouvala, abychom znovu podpořili zákon, který touto Sněmovnou už byl přijat. Ještě jednou zdůrazňuji: nejedná se v žádném případě o mandatorní výdaj, neboť Sněmovna každý rok schvaluje samostatně rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení, schvaluje programy, které tento fond plní, schvaluje na návrh vlády, a tudíž klidně se může Sněmovna rozhodnout, že například nevydá na programy ve fondu bydlení ani korunu.

Mohla bych zde uvést další příklady, proč by bylo dobré tuto novelu podpořit a proč podpořit především program PANEL. Já jsem přesvědčená, že tento program bude fungovat možná rok, dva a podaří se nám opravit starší bytový fond, který je tolik potřebný na trhu s byty právě proto, abychom mohli i řádně dokončit deregulaci nájemného a nabídnout řádný trh s byty občanům s nižšími příjmy.

Děkuji vám za pozornost a prosím o podporu tohoto návrhu zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Horníkové. Zeptám se nyní pana poslance Jana Babora, který byl zpravodajem výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, zda se on chce ke stanovisku prezidenta republiky vyjádřit. Prosím, máte slovo, pane kolego. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP