(16.00 hodin)
(pokračuje Škromach)

Naším zájmem je, aby zaměstnavatelé vytvářeli svým zaměstnancům dobré pracovní podmínky, a kromě mezd, které samozřejmě jsou pro zaměstnavatele poměrně drahé v této složité době ekonomické krize, jsou právě tato plnění vůči zaměstnancům, ať už je to různé stravování, zaměstnanecké výhody, ubytování a podobně, pomoci právě zaměstnavatelům, aby mohli zaměstnancům vytvářet lepší podmínky. A jestli si to pan Kalousek nemyslí, je to jeho věc. Pravice má jiné zájmy než zájmy zaměstnanců a zaměstnavatelů. A myslím si, že i tady se ukáže podpora pro firmy a podniky v České republice v době ekonomické krize, a jak to kdo vlastně myslí.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí s faktickou pan poslanec David Rath, připraví se pan poslanec Šlajs s faktickou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, jak je psáno, po ovoci poznáte je. Pan Kalousek se tady vžil do role bojovníka za spravedlnost, aby jedna skupina obyvatel, občanů, náhodou nebyla trochu zvýhodněna třeba tím, že nemusí zdanit své stravování, závodní stravování a tak podobně. Proč ale stejně hlasitě nebojoval v situaci, kdy chtěl a připravoval restituce církvím, kterým chtěl z našich daní poslat 260 miliard? To tady hřímal všude, jak co bylo ukradeno, má být vráceno, a proč tedy takto rovně nehřímal, že má být vráceno i to, co bylo sebráno jiným institucím, komorám, družstvům? Našli bychom jich desítky, které nebyly nikým zrestituovány. Ale stačí být kamarádem pana Kalouska a podporovat ho, jak to dělá katolická církev, a pak najednou je rovnost. Víte, mně ta vaše rovnost připomíná tu rovnost těch chudáků, co skákali s tím vaším padákem. Jednomu se bohužel neotevřel a dopadl příliš rychle a příliš tvrdě, zatímco druhý klesal pomalu. To je rovnost podání Mirka Kalouska.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou pan poslanec Šlajs, připraví se pan poslanec Grospič. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Šlajs: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, panu poslanci Kalouskovi vadí vrstva privilegovaných. Má na to samozřejmě názor, nárok. Ale vždyť ta předchozí vláda Mirka Topolánka, kde byl ministr financí, nedělala nic jiného, než chránila určitou vrstvu privilegovaných, těch nejbohatších. Takže je potřeba i přemýšlet. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Vážení kolegové, vy na mě tady pokřikujete, že jste přihlášení. Ano, přednost mají přihlášky faktické, které jsou přihlášeny tlačítkem z místa, a pak beru pořadí přihlášení se z místa rukou. Takže nyní pan poslanec Grospič, poté pan poslanec Jandák, poté pan poslanec Němec a poté pan poslanec Kalousek. Všichni s faktickými poznámkami. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane předsedo. Chtěl bych tady jménem Komunistické strany Čech a Moravy i jménem odborářů jednoznačně odmítnout to, co tady řekl pan poslanec Kalousek, že odbory, zaměstnanci chtějí něco ukrást ze státního rozpočtu. To je bohapustá lež. Daňové benefity, režijní benefity, jestli si dobře vzpomene, vznikaly tak, že k nízkým mzdám, k velice těžkým pracovním podmínkám zaměstnavatelé přidávali určitý benefit. Vznikaly nejprve už v dobách Rakousko-Uherska u poštovních zaměstnanců, u zaměstnanců na dráze a vyvinuly se jako součást mzdy, jako součást odměny za jejich práci. Jestliže někdo chce danit tyto benefity, pak platí, ano, to, co tady řekl bývalý ministr financí pan Kalousek: lépe se sežene korunka po korunce od každého, než když se má vzít těm, kteří mají víc. Aspoň odboráři a zaměstnanci v této zemi vidí, odkud pan Kalousek chce brát, koho zájmy hájí a jejichž politiku prosazuje. Komunistická strana Čech a Moravy se ale jednoznačně zastává oněch více než 4 milionů zaměstnanců.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní pan poslanec Jandák s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Němec, také s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Děkuji. Pane předsedo, vážený pane premiére, já myslím, že to, co tady říkal Mirek Kalousek, má svou logiku. Má. Skutečně. Ale je to logika lidí, kteří se pasovali jako osvícení hospodáři této země. K tomu bych rád dodal ještě jednu věc, že jsme tři a půl roku viděli, jak hospodařili.

Ale Mirku Kalousku prostřednictvím předsedajícího, já mám pocit, nevím, ty jsi matador, já jsem pendrek, jsem mlaďounkej poslanec, ale pořád mám pocit, že jsme tady proto, abychom respektovali hlas lidí téhle země! Nevím, jestli to tak je. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou pan poslanec Němec a připraví se s faktickou pan poslanec Kalousek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Němec: Vážený pane předsedající, pane premiére, členové vlády, kolegyně, kolegové, já tady chci říct jednu věc. Strana lidová, si myslím, že vždycky byla o tom, že se starala o lidi a o rodinu, ale jestli v samém centru této strany byl hodně let Miroslav Kalousek, tak já se skutečně začínám bát o to, jaký byl program této strany. Ano, on je dnes TOP 09, já mám pocit, že mu vůbec nejde o lidi. Vždyť on je modrej jak Marťan. Pojďme se vsadit, jestli náhodou nemá dneska i modrý trenýrky, já si myslím, že má. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní pan poslanec Kalousek s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Tak na plky tohoto typu, které řekl můj poslední předřečník, opravdu reagovat nebudu.

V zásadě jsem chtěl odpovědět pouze na připomínku pana místopředsedy Zaorálka, který si stěžoval, že když jsem to jako ministr financí vkládal do návrhu zákona, že jsem jednal jaksi utajeně, jaksi zákulisně, že jsem to před ním utajil a že to je ten odstrašující výraz toho vládnutí.

Přiznávám, pane místopředsedo Zaorálku prostřednictvím předsedajícího, že jsem předpokládal, že si to aspoň jeden z vás přečte. A protože jsem to předpokládal, tak k tomu paragrafu je podrobné zdůvodnění včetně cíle, kterého má být dosaženo. Přiznávám, že tato premisa byla zcela chybná, že jsem byl praxí přesvědčen, že ani jeden z vás si to nepřečetl, a proto, byť jste to všichni měli osm měsíců na stole, tak jste nebyli schopni jakékoliv reakce. Jestli úmyslně, nebo z nekompetence, je úplně jedno, důsledek je stejný. Slibuji, že příště, až vložím cokoliv do takovéto předlohy, vždy řeknu - a vám, pane místopředsedo Zaorálku, který zásadně nečtete, zdůrazňuji, že toto by se vám mohlo nehodit, možná byste mohl protestovat a radši dopředu požádejte jakéhokoliv premiéra o vyhlášení stavu legislativní nouze. To příště udělám. Ale opravdu jsem netušil tu míru nekompetence a zbabělosti, která mě může potkat v souvislosti s touto normou. Jsem už poučen. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. To byly vyčerpány všechny faktické poznámky. Nyní s řádnou přihláškou pan poslanec Vojíř a připraví se pan poslanec Doktor. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane premiére, dámy a pánové, dalo se očekávat, že tato norma, která, pokud jsou pravdivá slova pana ministra financí, a není důvod o nich pochybovat, že jsou pravdivá, tak z hlediska celkového rozpočtu jsou marginálií pro stát, a já podtrhnu, že si myslím, že jsou i marginálií pro firmu, které se to týká. Já bych rád obrátil vaši pozornost jiným směrem. On to už naznačil trochu Mirek Kalousek, ale možná to v jeho celkovém expozé zapadlo.

V loňském roce byla ona režijní jízdenka nastavena někde na hranici 210 korun za rok. Dnes, nebo v tomto roce, se uvažovalo, že bude stát 250 korun. Kdybych chtěl být nepříjemný, tak řeknu, že došlo k 20procentnímu zdražení meziročně. Kdyby se toto objevilo v novinách, tak někteří se zblázní a řeknou: no to musela bejt rána.***




Přihlásit/registrovat se do ISP