(10.40 hodin)
(pokračuje Šojdrová)

Chtěla bych tedy připomenout, že budeme hlasovat o návrhu zákona, jehož cílem je dorovnání výše peněžité pomoci v mateřství na úroveň roku 2009. Připomínám, že tento návrh byl předložen již v listopadu 2009 a motivací předkladatelů bylo především nepřiměřené snížení příjmů rodičů narozených dětí. Jestliže jsme na podzim roku 2009 snížili příjmy ústavním činitelům zhruba o 4 procenta, pak snížení příjmů pro rodiče více než o 20 procent považujeme za naprosto nepřiměřené. Chceme tedy zdůraznit to, že motivací předkladatelů bylo odstranění diskriminace pro rodiny s dětmi.

KDU-ČSL nechce zadlužovat budoucnost, bylo tady několikrát vzpomenuto toto téma, a proto také předkládáme a předložili jsme zákony, které mohou do státního rozpočtu přinést finanční prostředky. Pokud kolega Kalousek, tak jak se zmínil, nechce zadlužovat tyto děti, které se právě v této době narodí, pak tedy může podpořit návrh zákona, kterým se mění zákon o loteriích a který navrhuje zvýšení, v uvozovkách, zdanění příjmu z hazardu. O tomto návrhu zákona budeme hlasovat v březnu a dubnu. V tomto návrhu je KDU-ČSL konzistentní. Byli jsme tady také napadeni z nekonzistentnosti. KDU-ČSL podporuje návrhy, které pomáhají rodinám s dětmi a pomáhají rodičům, kteří jsou aktivní. Nejedná se o žádnou pasivní sociální dávku. Hledáme také úspory, úspory tam, kde jsou. A úspory jsou v některých předražených státních zakázkách a úspory a také nové příjmy jsou tam, kde je vysoký obrat a vysoké příjmy, které mohou být výše zdaněny - uvádíme jako příklad hazard.

Kolegyně a kolegové, já vás prosím, abyste návrh zákona podpořili.

Ještě upozorním, že výbor pro sociální politiku tento návrh projednal a přijal pozměňovací návrh, který je uveden pod bodem A v tisku 939/3. Tento pozměňovací návrh obsahuje přechodné ustanovení nezbytné pro jednoznačnost výpočtu tohoto příspěvku. Dále ve druhém čtení byly předloženy další dva pozměňovací návrhy pod písmenem B a C, o kterých Poslanecká sněmovna rozhodne svým hlasováním.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Šojdrové a jsme těsně před hlasováním. Nejprve budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí této předlohy. Návrh na zamítnutí zazněl ve druhém čtení. Ppřivolávám naše kolegy do jednacího sálu a za malou chvíli toto hlasování zahájím.

Oznámím mezitím, že se nám omlouvá také pan kolega Jan Špika, který nemůže být přítomen ani dnes, ani zítra, ani pozítří. Tuto omluvu tedy vám sděluji.

Domnívám se, že mohu již zahájit hlasování.

 

Zahajuji tedy hlasování s pořadovým číslem 3. Táži se, kdo je pro návrh na zamítnutí tohoto zákona. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 3, přítomno 159, pro 64, proti 93. Tento návrh přijat nebyl.

 

Budeme se tedy věnovat hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím nejprve pana zpravodaje, aby nám oznámil postup hlasování, poté přednášel jednotlivé návrhy a vyjádřil se k nim právě tak jako paní navrhovatelka. Prosím tedy, pane zpravodaji.

 

Poslanec David Kafka: Čekají nás celkem čtyři hlasování. Můj návrh je tento: Prvé hlasování by bylo k věcnému obsahu. A sice nejdříve bod C1, kde se jedná o ošetřovné, zrušení karenční doby u ošetřovného a prodloužení doby ošetřovného ze šesti na původních devět dní a ze 13 na původních 16 dní. Dále bod C2, který obsahuje přechodná ustanovení v zákoně o státním rozpočtu, která se váží právě k ošetřovnému. Eventuálně lze toto hlasování číslo jedna a dvě spojit dohromady, pokud s tím budou předkladatelé souhlasit. Myslím, že to je pan kolega Škromach. Dále bychom hlasovali o přechodném ustanovení, a sice o bodu A, které je podle stanoviska výboru pro sociální politiku. Bude-li bod A přijat, stává se bod B, to je jiné přechodné ustanovení z pera poslance Carbola, nehlasovatelné. Nebude-li přijat bod A, bude se hlasovat o bodu B. Poslední hlasování by bylo o návrhu zákona jako o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za návrh této procedury. Má někdo námitku proti proceduře? Paní kolegyně Šojdrová.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Já bych poprosila legislativu, aby nám ujasnila, zda skutečně bod B by byl nehlasovatelný. Mně tady toto stanovisko není zřejmé.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím, aby legislativa, předtím než přistoupíme k hlasování, tuto věc potvrdila. Tedy ten postup, jak navrhl pan zpravodaj, abychom se vyvarovali případných nepříjemností.

Mezitím ještě pan kolega Opálka má svůj návrh k proceduře.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji. Já bych možná ten legislativní problém vyřešil tím, aby se napřed hlasovalo o bodu B, potom o bodu A.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Doufám, že pan zpravodaj zaznamenal. Takže prosím pana zpravodaje ještě jednou o upřesnění toho postupu. Pak jej dám odsouhlasit Sněmovnou.

 

Poslanec David Kafka: Alternativně by se nejprve hlasovalo o bodu B a pak o bodu A. Poslední hlasování by bylo o návrhu jako o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Takže první hlasování by bylo C1, C2 dohromady, není-li námitka. Druhé hlasování by byl bod B. Třetí hlasování bod A. A potom závěrečné o celku. Rozumím tomu takhle? Ano. Je, prosím, námitka proti navržené proceduře? Není-li, přesto si ji odhlasujeme.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 4. Kdo je pro, abychom takto postupovali během našeho schvalování pozměňovacích návrhů? Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 4. Přítomno 160, pro 144, proti 3. Návrh procedury byl schválen.

 

Prosím tedy o uvedení prvního návrhu. Prosím o stanovisko jak pana zpravodaje, tak paní navrhovatelku.

 

Poslanec David Kafka: Hlasujeme tedy o bodu C1 a C2. Oba se týkají položky, která se nazývá ošetřovné. Jedná se tam o zrušení karenční doby, o prodloužení ošetřovného v jednom případě ze šesti na devět a ve druhém případě ze 13 na 16 dní. A o tom, že v zákoně o státním rozpočtu se tato úprava také provede.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vaše stanovisko prosím? (Zpravodaj: Záporné.) Paní kolegyně? (Navrhovatelka: Neutrální).

Zahajuji hlasování pořadové číslo 5.Kdo souhlasí s tímto návrhem?

Pardon, musím prohlásit toto hlasování za zmatečné. Přehlédla jsem žádost pana kolegy Škromacha o odhlášení. Nejprve vás tedy všechny odhlašuji. Prosím o vaši novou registraci.

Pan kolega Liška se mi zde hlásí s faktickou poznámkou? Není žádná taková. Doufám, že hlasování zařízení jsou v pořádku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP