(10.00 hodin)

 

Poslanec Cyril Svoboda: Paní místopředsedkyně, na tuto otázku odpovídám. Stačí jedno hlasování: zdanit hazard - a čtyři miliardy ve státním rozpočtu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní řádná přihláška. Prosím o slovo pana poslance Zdeňka Škromacha, potom je přihlášen pan poslanec Pavel Němec.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, pan poslanec tady momentálně předvedl opět křik na Sněmovnu, ale žádné argumenty.

Strašení zadlužováním. Já myslím, že vláda má dostatek kompetencí k tomu, aby v rámci nemandatorních výdajů upravila rozpočty a ušetřila třeba na provozních nákladech ministerstev a jednotlivých úřadů. To je věcí vlády a schopná vláda to dokáže. Ty neschopné bohužel zanechávají za sebou až pětisetmiliardové dluhy, které tady zůstaly po Topolánkově, Nečasově a Kalouskově vládě. A chápu, že pan poslanec je z toho nervózní, a my jsme z toho taky nervózní a bude to složité to napravovat. Ale bohužel výsledek nicnedělání a jenom slibování a populistického snižování daní a pojištění je výsledek. Potom samozřejmě je potřeba se hojit na rodinách s dětmi.

A jenom poznámka. Myslím si, že možná kdyby vláda nepřišla s dalším návrhem na další výdaje, např. na stovky milionů korun na vyslání našich bojových jednotek do Afghánistánu, tak by možná už měla velkou část peněz na tyto peníze pro maminky. A pro nás jsou důležitější rodiny s dětmi, senioři, zdravotně postižení než vysílat naše bojové jednotky do vzdálených končin světa. Chápu, že pro jiné poslance jsou jiné priority, a myslím si, že by se neměli za to schovávat a vyjádřit se jasně a říct, že nakonec to byl i důvod, proč v Janotově balíčku zůstalo toto snížení mateřské. Byla podmínka, kterou si diktovala samozřejmě ODS a TOP 09 tenkráte, že to je podmínka pro změny, které se podařilo prosadit, a to ke komunistům díky sociální demokracii, a to je, že zůstal zachován rodičovský příspěvek, že zůstalo zachováno porodné, že zůstal zachovaný příspěvek na péči. O tom už se moc nehovoří - a pak poslanec Opálka tady předčítá poslance. Já si dovolím říct vzhledem k tomu, že jsem nehlasoval pro toto snížení, tak mně pan poslanec nemůže brát právo na to, abych takovéto návrhy předkládal a podpořil. Já samozřejmě podporuji návrh paní poslankyně Šojdrové a je mi celkem jedno, kdo tento návrh předkládá, ale není mi jedno, že tady poslanci ODS a TOP 09 už několik měsíců bojkotují vlastně schválení tohoto zákona, neumožnili jeho projednání v rychlém projednání tak, aby vlastně nemuselo vůbec k tomu snížení dojít už v loňském roce. To je potřeba říct a měli by se k tomu jasně přihlásit. Říkejme, co chceme, co nechceme. Sociální demokracie chce, aby mateřský příspěvek zůstal na stejné výši, jako byl předtím. Je to poslední z těch věcí, které jsme si dali jako cíl, a tímto k němu směřujeme. V zájmu toho podpoříme i návrh kolegyně Šojdrové, byť je to návrh KDU-ČSL, kteří to budou prezentovat jako úspěch.

A možná jenom k panu poslanci Opálkovi. Stejně tak, prostřednictvím předsedající pane poslanče, bych mohl prezentovat, že poslanci komunistické strany společně s ODS v zásadě nehlasují pro mnohé jiné takovéto návrhy, ale pokud jde např. o Janotův balíček, a ta otázka je celkem jasná, hlasovala by KSČM pro Janotův balíček, který znamenal stabilizaci deficitu, který tady zůstal po Topolánkově, Kalouskově a Nečasově vládě jako celku, pokud by tento návrh prošel? Odpověď je jednoznačná. A vy jste mi ji osobně řekl. Nehlasovali byste pro to. Takže nemůžete hovořit o nějaké zodpovědnosti, protože pokud by změny, tak jak byly navrženy, a to i v daňové části a v pojištění, neprošly jako celek, tak by tady ten deficit nebyl 160 miliard, ale byl by vysoce přes 200 miliard korun na letošní rok. To je zodpovědnost komunistů, kteří samozřejmě si ji vysvětlují podle toho, jak se jim to kdy hodí.

Já myslím, že nemá smysl polemizovat, že každý jasně vidí, že si sociální demokracie stojí za svým názorem, že postupně prosazujeme věci, které chceme, a otevřeně se k nim hlásíme na rozdíl od ODS, která tady ústy různých řečníků říká, jaké dělala trvalé kompromisy, a přitom nedělala nic jiného, než že bojovala za to, aby dopady ekonomické krize byly řešeny právě na úkor rodin s dětmi, seniorů, zdravotně postižených zaměstnanců. Přihlasme se k tomu, co kdo máme v programu, a já si myslím, že to je celkem jasné. Pojďme hlasovat a podpořme návrh paní poslankyně Šojdrové, který samozřejmě projde jenom díky tomu, že kromě několika poslanců KDU-ČSL, zelených jej podpoří samozřejmě nejsilnější klub sociální demokracie.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Škromach. Faktické poznámky dvě. Nejprve pan kolega Grospič, poté pan kolega Opálka. Prosím.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dovolte mi několik malých poznámek. Problém spočívá v tom, že pravice je v tomto nesmírně čitelná. Ona by velice ráda ořezala všechny sociální dávky, všechny sociální výdaje, privatizovala všechny systémy pojištění, ať už důchodové, zdravotní nebo sociální. Problém ale také je na straně sociální demokracie. Pro Janotův balíček, který měl tzv. stabilizovat státní rozpočet, tehdy hlasovalo 163 poslanců. Ano, má pravdu pan poslanec Paroubek, možná pan poslanec Škromach, když říká, že komunistická strana byla proti. My jsme byli cíleně proti, protože jsme věděli, že to nepřivede ve skutečnosti žádnou stabilizaci tehdejšího schodku státního rozpočtu, že se to výrazně negativně dotkne právě lidí, protože vedle mateřské došlo také ke zkrouhnutí výdajů na ošetřovné nebo třeba dlouhodobou nemocnost. To je také odpovědnost sociální demokracie. My jsme jako komunistická strana stále konzistentní. My jsme nikdy nechtěli na mateřskou sahat, mateřský příspěvek je pro nás jednou ze základních sociálních priorit a nikdy jsme s tím nelicitovali ve smyslu účetního vyrovnání státního rozpočtu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Grospič. Faktická poznámka již další nebude. Tedy řádnou přihlášku má pan kolega Pavel Němec. Prosím vás o slovo, pane kolego. Poté je přihlášen pan poslanec Petr Nečas.

 

Poslanec Pavel Němec: Dobré dopoledne. Vážená paní předsedající, členové vlády, kolegyně, kolegové, ten bod se jmenuje novela zákona o nemocenském pojištění a je jasné, že to je o mateřské, a já tady mám jednu věcnou poznámku.

Já jsem tady ve střetu zájmu. V pondělí ráno se mi narodil syn (potlesk z lavic poslanců), David se jmenuje, a pokud my tady dneska přijmeme zpět (Dotaz z pléna: A kolik vážil?) - doporučuji moje webové stránky, tam je to uvedeno. Jenom chci říct, pokud se vrátí výše mateřské na původní úroveň a bude platná zpětně od 1. ledna, tak i moje rodina by toto navýšení pocítila. A já tady chci říct, že přesto budu hlasovat pro tento návrh, protože si myslím, že je strašně potřebný pro tisíce až desetitisíce domácností, které nemají takový příjem jako rodiny poslanců, a ony tyto peníze opravdu potřebují. A já tady chci veřejně prohlásit, že jakýkoliv rozdíl, který bude schválen v navýšení, do koruny věnuji na veřejně prospěšné účely. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Jen dovolte, abych vám též pogratulovala k narození syna, popřála vám, aby byl zdravý a přinesl do vašeho života štěstí. Jistě mluvím i za všechny naše kolegyně a kolegy.

Prosím o slovo pana poslance Petra Nečase.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dámy a pánové, myslím si, že ono čarovné, magické oko kamery ve chvíli, kdy se spustí, ukazuje, že občanští demokraté vůbec nejsou nuceni k tomu, nějaký bod zdržovat, že si v tomto bodu naprosto vystačí česká levice, která v okamžiku, kdy kamery jedou, tak se tady předvádí, kdo více v posledních pěti měsících bojoval za české maminky.

Možná by stálo za to připomenout, že 25. září loňského roku řada z těch, kteří dramaticky dnes změnili názor, vůbec netušili, o čem hlasovali. Dá se zdokumentovat například z rozhovoru s jedním nejmenovaným, vysoce postaveným sociálním demokratem, velmi zodpovědným za sociální otázky, který se dohadoval s redaktorkou serveru aktuálně.cz a přesvědčoval ji, že snížení mateřské bylo z tzv. Janotova balíčku vyřazeno. Je to zdokumentováno, tento rozhovor. Čili ano, já rozumím tomu, že někdo 25. září loňského roku netušil, nevěděl, neměl ponětí, o čem ve skutečnosti hlasuje, a pak svůj názor na tento návrh změnil a po pěti měsících se tváří dramaticky jinak. Tomu začínám rozumět. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP