(11.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ta atmosféra je tady příznivá, takže pokračujte. (Smích.)

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Děkuji. Já si tedy dovolím, dámy a pánové -

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych vám rád také sdělil, že - zaplať pánbůh - se vrátil místopředseda Filip a dokonce i ministr Kohout dokončil cigaretu, takže můžete pokračovat. Je tady plná sestava. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Dovolím si parafrázovat citát Rudyarda Kiplinga. Jednání sněmovny je jenom jednání sněmovny, ale dobré cigáro, to je pokouřeníčko! (Smích.)

Dovolím si tedy, teď již vážně, pokračovat návrhem na vyřazení z pořadu jednání 67. schůze, a to navrhnout vyřadit bod 105, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, tzv. vodní zákon, a zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, jak je navrhováno ve sněmovním tisku 895, který bychom měli projednávat ve třetím čtení. Novela odstraňuje některé nedostatky zjištěné při uplatňování zákona a zavádí nová, přísnější pravidla ochrany zdrojů vody.

Rovněž, dámy a pánové, si dovolím navrhnout, abychom vyřadili z pořadu 67. schůze také bod 106. Jde o vládní návrh zákona, kterým se mění zákon 219/1995 Sb., devizový zákon, ve znění pozdějších předpisů, obsažený ve sněmovním tisku č. 925, který bychom měli projednávat ve třetím čtení. Návrh na zrušení omezení cizince nabývat v České republice pozemky.

Rovněž navrhuji, abychom vyřadili z pořadu jednání této schůze bod č. 107. Jde o poslanecký návrh poslankyň a poslanců Zuzky Bebarové Rujbrové, Miloslavy Vostré, Kateřiny Konečné, Milana Bičíka, Soni Markové, Marty Bayerové, Josefa Šenfelda, Ivany Levé a také Milady Halíkové na vydání zákona o poskytování půjček se státním příspěvkem mladým manželům, dle sněmovního tisku č. 539, který bychom měli projednávat ve třetím čtení. Jedná se o návrh na poskytování půjček mladým manželům do třiceti let na pořízení bytu s úročenou půjčkou ve výši 3 % a na zařízení bytu do celkové výše 100 tis. Kč s úrokem ve výši 6 %, jak už jsem uváděl ve druhém čtení. K tomuto bodu vláda samozřejmě vyslovila nesouhlas.

Rovněž mi dovolte, abych navrhl vyřadit z pořadu 67. schůze Poslanecké sněmovny bod 108. Jde o návrh poslankyně Věry Jakubkové na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů. Jde o sněmovní tisk č. 570, který bychom měli projednat ve třetím čtení. Již ve svém návrhu na vyřazení tohoto bodu z druhého čtení jsem uvedl, nyní tedy jenom připomínám, že se jedná o celoroční zákaz jízd nákladních automobilů nad 7,5 tuny v pátek od 15. do 20. hodiny, v sobotu od 7. do 13. hodiny, o prázdninách je navrhováno tuto lhůtu prodloužit od 7. až do 19. hodiny, v neděli a ve dnech pracovního klidu by byl zákaz jízdy nákladních automobilů zakázán od nulté hodiny noční do 22. hodiny večerní. Předkladatelka navrhuje možnost, aby z důvodu zvláštního zřetele bylo možné udělit výjimku ze zákazu jízdy. Rovněž jenom stručně připomenu, co jsem již zmínil, když jsem navrhoval vyřadit tento tisk ve druhém čtení z pořadu jednání 67. schůze, že předkladatelka také navrhuje sankce za porušení tohoto zákazu, a to pro firmy od 100 tis. Kč do 1 milionu Kč a pro řidiče od 2500 Kč do výše 100 tis. Kč.

Dovolte, abych obrátil vaši pozornost k dalšímu návrhu na vyřazení bodu označeného jako 109 pořadu 67. schůze Poslanecké sněmovny. Jedná se tentokrát o návrh poslanců Milady Halíkové a Miroslava Opálky na vydání zákona o nájemném z bytů, sněmovní tisk 631. Tentokrát jde o třetí čtení. Opět jenom velmi stručně, tak jak jsem již učinil ve svém návrhu na vyřazení tohoto tisku z druhého čtení, připomenu, že k tomuto návrhu vydala vláda nesouhlas mimo jiné proto, jestli si vzpomínáte, že by přijetí návrhu zkomplikovalo postavení České republiky v případném řízení před Evropským soudem pro lidská práva ve věci stížnosti majitelů domů. Návrh navíc zavádí regulaci také pro všechna bytová družstva, včetně těch, kde již neexistuje.

Ještě bych si dovolil navrhnout vyřadit z pořadu 67. schůze bod č. 110. Jde o návrh poslanců Kateřiny Jacques, Přemysla Rabase, Petra Bratského, Karla Šplíchala, Vlasty Parkanové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, významných dnech a dnech pracovního klidu, ve znění pozdějších předpisů, tak jak je navrhováno ve sněmovním tisku č. 640. Tentokrát jde o třetí čtení tohoto návrhu na vyslovení souhlasu s tím, aby 30. červen byl Dnem odchodu okupačních armád z území tehdejší České a Slovenské Federativní Republiky. Tolik k návrhu na bod 110.

Nicméně dále navrhuji, abychom z pořadu schůze Poslanecké sněmovny, která má číslo 67, vyřadili také bod zařazený do pořadu jako bod č. 111. Jedná se o návrh poslanců Františka Bublana, Jeronýma Tejce, Václava Klučky, Richarda Dolejše, Juraje Ranince, Zdeňka Maršíčka a dalších na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, dle sněmovního tisku 675/1, který bychom měli projednat ve třetím čtení. Opět mi dovolte jenom velmi stručně připomenout to, co jsem poněkud obsáhleji již odůvodnil, když jsem navrhoval vyřadit tento sněmovní tisk z druhého čtení z pořadu 67. schůze. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP