(10.50 hodin)
(pokračuje Prosek)

Dovolte mi pokračovat ve svých návrzích na vyřazení z pořadu 67. schůze také bodem 99. Jde o návrh poslanců Michaely Šojdrové, Ludvíka Hovorky, Jiřího Carbola a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů. Jde o sněmovní tisk č. 939, který bychom měli projednávat ve třetím čtení. Návrh uvažuje se zrušením části tzv. Janotova balíčku v oblasti peněžité pomoci v mateřství a vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství. Stanovisko Fischerovy vlády k tomuto návrhu je nesouhlasné.

Promiňte, pane místopředsedo, máte nějaký dotaz k těm návrhům? Nebo komentář?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Jenom jsem se chtěl zeptat, jestli jste taky vyřazoval body 92, 93.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Já tedy si je dovolím ještě zopakovat. Ano. (Smích v sále. Poslanci se srocují před řečništěm a evidentně se baví.) Já nevím, kam až se mám, pane předsedající, vrátit. Já třeba začnu těmi návrhy zákonů ve třetím čtení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nemusel jste, mně stačilo odpovědět na tu otázku, jestli body 92, 93 byly mezi těmi, které jste navrhoval vyřadit.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Bod číslo 92 je návrh poslanců Lenky Mazuchové, Zdeňka Škromacha -

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To vím. Jde o to, jestli ho chcete vyřadit. Já vím, čí je to návrh, ale jenom mě zajímalo, jestli ho chcete vyřadit.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Ano, vyřadit. Možná jsem se zmýlil, že již vyřazen byl, ale navrhuji vyřadit.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To nevadí. Můžeme klidně znova. A 93 tedy taky chcete, i kdyby byl vyřazen, tak znova, říkáte.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Ano, rovněž bod 94, bod 96, bod 98.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně. Mně je to jasné, všechno vyřadit. A prosím vás, budete chtít pravděpodobně hlasovat o každém zvlášť, předpokládám.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Já to určitě navrhnu, až dokončím svůj návrh na vyřazení bodů z pořadu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Aha, tak to ještě není konec. Chvilku jsem si myslel, že ten 99. je poslední, ale není tomu tak.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Bohužel tomu není tak, pane předsedající. Mohu pokračovat?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já si myslím, že kolegové vám k tomu rádi vytvoří prostředí, abyste to dokončil.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Pane místopředsedo, já si v žádném případě nestěžuji za pozornost, kterou mi kolegyně a kolegové věnují. Naopak, děkuji vám za tu trpělivost.

Prosím tedy, navrhuji dále, abychom z pořadu 67. schůze vyřadili také bod číslo 100. Jedná se o návrh dnes nepřítomného poslance Davida Ratha, Jiřího Paroubka, Richarda Dolejše, Jiřiny Fialové, Borise Šťastného, Jiřího Carbola, Stanislava Grospiče, Olgy Zubové, ale také Jana Klase, Milana Urbana a dalších na vydání zákona o zřízení Královské univerzity Střední Čechy v Kutné Hoře a o změně zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, tak jak je uvedeno ve sněmovním tisku č. 749, který bychom měli projednat ve třetím čtení. K tomuto návrhu, jak se dalo očekávat, vyjádřila vláda rovněž nesouhlas.

Dále, dámy a pánové, dovolte, abych navrhl vyřadit z pořadu 67. schůze bod uvedený pod číslem 101. Jde o návrh poslanců Václava Grünera, Karla Kratochvíle, Ladislava Skopala, Přemysla Rabase, Miloslavy Vostré, Josefa Šenfelda a dalších na vydání zákona o zahrádkářské činnosti a úpravě některých podmínek jejího provozování, sněmovní tisk číslo 791 ve třetím čtení. Navrhuje se, aby také zahrádkáři měli svůj vlastní zákon, s čímž ani vláda Jana Fischera nesouhlasí.

Dámy a pánové, dovolte mi dále, abych navrhl vyřadit z pořadu 67. schůze také bod 102. Jde o návrh poslanců Františka Bublana, Vítězslava Jandáka, Ireny Kočí a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 18/1999 Sb., o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření, tzv. atomový zákon, a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, tak jak je uvedeno ve sněmovním tisku 831, který bychom měli projednávat ve třetím čtení. Jenom připomenu, že návrh otevírá možnost kompenzovat obcím nacházejícím se v blízkosti jaderných zařízení rizika plynoucí z provozu těchto zařízení. Ve druhém čtení se k této problematice pak připojilo i řešení, jak si vzpomenete, trestnosti, změny trestního zákoníku, v níž by byl stanoven jako skutková podstata trestného činu ohrožení letového provozu laserovými zařízeními. K tomuto sněmovnímu tisku 831 rovněž vláda České republiky vyjádřila nesouhlas.

Dámy a pánové, dále navrhuji, abychom vyřadili z pořadu jednání 67. schůze také bod číslo 103. Jde o návrh poslanců Jiřího Paroubka, Zdeňka Škromacha, Bohuslava Sobotky a dalších na vydání zákona o jednorázovém příspěvku k důchodům, jak je uvedeno ve sněmovním tisku č. 940. Jde o třetí čtení tohoto tisku. Navrhovatelé navrhují, aby důchodci obdrželi v červnu 2010 jednorázový příspěvek k důchodu ve výši 2400 korun, což by zatížilo státní rozpočet v roce 2010 částkou vyšší než 5 miliard korun.

Rovněž, dámy a pánové, navrhuji, abychom vyřadili z pořadu 67. schůze také bod číslo 104. Jde o vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., dle sněmovního tisku 833.

Pane předsedající, připomínají mi kolegové, že v tuto chvíli není přítomen jednání Poslanecké sněmovny žádný z místopředsedů vlády České republiky.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane kolego, místopředseda Filip se už zhroutil a pan ministr Kohout mě požádal, kdyby si mohl aspoň vykouřit cigaretu. Já jsem mu to dovolil. Je tady ovšem poblíž, poslouchá bedlivě to vaše vystoupení a říkal, že okamžitě je připraven se vrátit, jestli tedy byste mu dovolil tu cigaretu aspoň, on se určitě rychle vrátí.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Rozhodně. Já jsem vnímán jako ten nejklidnější a nejvíce kompromisu přístupný poslanec, takže nenamítám nic proti tomu, aby pan místopředseda vlády kouřil. Ale on projevil o mé návrhy mimořádný zájem a dokonce je v průběhu mého navrhování s panem kolegou Tošovským komentovali, tak by mi bylo líto, kdyby o ty návrhy přišel.

Já si dovolím poprosit vás, pane místopředsedo, abyste mi napověděl, u kterého návrhu jsem právě skončil. (Smích v sále.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Právě naposledy jste vyřadil bod číslo 104.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Já jsem rád, že vy říkáte, že jsem ho vyřadil. Byl bych skutečně rád, kdyby tomu tak bylo. Bohužel ten můj návrh ještě bude muset projít hlasováním Poslanecké sněmovny, v němž bude muset získat nadpoloviční většinu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP