(11.10 hodin)
(pokračuje Prosek)

Jedná se o návrh, který zruší služební poměr na dobu určitou. V podstatě ruší přímo neplacenou dobu přesčas ve výši 150 hodin za rok, zvyšuje jednorázové odškodnění rodině a prodlužuje přechodné období, v němž si mohou odcházející příslušníci vybrat nároky podle staré platné a nově navrhované právní úpravy.

Dámy a pánové, dále navrhuji vyřadit z pořadu 67. schůze bod 113. Tentokrát se jedná o vládní návrh zákona, kterým se mění zákon 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, ve znění pozdějších předpisů, a také zákon 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 683, který bychom měli projednávat ve třetím čtení.

Rovněž navrhuji vyřadit z pořadu 67. schůze bod číslo 114, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 219/1999 Sb., o ozbrojených silách České republiky, ve znění pozdějších předpisů, dle sněmovního tisku 696, ve třetím čtení. Jak je vám známo, návrh upravuje evidenci vojenských letadel, ověřování technické způsobilosti vojenské techniky atd.

Dovolte mi, milé dámy a vážení pánové, návrh ještě obohatit o vyřazení bodu číslo 115 z pořadu 67. schůze. Jde o návrh poslanců Milana Urbana, Cyrila Zapletala, Břetislava Petra, Vlastimila Aubrechta, Gabriely Kalábkové a Petra Červenky na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 406/2000 Sb., o hospodaření s energií, ve znění pozdějších předpisů. Jde o sněmovní tisk 727 ve třetím čtení. Jistě si vybavíte debatu nad tímto návrhem, aby státní energetickou koncepci neschvalovala vláda, ale na její návrh Poslanecká sněmovna. Jistě máte na zřeteli také skutečnost, že k tomuto návrhu vyslovila vláda České republiky nesouhlas.

Také ovšem navrhuji vyřadit z pořadu 67. schůze Poslanecké sněmovny bod číslo 116. Jedná se o návrh poslanců Milana Bičíka, Alexandra Černého a Vladimíra Koníčka na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Jde o sněmovní tisk číslo 729 ve třetím čtení. Návrh poslanců směřuje k tomu, aby Poslanecká sněmovna mohla svým usnesením projednání některých zpráv, informací a návrhů svěřit ke komplexnímu projednání některému ze svých výborů a neprojednávat je již v plénu. Rovněž k tomuto návrhu vyjádřila vláda České republiky svůj souhlas.

Dámy a pánové, nedá mi to, aby nenavrhl ještě alespoň jeden bod vyřadit z pořadu jednání této schůze. Jedná se o návrh poslanců Ivany Levé, Zuzky Bebarové-Rujbrové, Milana Bičíka, Soni Markové, Miloslavy Vostré, Josefa Šenfelda a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 348 o rozhlasových a televizních poplatcích a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, tak jak je uvedeno ve sněmovním tisku 730. Jedná se o třetí čtení, jak jsem již stručně odůvodnil při návrhu na vyřazení tohoto sněmovního tisku z pořadu jednání ve druhém čtení. Jedná se o návrh na zvýšení násobku životního minima.

Dámy a pánové, dovolte mi, abych vám upřímně z celého srdce poděkoval za pozornost, kterou jste věnovali mým návrhům. Na počátku svých návrhů jsem vás upozornil na to, že to nebude příjemné a že mě nebudete mít rádi. Já z výrazu vašich tváří cítím, že to neberete osobně, a za to jsem vám velmi vděčný. Děkuji vám. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní mám v plánu vyhlásit přestávku, svolat grémium, ale předtím ještě pan poslanec Kováčik nám chce něco sdělit. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, děkuji za slovo. Paní a pánové, myslím si, že tento způsob projednávání bodů v Poslanecké sněmovně našeho programu nám daňoví poplatníci nemohou odpustit. Je třeba, abychom se dohodli na možném dalším postupu. A protože pan kolega Prosek tady sdělil, že je přístupen kompromisu, jeden mu nabízím. Navrhuji, aby hlasováním byly vyřazeny všechny ostatní body k tomu, co načetl pan Prosek, které ještě pan Prosek nestačil načíst, to znamená všechny dosud neprojednané body této schůze.

Současně žádám o to, aby jednotlivé politické strany zvážily, jestli je třeba takovýmto způsobem dávat najevo naší veřejnosti, že Poslanecká sněmovna není schopna na čemkoli usnést. Přitom jsou tady záležitosti, které jsou věcné a které nesnesou už příliš velkého odkladu.

Doporučuji, abychom postupovali dál tak, že se sejdou předsedové politických stran s předsedou vlády a u kulatého stolu by se dohodli na dalším postupu. Myslím si, že my bychom se teď měli dohodnout na dalším postupu, a proto navrhuji svolání politického grémia teď hned. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Já jsem to avizoval, vy jste jenom tento návrh podpořil. To znamená vyhlašuji přestávku do 11.45 hodin. Svolávám předsedy poslaneckých klubů a místopředsedy Poslanecké sněmovny do místnosti číslo 120. Probereme další postup, jak budeme postupovat. Takže do 11.45 hodin je přestávka.

 

(Jednání přerušeno v 11.18 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP