(13.00 hodin)
(pokračuje Vilímec)

Jedná se tedy o doprovodnou záležitost ve spojení s již přijatou novelou zákona o státním rozpočtu na rok 2009.

Jak již pan ministr financí zmínil, schválení novely zákona o dluhopisovém programu je nezbytným předpokladem pro vydání státních dluhopisů ke krytí části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu. Protože zákon o státním rozpočtu je projednáván ve zvláštním režimu a nepodléhá schvalování Senátem, je projednávání dluhopisového programu na úhradu rozpočtovaného schodku vždy předmětem samostatného zákona.

Jak již zaznělo z úst pana předsedajícího, tento návrh zákona, novela zákona o státním dluhopisovém programu, s ohledem na technický charakter tohoto zákona je skutečně zákon technické povahy. I s ohledem na to, že tato záležitost je spojena ještě se schváleným státním rozpočtem pro minulý rok, vláda navrhuje projednání zákona v takzvaném zjednodušeném čtení podle § 90 odst. 2 a vyslovení souhlasu již v prvním čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji a otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že do obecné rozpravy nemám žádnou písemnou přihlášku a ptám se, kdo se hlásí z místa. Vidím pana poslance Michala Doktora, takže mu udělím slovo jako prvnímu diskutujícímu v obecné rozpravě. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za slovo. Moje vystoupení bude poměrně krátké. Kolegyně a kolegové, skutečné snížení státního dluhu, snížení tedy ve smyslu provedené splátky, splátky provedené z přebytku státního rozpočtu z peněz získaných bilancí běžného roku, je spojeno s osobou Václava Klause. Všichni politici dalších období jsou bohužel - podtrhuji bohužel - spojeni s obdobím naprosto opačným. Od té doby se Česká republika povážlivě zadlužuje a tempo zadlužování se spíše zrychlilo nežli snížilo, a všechny své dluhy, dluhy učiněné v minulosti, splácí pouze technikou, kdy otáčí - odpusťte mi tento až velmi žoviální výraz - otáčí dluhy minulé tím, že si bere na jejich splátku dluhy nové.

Tento neblahý stav samozřejmě vede k nabalování té sněhové koule celkového zadlužení naší země, ale také k rostoucí potřebě financovat - bezpečně financovat - státní dluh. Proto vás prosím, abyste bez prodlužování debaty a téměř bez váhání spíše hlasovali pro přijetí nejenom tohoto sněmovního tisku, ale i tisku následujícího.

Podle mého soudu budou příští léta spojena s potřebou financovat velký objem státního dluhu nejen v našem prostoru, ale v prostoru celé Evropy, spíše i v prostoru celosvětovém. To povede jednoznačně k růstu cen finančních instrumentů na světových trzích a o to volnější ruce potřebuje vláda k financování dluhů let, která jsou spojena s dluhopisovými programy, o některých budeme rozhodovat v příštích dvou hlasováních.

Děkuji za to, že jste mě vyslechli.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Michalu Doktorovi. Kdo další do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu končím. Připomínám, že podle § 90 odst. 3, návrh podle odstavce 2, tedy ve zkráceném řízení, nelze projednat, vznesou-li proti němu před ukončením obecné rozpravy námitku nejméně dva poslanecké kluby nebo 50 poslanců. V tomto případě, když se tomu tak nestalo, se pokračuje v projednávání podle § 90 odst. 7.

Skončil jsem tedy obecnou rozpravu. Námitka podána nebyla. Nyní musíme rozhodnout podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1016 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 412 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 412, z přítomných 159 pro 123, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Protože bylo rozhodnuto o tom, v jednání pokračovat, následuje podrobná rozprava, kterou zároveň zahajuji. Konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa do podrobné rozpravy. Nikoho nevidím, tedy i podrobnou rozpravu končím.

Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení. Ještě předtím vás na požadavek z pléna odhlásím a požádám vás o novou registraci. Přihlaste se prosím svými identifikačními kartami.

 

Návrh usnesení je tento: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 214/2009 Sb., o státním dluhopisovém programu na úhradu části rozpočtového schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2009 a o změně zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1016.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 413 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 413, z přítomných 101 poslance pro 77, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Děkuji panu ministrovi financí, děkuji panu zpravodaji a končím bod 199.

 

Pokračovat budeme podle schváleného pořadu schůze, a to bodem číslo

188.
Vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu části
rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2010
/sněmovní tisk 1017/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Jsme v prvém čtení a znovu upozorňuji, že je předložen vládou k projednání podle § 90 odst. 2, to znamená s návrhem, abychom zákon schválili již v prvém čtení. Pan ministr financí je u stolku zpravodajů, zpravodaje vyměníme. Zpravodajem pro prvé čtení je pan poslanec Jiří Dolejš. Žádám ho, aby zaujal místo u stolku zpravodajů.

Nyní prosím, aby předložený návrh za vládu České republiky uvedl ministr financí Eduard Janota. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Děkuji. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, státní rozpočet na rok 2010, jak je známo, byl schválen s deficitem 162,7 miliardy, s tím, že na jeho úhradu budou vydány dluhopisy ve výši 153,2 miliardy Kč. Zbytek tohoto deficitu bude kryt zvýšením stavu přijatých dlouhodobých úvěrů a změnou stavu na účtech státních finančních aktiv. Státní dluh se ke konci roku v případě deficitu 162,7 zvýší na jeden bilion 337 miliard a 800 milionů Kč. Úrokové náklady jsou rozpočtovány v kapitole Státní dluh a jejich výše bez splátek úvěru EIB činí téměř 65 miliard Kč, přesně 64,7.

Základním důvodem předložení tohoto návrhu je v podstatě omezení refinančního rizika, to znamená v případě, že by nebyl tento zákon schválen, Ministerstvo financí by muselo financovat dluh krátkodobými cennými papíry a tady hrozí riziko refinanční.

Druhou věcí je, že situace, a zmínil to pan poslanec Doktor, na finančních trzích v Evropě - náš trh je velmi propojen s trhem evropským - je v letošním roce velmi atypická, poněvadž celá řada zemí, vlastně všechny země Evropské unie se dostaly nad hranici tříprocentního deficitu, to znamená všechny země, a to i země s třiáčkovým ratingem, budou žádat na trzích prostředky formou emise dluhopisů. Konkurence se tedy zcela určitě zvýší a projeví se zcela určitě i růstem výnosů těchto dluhopisů, to znamená pro Ministerstvo financí, pro státní rozpočet zdražování, zvyšování úroků a zvyšování výdajů rozpočtu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP