(12.50 hodin)
(pokračuje Špika)

Nezbývá mi nic jiného, než při uvědomění si tohoto a složitosti diskuse vás znovu požádat o zvážení, zda by opravdu nebylo vhodné umožnit nové projednání ve výborech, uvědomění si všech souvislostí a reagovat naprosto správným a zodpovědným způsobem na všechny pozměňovací návrhy. Snaha je tady o otevření trestního řádu, trestního zákoníku, jsou to opravdu velmi závažné věci, a proto bych znovu se pokusil na vás apelovat, zda by nebylo vhodné opravdu dát prostor pro velmi zodpovědné zhodnocení všeho, co zde v této souvislosti bylo předloženo.

Proto znovu dávám návrh na vrácení do výborů k novému projednání. Prosím vás o opravdu zodpovědné zvážení tohoto návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Janu Špikovi. To byl poslední přihlášený v podrobné rozpravě. Má ještě někdo zájem v podrobné rozpravě? Není tomu tak. Ptám se zástupce navrhovatelů nebo zpravodaje, jestli mají zájem o závěrečné slovo. Nemají zájem. Já vás všechny odhlásím, požádám vás prosím, o novou registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami. A protože padl v podrobné rozpravě návrh na vrácení návrhu zákona výborům k novému projednání, procedurálně o něm budeme hlasovat. Návrh na zamítnutí, který opakovaně přednesla paní Věra Jakubková je svým způsobem již zaznamenán z rozpravy obecné, stejně se o něm nehlasuje.

Takže jiný návrh v rozpravě, pane zpravodaji, než navrácení výborům k novému projednání nepadl? Snad jsem si poznamenal všechno správně.

 

Dobře, o tomto procedurálním návrhu na vrácení návrhu zákona výborům k novému projednání rozhodneme v hlasování pořadové číslo 411, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro vrácení výborům k novému projednání. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 411, z přítomných 159 pro 77, proti 47. Návrh nebyl přijat.

 

Protože nebyl přijat tento návrh, nezbývá, než konstatovat, že bylo skončeno druhé čtení tohoto návrhu, zákon postupuje do třetího čtení a budeme se jím zabývat na jiných jednacích dnech této probíhající schůze. Děkuji panu navrhovateli, děkuji zpravodaji a budeme pokračovat.

 

Z druhých čtení se přesuneme podle schváleného pořadu schůze do čtení prvních, a to do bodu

199.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 214/2009 Sb., o státním
dluhopisovém programu na úhradu části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu
České republiky na rok 2009 a o změně zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových
pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla),
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1016/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji tedy, že bylo navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení, a nebyla mi doručena žádná žádost více než 50 poslanců, tedy takový postup je možný.

Pan ministr Janota již je u stolku zpravodajů, pan poslanec Vilímec také jako zpravodaj. Proto žádám pana ministra financí vlády České republiky Eduarda Janotu, aby předložený návrh za navrhovatele, tedy vládu České republiky, uvedl. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Děkuji, vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte, abych vás velmi stručně seznámil s návrhem zákona, kterým se mění zákon č 214/2009 Sb., o státním dluhopisovém programu na úhradu části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky za rok 2009 a změně zákona číslo 218, o rozpočtových pravidlech.

Co se týče této změny, vzpomínáte si, že v závěru minulého roku byl rozpočet v oblasti výdajů navýšen o 14 miliard, to znamená deficit byl o tuto částku z původní výše, která byla 38 miliard, navýšen a tomuto navýšení zatím neodpovídá finanční krytí. Proto jsem si dovolil předložit tento technický návrh krytí vámi schváleného deficitu na rok 2009. Hlavně proto, abych mohl tento deficit řádně podle všech regulí a předpisů vyúčtovat, protože každý dluhopisový program musí mít tři parametry: rozsah, účel a splatnost. Toto je naplněno pouze v případě, že je vydán na krytí dluhopisů v každém případě speciální program. To znamená tady neřešíme nic do budoucna, řešíme věci z minula, řešíme pouze to, že upravený rozpočet na rok 2009 nebyl ve výši 38 miliard, ale ve výši 38 plus 14.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru financí Eduardu Janotovi a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení poslanec Vladislav Vilímec. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Děkuji, pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, vládní návrh dle sněmovního tisku 1016 mění zákon, jak již nastínil pan ministr financí, zákon č. 214/2009. Sb., o státním dluhopisovém programu na úhradu části schodku státního rozpočtu ještě za rok 2009. V důsledku schválené změny zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2009 vyhlášené ve Sbírce zákonů dnem 25. listopadu 2009 pod číslem 423/2009 Sb. je nutné provést i příslušnou změnu zákona o státním dluhopisovém programu.

Jak již zmínil pan ministr financí, novela zákona o státním rozpočtu na rok 2009 totiž navýšila rozpočtový schodek o 14 miliard korun. Týkalo se to tehdy dvou rozpočtových kapitol. Předně rozpočtu výdajů kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí, kde bylo potřeba navýšit o 7 miliard 100 milionů korun, a rozpočtu výdajů kapitoly státní dluh o 6 miliard 973 milionů. Pokud se týká kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí, jak si jistě mnozí z vás vzpomenou, šlo tehdy o navýšení výdajů za účelem navýšení dávek důchodového pojištění, transfer územním rozpočtům na příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách, také na podpory v nezaměstnanosti a v neposlední řadě i na výdaje na realizaci odškodňovacích zákonů. V kapitole státní dluh šlo převážně o úroky ze státního dluhu, zvýšení o 6 miliard 873 milionů a poplatky spojené s jeho obsluhou.

Příslušná novela zákona o státním rozpočtu pak v § 1 uvedla, že schodek státního rozpočtu bude vypořádán příslušnými financujícími položkami, mezi nimi samozřejmě zvýšení státních dluhopisů, a to do výše 37 miliard 680 milionů 190 tisíc korun.***




Přihlásit/registrovat se do ISP