(11.20 hodin)

 

Poslanec Petr Bratský: Děkuji kolegovi historikovi. Omlouvám se ctěné Sněmovně i občanům. Skutečně to byl římský císař, vím to, trochu jsem se spletl. Pane kolego, omlouvám se i vám osobně.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane poslanče Braný, máte slovo.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo. Chci též reagovat na vystoupení pana kolegy Bratského. Jak vidíte po věcné připomínce kolegy Bartoše, aspoň něco jsme si osvětlili z jeho vystoupení. Já bych nechtěl, aby nabyla ctihodná Sněmovna, zejména ti, kteří nás sledují z veřejnosti, dojem, že po jeho vystoupení - kdo nepije zdatně pivo, je škůdce národa. Ono to tak trošku vyznívalo. Ale chtěl jsem říci spíš něco jiného.

Když se projednával tento návrh zákona, tisk 888, a v listopadu jsme ho potom prohlasovali zde ve Sněmovně, tak vůbec tato diskuse o spotřební dani z piva nezaznívala. Už vůbec ne v kontextu dějin a z hlediska ekonomiky. Já jsem proto uvedl ve svém prvém vystoupení, a doufám, že to nezapadlo, že se ke spotřebním daním musíme vrátit, ale vidím to ne funkčně z hlediska té materie, kterou zpravodajuji, ale až po řádných volbách, s tím, že nejenom budeme řešit spotřební daň na pivo, ale budeme se snažit, a doufám, že vláda už vyslyší prosbu, kterou zde vznáším několik let, že se rozdělí tento zákon a spotřební daně se trošičku dají do jednotlivých zákonných norem, které budou odděleny. Tak jak to třeba mají na Slovensku. To je jedna věc. Protože potom se stává to, co se stalo teď, já tady nechci nijak hodnotit, a vůbec mi to nepřísluší, rozhodnutí Senátu, ale jsme ve složité situaci, že tam máme pozměňovací návrhy, které se potom vyvažují na vahách, každý to vyvažuje nějakým způsobem a jsme v pasti. Takže propříště bude lépe, když budeme tu diskusi vést zde ve Sněmovně. Na to prostor byl a to se zatím nezdařilo v minulosti. U tohoto tisku 888 jsem to nezaznamenal jako zpravodaj.

Takže proto si dovoluji ještě jednou říci, že tím neodmítám za sebe a za klub KSČM diskusi o spotřebních daních, včetně toho piva, vědomi si toho, co to znamená pro českou společnost a český průmysl, pro hrubý domácí produkt atd., možná i cestovní ruch, ale dnes jsme v situaci, že už musíme hlasováním rozhodnout, co to je, a na těch miskách vah jednoznačně jako zpravodaj musím říci po těch diskusích, které jsem absolvoval, že je pořád - a k tomu vyzývám kolegyně a kolegy - rozumnější podpořit variantu, kterou jsme původně v listopadu minulého roku zde schválili.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Další přihlášený do rozpravy je pan poslanec Svoboda. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, já bych se chtěl prostřednictvím paní předsedající zeptat kolegy Bratského na tuto věc: Přestože jsem se snažil velmi pozorně vyslechnout si jeho příspěvek, tak jsem plně nepochopil, jestli se kloní k původní parlamentní verzi, nebo k senátní verzi, protože to v jeho závěru nebylo jasně řečeno, a jestli by nám to mohl nějakým způsobem elementárněji vyložit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Pane poslanče Bratský, přejete si reagovat? (Souhlas.)

 

Poslanec Petr Bratský: Vážený pane kolego, milý Mirku, samozřejmě, že z mé řeči jasně vyplývá, k čemu se kloním. Já se kloním k senátní verzi. Ale zároveň jsem se snažil vám, členům rozpočtového výboru, naznačit cestu, kterou byste se měli ubírat, protože bychom měli danit především alkohol.

Jako skaut musím říci, že podporuji to, aby naše mládež nepila pivo, nepila víno, nepila tvrdý alkohol, ale když už někdo má pít, tak ať aspoň platí za to, že si ničí zdraví, daň ze spotřeby alkoholu, a nikoli v případě piva daň z mladiny. To je myslím naprosto zásadní věc, na kterou jsem se snažil upozornit, a pevně věřím, že nově sestavená Poslanecká sněmovna se tímto návrhem a tématem bude zabývat a že v České republice budeme danit alkohol. V tomto případě jsem řekl za sebe svůj názor, k čemu já se kloním, a doufám, že to stačí.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Pan poslanec Svoboda.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji za slovo, paní předsedající. Samozřejmě prostřednictvím předsedající - jestli tomu správě rozumím, tak kolega Bratský hovořil i za klub ODS a přiklání se k evropské variantě. Například použil vzor z Francie, kdy se kloní k zavedení spotřebních daní například i na víno. Rozumím tomu správně? Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Michal Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Ne nadarmo v Čechách platí rčení, které na začátku říká chytrému napověz. Kdyby pan kolega Miroslav Svoboda bedlivě poslouchal mé úvodní vystoupení, věděl by, že možná až na výjimky poslanecký klub ve své většině nepodpoří návrh kolegů senátorů a bude hlasovat pro přijetí usnesení Poslanecké sněmovny. Jakkoli musím říci, že většina vystoupení pana poslance Bratského naprosto pracuje s návrhem, který já jsem předložil Občanské demokratické straně a který budu dál podporovat ve svém veřejném životě a ve svém působení. Je správné poctivě a spravedlivě zdaňovat spotřebu alkoholu, a nikoli vstupních komponent.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Nikdo další se do rozpravy nehlásí. Rozpravu končím. Zeptám se pana navrhovatele, tedy pana ministra financí, zdali si přeje pronést nějaké závěrečné slovo. Ano, pane ministře.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Děkuji za slovo. Já chci jenom říci, že se bavíme zhruba o jedné miliardě korun. To za prvé. Za druhé, že toto bylo výsledkem debat o úsporných opatřeních a vyrovnání veřejných financí, které jsme zde projednávali na podzim. Prostě vůle více škrtat ve výdajích nebyla, tak jsme museli jít i cestou zvyšování daní. To je realita. Za třetí, tato daň, stejně jako ostatní nepřímé daně, mám tím na mysli DPH, je do jisté míry ovlivňována situací a legislativou Evropské unie. Takže nějaké volnomyšlenkářství ani po volbách nebude moci být na místě.

A za poslední: Jsem rád, že tady debata probíhá v tom smyslu, že celá řada politických stran, nebo některé z nich, mají další zvyšování spotřebních daní přímo na svých skoro připravených billboardech. Takže bych byl rád, kdybychom si to všichni tady uvědomili. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já děkuji. Pan zpravodaj Braný - přeje si přednést závěrečné slovo? Nikoli.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 678/2004 Sb., o povinném značení lihu a o změně zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 888/3, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 888/4."

Prosím o nastavení odpovídajícího kvora. Teď je to špatně. Nadpoloviční většina přítomných poslanců, tak.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 408. Táži se, kdo souhlasí s předneseným usnesením. Kdo je proti?

Z přítomných 172 poslankyň a poslanců pro návrh 8, proti 93. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem nepřijali.

 

Nyní budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 678/2004 Sb., o povinném značení lihu a o změně zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 888/3."

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 409 a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 174 poslankyň a poslanců pro návrh 158, proti nikdo. Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP