(11.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobré dopoledne. Vážené paní a pánové, budeme pokračovat schváleným pořadem schůze. Podle našeho programu se budeme zabývat bodem

9.
Návrh poslanců Františka Bublana, Vítězslava Jandáka, Ireny Kočí a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 18/1997 Sb., o mírovém využívání
jaderné energie a ionizujícího záření (atomový zákon) a o změně a doplnění
některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 831/ - druhé čtení

Návrh uvede za navrhovatele pan poslanec František Bublan. Žádám ho, aby zaujal místo u stolku zpravodajů. Zároveň o to žádám pana poslance Jana Špiku, který je zpravodajem hospodářského výboru. Připomínám, že předložený návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru a usnesení výboru bylo rozesláno jako sněmovní tisk 831/2.

Nyní tedy žádám pana poslance Františka Bublana, aby uvedl návrh zákona. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji, pane předsedající. Vážená Sněmovno, vážená vládo, dovolte, abych velmi lehce jenom připomenul návrh novely zákona č. 18/1997 Sb., o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření. Je to takzvaný atomový zákon.

Podstatou této novely je kompenzace obcím, které se nacházejí v havarijní zóně našich dvou jaderných zařízení, tzn. Jaderné elektrárny Dukovany a Jaderné elektrárny Temelín. Kompenzace by podle této novely měla být vyplácena z atomového účtu, na který ČEZ pravidelně dává ročně asi 1,3 mld. korun. Kompenzace by byla ve výši přibližně jedné desetiny této roční kompenzace.

Děkuji hospodářskému výboru za projednání tohoto návrhu zákona i za jeho pozici, za jeho usnesení. Současně jsem si vědom toho, že některé pozměňovací návrhy, které byly přiloženy k tomuto návrhu zákona, jsou v souladu s touto myšlenkou. Nebráním se nějakému jinému výpočtu této kompenzace. Teď mám na mysli, že by byl zohledněn počet obyvatel v těchto havarijních zónách. Nebráním se ani tomu pozměňovacímu návrhu, který řeší laserové ohrožení našich letadel, i když to přímo s touto novelou nesouvisí. Chápu ale určitou potřebu řešit tuto otázku, nicméně doufám, že diskuse, která potom bude následovat, se nebude týkat pouze tohoto laserového nebezpečí, ale bude se týkat především podstaty této novely.

Pro tuto chvíli děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zástupci navrhovatelů Františku Bublanovi a žádám zpravodaje hospodářského výboru pana poslance Jana Špiku, aby přednesl svou zpravodajskou zprávu. Pane zpravodaji, máte slovo. (V sále je rušno.)

 

Poslanec Jan Špika: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi přednést zpravodajskou zprávu k tomuto tématu.

Tento návrh novely zákona řeší možnost kompenzovat rizika plynoucí z umístění úložiště radioaktivních odpadů, případně jaderných zařízení, obci, na jejímž území se toto zařízení nachází. V současné době kompenzaci představuje příspěvek vyplácený obci Správou úložišť radioaktivního odpadu a schvalovaný vládou. Toto zákonné ustanovení by vytvořilo jakousi jistotu v kompenzacích těmto obcím. Ve stávajícím znění nebo ve stávající právní úpravě se ovšem tato platba nevztahuje na další jaderná zařízení, zejména ne na jaderné elektrárny. Toto řeší navrhovaná úprava.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane zpravodaji, já vás přeruším a požádám Sněmovnu o klid. Pokud, vážené paní kolegyně a páni kolegové, máte jiné téma - já vím, že minulé rozhodnutí některé rozhořčilo - tak prosím přeneste své diskuse do kuloárů a nechte pana zpravodaje přednést jeho zpravodajskou zprávu. Prosím tady onen hlouček... Děkuji.

Pokračujte, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Špika: Děkuji. Navrženou právní úpravou by mohly obce, na jejichž území zasahuje i zóna havarijního plánování jaderného zařízení, získávat kompenzace rovněž formou příspěvku ze státního jaderného účtu. Dle návrhu by byla tato výše odstupňována podle polohy obce v rámci jednotlivých zón havarijního plánování tak, že obce v bezprostřední blízkosti, v zóně do 5 km, by měly nárok na příspěvek ve výši 0,20 Kč za každý metr čtvereční katastrálního území obce. S postupující vzdáleností by se příspěvek zmenšoval.

Problém je, že se financování navrhuje z jaderného účtu, který je původně určen na jiné účely, především na řešení konce takzvaného palivového cyklu, tj. na přípravu a vybudování úložišť jaderných odpadů. Nicméně máme na stole zároveň návrh senátní, který řeší tuto problematiku z rozpočtového určení daní, tj. z ekologické daně z elektřiny. Toto znění je též v jednání naší dnešní schůze. Tak jak už řekl předkladatel, je na stole celá řada pozměňovacích návrhů, které řeší některé náměty i z obcí, kterých se tato problematika dotýká. Takže já počkám na rozpravu, na to, kam se bude rozprava k tomuto tématu ubírat, a podle toho pak navrhnu další postup.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že do obecné rozpravy mám zatím tři přihlášky a do podrobné rozpravy již nejméně čtyři. V obecné rozpravě jako první vystoupí pan poslanec Jiří Pospíšil, připraví se paní poslankyně Věra Jakubková. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, rád bych se dotkl na první pohled okrajového tématu, které až tak nesouvisí s tou základní novelou atomového zákona, ale rád bych zde pohovořil o novele, která v rámci druhého čtení pravděpodobně bude načtena a která vám byla rozdána již na lavice, takže je možné už o ní vést diskusi, a která v rámci atomového zákona chce též novelizovat trestní zákoník. Já se omlouvám, ale jako osoba, která v tomto volebním období zde za vládu předkládala trestní zákoník a vyjednávala podporu pro tento klíčový kodex, se tak trošku cítím otcem tohoto zákona. Proto vždy, když je zde nějaká novela, která má toto dílo rozmělnit nebo nějakým způsobem právně devalvovat, cítím se povinen k tomuto vystoupit. A nejinak je tomu i v tomto případě.

Navrhovatelé, kteří pravděpodobně načtou tuto novelu, chtějí novelizovat trestní zákoník, a to tak, aby trestní zákoník konkrétní skutkovou podstatou reagoval na mediálně známou a silnou kauzu, kdy letci jsou ohrožováni někým, kdo drží nějaké neionizující záření, pravděpodobně laser. Všichni jsme zaznamenali tuto kauzu v médiích, že došlo k tomu, že asi v osmi případech byli takto ohrožováni letci, s tím, že informace v médiích byla doplněna tím, že orgány činné v trestním řízení celou věci odložily, a to z toho důvodu, že dle jejich tvrzení současný účinný trestní zákoník nedovoluje postihnout takovéto jednání.***




Přihlásit/registrovat se do ISP