(17.20 hodin)

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Děkuji také paní ministryni Kovářové, že na rozdíl od paní ministryně Juráskové je přítomna na interpelacích.

Chtěl bych se zeptat na několik zásadních otázek ke způsobu aplikace trestu domácího vězení, který nám začal platit podle nového trestního zákona již od 1. 1. tohoto roku.

Mnohokrát jsem kritizoval z tohoto místa tehdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila za nepřipravenost tohoto trestu domácího vězení a za to, že zcela nepochybně nebude od 1. 1. fungovat tak, jak o tom neustále bylo hovořeno, tedy na systému elektronických náramků. Jsem rád, že paní ministryně přes čas, který na to byl poměrně krátký, dokázala tento systém zajistit alespoň způsobem náhradním, který teď funguje, nicméně uvažuje se stále o elektronickém systému hlídání. Byl bych rád, aby nám paní ministryně sdělila, v jakém horizontu a s jakou částkou se počítá pro tento systém, jaké jsou podmínky výběrového řízení na tento systém a kdy bude toto výběrové řízení případně vyhlášeno.

Zaznamenal jsem jak z médií, tak především informaci jejího náměstka na jednání výboru pro bezpečnost, že tento systém počítá s částkou, cenou přibližně 350 korun denně za každý den hlídání jednoho vězně, tedy systém elektronického hlídání. Přiznám se, že pro mě je tato částka naprosto nepřijatelná, a domnívám se, že je až násobně tento odhad podle mého názoru přeceněn. Nevycházím samozřejmě z žádných odborných analýz a byl bych rád, kdyby paní ministryně, samozřejmě ne tady, ale poté např. na jednání výboru pro bezpečnost, představila, z čeho se odvíjí odhadovaná částka... (Předsedající: Děkuji. Dokončete větu.) ... a případně tedy nás seznámila s odhadem, který je opřen. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím paní ministryni Danielu Kovářovou, aby odpověděla na vaši interpelaci.

 

Ministryně spravedlnosti vlády ČR Daniela Kovářová Děkuji, pane předsedající. Dobrý den, vážené paní poslankyně, páni poslanci. Chci na úvod říct, že moje situace byla složitá. Nejsem a nebyla jsem tu od toho, abych kritizovala systém či jeho připravenost nebo nepřipravenost, ale od toho, abych zajistila platné právo či právo, které bude platit a platí od 1. ledna. Za této situace první krok, který jsem udělala, je, že jsem požádala o financování z EU. Požádali jsme v létě o grant Evropskou komisi. Z toho důvodu jsme nevyhlašovali výběrové řízení na elektronický monitoring a na přelomu prosince a ledna jsme dostali negativní informaci o tom, že tento krok nevyšel.

Shodou okolností dneska odpoledne, v těchto hodinách a v době, kdy jsem se připravovala na interpelaci, zasedal řídící výbor, který hodnotil a posuzoval podklady a zejména připomínky k zadávací dokumentaci. Dá se předpokládat, že dnes ve večerních hodinách a během nejbližších dnů budou všechny tyto podmínky doladěny. Podle orientační zprávy, kterou jsem uprostřed dnešního jednání dostala, během 14 dnů by mělo být vyhlášeno výběrové řízení. Mělo by jít o otevřené výběrové řízení s tím, že cena bude jedním z významných kritérií. Přihlášky potom bude posuzovat meziresortní komise, kterou schválí vláda. Na projektu odborně pracuje kromě expertní skupiny i speciální skupina složená ze státních zástupců, zástupců vězeňské služby, probační a mediační služby a technické podmínky kontroluje společnost KPMG s tím, že odborné podmínky IT dozoruje... nebo máme k dispozici znalecký posudek docenta Kokeše z ČVUT.

Pokud jde o cenu, tam je pravda, že hovoříme o částkách kolem 300 korun. Na druhou stranu výsledek může být úplně jiný právě proto, že cena a nabídka některého ze zájemců bude významným hodnotících kritériem.

Na doplnění bych jenom řekla, že jsem pozvána na bezpečnostní výbor na příští týden ve středu, tuším, kde si také budeme povídat o všech těchto podrobnostech. Předpokládáme úsporu v řádu 700 mil. korun ročně, s tím, že v letošním rozpočtu deponujeme částku 200 mil. ročně, s tím, že do konce roku předpokládáme, že bychom ve zkušebním provozu vyzkoušeli náramky tak, abychom je definitivně v celé ploše mohli používat od 1. ledna příštího roku.

Ještě bych chtěla říct, že zkušební letošní rok, který je určen a vyčleněn jak na výběrové řízení se všemi případnými připomínkami, námitkami, odvoláními apod., tak i na vyzkoušení, byl zvolen proto, že současně víme ze zkušeností, že nový alternativní trest se bude zavádět pomalu, a zkušenosti z prvního měsíce nám to potvrzují, protože máme dva tresty uložené a o dalších třech se v těchto chvílích a v tuto dobu uvažuje. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, paní ministryně. Pan poslanec Tejc doplní svou otázku.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Já vůbec nezpochybňuji způsob, který byl v časové tísni zvolen Ministerstvem spravedlnosti pro letošní rok. To myslím je jasné. Byl bych rád, kdyby Ministerstvo spravedlnosti především srovnávalo cenu a úsporu nikoliv s tím, kolik stojí jeden den ve věznici, tedy přibližně tisíc korun, protože to jsou samozřejmě částky, které odpovídají opravám budov, zaměstnancům apod., a neměli bychom tedy na tuto úsporu pohlížet pouze od částky tisíc korun, ale především od reálných nejnižších nákladů, kterých jsme schopni při elektronickém monitorovacím systému dosáhnout.

Ale především bych se chtěl zeptat paní ministryně a zároveň ji případně požádat o to, aby výběrové řízení, pokud bude ministerstvem vypsáno, obsahovalo možnost a vyhradilo si ministerstvo možnost zrušit toto výběrové řízení bez udání důvodu, abychom skutečně, pokud ceny budou pro náš rozpočet nepřiměřené, aby bylo možné jej zrušit bez udání důvodu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Paní ministryně bude reagovat na vaši otázku či námět.

 

Ministryně spravedlnosti vlády ČR Daniela Kovářová Jen k nesouhlasu pana poslance. Také nejsem spokojena s částkou 300 korun, která zatím vychází. Domnívám se, že by bylo výborné, kdyby nejenom si připláceli sami odsouzení, ale kdyby tato částka byla nižší. Uvidíme, kam se dostaneme. A už dneska vám můžu potvrdit, že v podkladech, které jsou připravovány pro výběrové řízení, možnost zrušit výběrové řízení, pokud by částka byla taková, že by se pohybovala na úrovni dnešních cen, což je kolem tisícikoruny až 1100 korun na jednoho odsouzeného a jeden den, tak Ministerstvo spravedlnosti bude oprávněno takové výběrové řízení zrušit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, paní ministryně, a prosím, aby vystoupila se svou interpelací Věra Jakubková. Bude interpelovat ministra dopravy Gustáva Slamečku ve věci informační tabule Kapsch.

 

Poslankyně Věra Jakubková: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, pane ministře, žádám vás, aby už jednou provždy byl učiněn konec dohadům a podezřením z toho, že zakázka pro firmu Kapsch na instalaci a provozování informačních tabulí na dálnici byla mnohonásobně předražena. Žádám vás o poskytnutí smlouvy, ještě lépe její zveřejnění. Jde o smlouvu s názvem Implementace liniového řízení dálnice D1, evidenční číslo veřejné zakázky 600-15-515, kterou uzavřelo Ředitelství silnic a dálnic se společností Kapsch. Pochyby o efektivitě vynaložených prostředků by mohly odstranit zejména tyto údaje - očekávám, že jsou obsaženy ve smlouvě: celková cena díla bez DPH, oceněný soupis prací, výkaz, výměr. Z těchto údajů už bude možné odvodit, co vše je obsahem zakázky a kolik to bude stát. Veřejné přezkoumání vám dá příležitost potvrdit slova ředitele informatiky ŘSD Jana Švece, že jde o křišťálově jasnou zakázku. Zatím bez důkazů vyvolávají smích. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, paní poslankyně, a prosím pana ministra, aby se ujal slova a odpověděl na vaši interpelaci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP