(17.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře. Slova se opět ujme pan poslanec Bičík se svou doplňující otázkou.

 

Poslanec Milan Bičík: Děkuji, pane ministře, za vaši odpověď, která mě částečně uklidnila. Přesto alespoň pro bližší představu veřejnosti: O jakou hodnotu této národní kulturní památky se jedná? Prosím vás o odpověď na otázku: Má ministerstvo zpracovanou alespoň orientační představu nebo přehled o tom, o jakých hodnotách se v současné době bavíme? Jakou má v současné době tento ještě národní hřebčín hodnotu?

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Pan ministr se vám určitě pokusí odpovědět, je-li to vůbec možné.

 

Ministr zemědělství vlády ČR Jakub Šebesta Děkuji. Vážený pane předsedající, já zcela jistě nejsem schopen odpovědět panu poslanci, jakou tato památka má hodnotu. Myslím si, kdyby tady seděl kolega ministr kultury, tak na tu otázku nedokáže odpovědět. Ta hodnota je obrovská a vůbec si netroufám ji vyčíslovat. V současné době máme zpracováno, že finanční částka, která by byla potřebná na záchranu této památky, se pohybuje kolem jedné miliardy korun. To je natolik významná částka, že opravdu ve státním rozpočtu tyto zdroje nenajdeme. Nehledě na to, pokud by to bylo jako státní podnik, tak státní peníze se tam velmi těžce dostávají a je to v rozporu s pravidly Evropské unie.

Na otázku, jakou hodnotu má ta památka, asi neodpovím. Je to pro nás zcela významné, pro Ministerstvo zemědělství a myslím i pro náš národ, když si vezmeme historii tohoto hřebčína, která sahá do 16. století.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane ministře. Nyní vystoupí paní poslankyně Věra Jakubková s interpelací na omluvenou ministryni Danu Juráskovou ve věci hlukových limitů.

 

Poslankyně Věra Jakubková: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, vážená paní ministryně, bohužel ve vaší nepřítomnosti vás interpeluji, a to proto, že v současné době se z různých zdrojů objevují informace o tom, že Ministerstvo zdravotnictví připravuje novelizaci nařízení vlády č. 148/2006 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací.

Připravovaná změna se má týkat zvýšení hygienických limitů hluku až o pět decibelů, což v praxi přinese výhody provozovatelům komunikací nadlimitními hodnotami hluku, kteří už nebudou tlačeni k realizaci protihlukových opatření. Nově plánované stavby bude možné postavit blíže obytné zástavbě. Zvýší se počet lidí, kterým expozice vysokým hladinám hluku způsobuje zdravotní potíže. V České republice žije v oblastech, kde jsou překračovány i ty nejbenevolentnější limity hluku, přes 226 tisíc lidí, a to mluvíme o spodní hranici odhadu, neboť do hlukových map nebyly zahrnuty zdaleka všechny komunikace.

Další změna nařízení vlády se má údajně týkat tzv. korekce pro starou hlukovou zátěž. Novela má posunout hranici pro uznání korekce z roku 2001 až na rok 2009. To znamená pro desítky kilometrů silnic postavených po roce 2000 budou najednou platit volnější limity hluku, a to o plus 20 decibelů, zcela neodůvodněně, neboť jejich stavitelé již měli povinnost základní hlukové limity zohlednit. Navrhované změny jdou proti směru vývoje v okolním světě.

Vážená paní ministryně, žádám vás o sdělení důvodů, které vedou Ministerstvo zdravotnictví ke zvyšování limitů, a ptám se, proč jste rezignovala na dohled nad prací hygienických stanic, které např. mohou při udělování výjimek ukládat v rozhodnutích realizaci protihlukových opatření, kontrolovat a opakovaně udělovat pokuty v případě neplnění. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, paní poslankyně. Nyní vystoupí paní poslankyně Zelenková, která bude rovněž nepřítomnou paní ministryni interpelovat ve věci epidemie chřipky.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Děkuji, pane předsedající. Já musím též konstatovat, že nepřítomnost paní ministryně jest chybou, neb opravdu její resort, věci jejího resortu jsou dnes velmi exponované.

Vážená paní nepřítomná ministryně, obracím se na vás jako na člověka, který je odpovědný za velmi problematické postupy ve věci očkování proti tzv. prasečí chřipce. Nechci hovořit o tom, že vakcína byla pravděpodobně nakoupena pozdě. Odborníci tvrdí, že očkovat má smysl před vypuknutím epidemie. Ani se nechci ptát na to, zda nebylo množství nakoupené vakcíny příliš velké. A už vůbec se neptám, zda to nebyla kampaň, za kterou stály farmaceutické firmy s jejich touhou po zisku, která vedla k celkovému přecenění této epidemie. Neptám se na to, protože vím, že je lehké být generálem po bitvě.

Co je pro mne šokující, je váš způsob komunikace okolo povinnosti se nechat očkovat. Zaskočilo mě, jak může být něco takového lidem nařizováno. Přece existuje něco takového jako Listina základních práv a svobod, existuje něco jako Úmluva o lidských právech v biomedicíně, ze které vyplývá, že člověk má právo na informovaný souhlas s každým zdravotnickým úkonem, tedy i s očkováním.

A mám ještě jednu otázku. Nemyslíte, že právě odpor, který proti povinnému očkování je, a vůbec nechuť lidí nechat se očkovat je nejlepším dokladem toho, že celý příběh prasečí chřipky je nafouknutá bublina?

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí paní poslankyně Kateřina Konečná, která bude interpelovat omluveného ministra životního prostředí Jana Dusíka ve věci personálních změn.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Vážený nepřítomný pane ministře, příchod Strany zelených do vedení Ministerstva životního prostředí začátkem roku 2007 znamenal vedle dalšího posílení vlivu nevládních organizací na rozhodování tohoto ministerstva také zvýšení počtu sekcí ministerstva a s tím související zvýšení počtu náměstků. Správnější by bylo říci to obráceně: Strana zelených potřebovala dalšího svého člověka na postu náměstka ministra životního prostředí, a tak bylo nutné jednu fungující sekci rozdělit na dvě menší. Příchod posledního ministra životního prostředí, navrženého opět Stranou zelených, nám přinesl analogické opakování situace z počátku roku 2007. Strana zelených potřebuje umístit svého momentálně volného člověka na post náměstka ministra, a najednou máme na Ministerstvu životního prostředí o jednu sekci více. Rozdíl je pouze v tom, že bývalý ministr Bursík mohl s předpokladem několika let svého působení alespoň předstírat snahu zlepšit pomocí organizačních změn fungování tohoto státního úřadu. Současný pan ministr Dusík musel při vší úctě od svého nástupu do funkce vědět, že délka jeho dosavadního mandátu mu neumožňuje provedení žádných zásadních organizačních změn struktury ministerstva, byť by to právě tento státní úřad určitě potřeboval. Ostatně z pozice prvního náměstka, kterou několik let zastával, se o to nikdy ani nepokusil. Také z pohledu principu správného managementu je zvyšování počtu sekcí na ministerstvu, které se dlouhodobě potýká se špatnou komunikací již existujících sekcí, a to jak na úrovni náměstků, tak na úrovni nižších organizačních jednotek, krokem velmi neobvyklým.

Všechny uvedené skutečnosti nás, vážený pane ministře, vedou bohužel k přesvědčení, že spíše než vy řídí Ministerstvo životního prostředí Strana zelených a zprostředkovaně také někteří představitelé nevládních organizací, čemuž nasvědčují vedle dosazování představitelů Strany zelených do vysokých funkcí na ministerstvu také překvapivé a náhlé změny postoje vedení ministerstva v některých konkrétních kauzách.

Chci vás proto prostřednictvím této interpelace vyzvat, abyste zdůvodnil, proč dochází ke zvyšování počtu vašich náměstků -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Paní poslankyně, dokončete větu, prosím.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: - v situaci, kdy délka vašeho mandátu neumožňuje provedení zásadních organizačních změn na Ministerstvu životního prostředí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Jeroným Tejc, který bude interpelovat paní ministryni Danielu Kovářovou ve věci domácího vězení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP