(10.50 hodin)
(pokračuje Šebesta)

Mezi méně významnými položkami je 300 milionů korun na úvěry obcím na opravy a modernizaci bytového fondu a rezerva ve výši 160 milionů korun pro případ, že v roce 2010 přijdou povodně.

Výdajová stránka navrhovaného rozpočtu byla podřízena výdajovým limitům pro rok 2010 stanoveným předem pro každý resort i státní fondy v zájmu dodržení kritické míry deficitu. Návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení, tak jak ho vláda předložila, je tedy v souladu s těmi limity.

Mým úkolem je vládní návrh rozpočtu před vámi obhajovat. Nemohu ovšem předstírat, že tyto limity jsou plně v souladu s potřebami bytové politiky. Výdaje v některých položkách se musely snížit na hladinu, která nebude dostačovat na financování podpory rekonstrukcí bytových domů programu Nový panel a nezajišťuje ani dostatek prostředků na realizaci nového programu podpory výstavby sociálních bytů. Nemohu proto vyloučit, že v průběhu roku 2010 vznikne opět potřeba změny rozpočtu fondu v průběhu příštího roku.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 923/1. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka výboru paní poslankyně Milada Halíková a informovala nás o jednání výboru a přednesla návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Než paní poslankyně dojde k mikrofonu, mezitím mi dorazila omluva pana ministra Kocába.

Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Milada Halíková: Děkuji. Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové. Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj na své schůzi projednal uvedený návrh rozpočtu a v uvedeném tisku, tak jak jsme slyšeli, jej Sněmovně doporučuje ke schválení.

Dovolte mi k tomu říci, že návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení vypadá tak, jak jsme bohužel s obavami očekávali a této Sněmovně také avizovali. Vyčerpaly se prostředky převedené z Fondu národního majetku na podporu rozvoje bydlení. Vlastní zdroje fondu z výnosu finančních operací a z úroků z poskytnutých úvěrů v celkové výši 1 miliarda 258 milionů pro příští rok nestačí, jak jsme slyšeli i v úvodním slově pana ministra, k plnému zajištění některého z dotačních nástrojů. A po zapojení rezerv s vědomím, že objem aktiv podle § 3 odst. 6 zákona č. 211/2000 Sb. nesmí klesnout pod 6 miliard korun. Jde o rozpočet, který bych nazvala - v uvozovkách - jako udržovací. K nejoblíbenějším programům Nový panel se počítá s objemem prostředků ve výši 1 miliarda 95 milionů. Na úvěry mladým lidem, na výstavbu nebo pořízení bydlení je vyčleněna částka pouze 1,5 miliardy. V další čtyřech programech jde o částky podstatně nižší. Co považuji za doslova zdrcující, je fakt, že na dotace investorům nájemního bydlení, čili sociálního bydlení, se počítá pouze s částkou 50 milionů korun, jako je skutečný výdaj v tomto roce. Kromě šesti programů uvedených v rozpočtu, jsou ostatní de facto zastaveny. Jako příklad mohu uvést podporu rozvoje družstevní výstavby domů.

Přestože jako zpravodajka nejsem s rozpočtem nijak spokojena, uvědomuji si složitou finanční situaci fondu. Pověstné světýlko na konci tunelu měla znamenat novela zákona o Státním fondu rozvoje bydlení, kterou Sněmovna schválila na konci září. Podle ní by do rozpočtu od roku 2011 měl fond dostat dotace ze státního rozpočtu nejméně ve výši skutečných výdajů určených schváleným rozpočtem fondu na poskytování nenávratných dotací. Zákon o Státním fondu rozvoje bydlení byl ale vrácen prezidentem republiky, jedná se o sněmovní tisk 842/6, a měl být projednán jako druhý bod podle původně schváleného programu této naší 67. schůze Poslanecké sněmovny. Jestli se tak do konce jejího průběhu stane, to si ale v tuto chvíli asi nikdo z nás netroufne říct.

Chci proto využít této příležitosti a vyzvat vedení Ministerstva pro místní rozvoj, aby do spolupráce s fondem připravilo reálný a přitom rozvojový návrh na rok 2011, který by znamenal rozšíření podpory bydlení. V podrobné rozpravě si dovolím předložit návrh usnesení, v němž s vědomím těchto okolností navrhnu doporučit Sněmovně tisk č. 923 projednat a schválit.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Poprosím vás, abyste se posadila ke stolku zpravodajů. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které zatím nemám žádnou písemnou přihlášku. Z místa se hlásí paní poslankyně Horníková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Dobrý den, vážený pane předsedající, pane premiére, dámy a pánové. Moje vystoupení bude velmi krátké, protože předkladatel přednesl velmi racionální, reálná čísla, se kterými samozřejmě velmi těžko v tuto chvíli bychom tady něco udělali. Státní fond rozvoje bydlení je institucí, která spravuje klíčové programy týkající se bydlení. Jak už zde říkal jak předkladatel, tak paní zpravodajka, jsou to v podstatě dva klíčové programy, jsou to úvěry mladým lidem na výstavbu nebo pořízení bydlení a k tomu se vztahující i další podpora. Tady se pohybujeme v řádu 1,6 miliardy a myslím si, že tento program v tuto chvíli je na místě.

Dále Státní fond rozvoje bydlení spravuje program, který já osobně považuji za velmi klíčový program. Je to program Nový panel. Nový se jmenuje proto, že to není rekonstrukce, modernizace, zateplení, údržba atd. pouze panelových domů, ale týká se tento program všech technologií, týká se fyzických, právnických osob a nejedná se v žádném případě o žádnou přímou dotaci. Jedná se o dotaci k úrokovým sazbám, a to v rozhraní 2,4 až 4 procentní body, a to podle velikosti rekonstrukce daného objektu. V této chvíli bych chtěla zdůraznit, že tento program považuji za naprosto klíčový, protože to je program, podle kterého opravíme statisíce bytů stávajícího bytového fondu. Naším cílem je dostat tyto byty na trh s byty a tím pádem umožnit dokončení deregulace tak, aby ti, kteří patří mezi sociálně slabší rodiny, našli na trhu bydlení své levnější bydlení. Proto dnes vystupuji, abych upozornila na tento program, o kterém si myslím, že může mít trvání rok, dva, tři. My už jsme tímto programem opravili v podstatě 330 tisíc bytů, vyvolali jsme investice 53 miliard korun. Tento program je jednoznačně programem úspěšným.

Také zde hovořil pan předkladatel i paní zpravodajka - my v tuto chvíli v podstatě hospodaříme s rozpočtem 3,5 miliardy. Ano, je to správný rozpočet, protože žijeme v krizovém roce a myslím, že je velmi správné, že pan ministr šetří všude, kde se šetřit dá, a myslím si, že nemůžeme v tuto chvíli žádat státní dotace ze státního rozpočtu, abychom navýšili rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení, protože bychom tím zvyšovali státní dluh a opravdu to není možné. Na druhou stranu se tady ale nabízí jakési drobné náhradní řešení, hovořila o tom paní zpravodajka a já už teď nebudu zdržovat, protože to je předmětem mého vystoupení, až budeme projednávat novelu zákona o fondu, tisk, který doufám přijde na pořad příští týden, kde se pokusím požádat Sněmovnu, aby formou zákona umožnila využití finančních prostředků, které jsou dnes na fondu v určité formě rezerv, tak, abychom tyto prostředky v tomto krizovém období mohli využít a následně tam samozřejmě vrátit, protože jsou to prostředky, které už dneska jsou vázány smluvně a mají svého konkrétního příjemce. Já bych z tohoto místa chtěla teď požádat o vaši podporu rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení s tím, že upozorňuji, že příští týden, doufám, budu mít možnost vystoupit a upozornit na potřebu jisté podpory tohoto rozpočtu právě do programu Panel.

Děkuji vám za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP