(11.00 hodin)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Táži se, jestli se hlásí někdo další do obecné rozpravy. Není tomu tak. Všeobecnou rozpravu končím. Závěrečná slova pan předkladatel a paní zpravodajka asi nechtějí.

Nyní tedy přistoupíme k rozpravě podrobné. Jako první se přihlásila paní poslankyně Halíková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Milada Halíková: Děkuji. Jak už jsem avizovala v předchozí rozpravě, doporučuji Poslanecké sněmovně návrh Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2010 schválit. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Dále se do podrobné rozpravy nikdo nehlásí, proto podrobnou rozpravu končím. Zazvoním.

 

Budeme hlasovat o návrhu usnesení, tak jak je přečetla paní zpravodajka.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 353 z přihlášených 115 poslankyň a poslanců pro návrh 99, proti nikdo. Konstatuji, že usnesení bylo schváleno.

 

Končím bod číslo 165 a předávám řízení paní kolegyni Němcové.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dobré dopoledne, dámy a pánové. Budeme pokračovat bodem číslo

192.
Návrh poslanců Jiřího Papeže a dalších na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 993/ - prvé čtení

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 993/1. Prosím, aby tento návrh uvedl zástupce navrhovatelů pan kolega Jiří Papež.

 

Poslanec Jiří Papež: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi, abych jménem skupiny předkladatelů uvedl předložený sněmovní tisk.

Současné znění § 5 odstavce 4 umožňuje použití až 400 milionů korun ročně z finančních prostředků rozpočtu Pozemkového fondu České republiky na pozemkové úpravy, pouze však v těch katastrálních územích, kde nebylo dokončeno přídělové nebo scelovací řízení. Z těchto prostředků jsou spolufinancovány pozemkové úpravy v katastrálních územích s větším podílem státní půdy. Podíl státní půdy však v jednotlivých katastrálních územích s nedokončeným přídělovým nebo scelovacím řízením postupně klesá. Pozemkové úpravy i mimo katastrální území s nedokončeným přídělovým nebo scelovacím řízením jsou dnes veřejností stále více vyžadovány. Je proto logické novelou zákona umožnit, aby použití prostředků Pozemkového fondu, jejichž významnou část získal právě pronájmem či prodejem půdy, nebylo nadále již zúženo jen na řešení důsledků nedokončených přídělových a scelovacích řízení.

Já k tomu připomínám, že předkládaný návrh si nevyžádá žádný dopad na státní rozpočet. Rozpočet Pozemkového fondu s částkou určenou na pozemkové úpravy počítá. Tolik k jedné části novely.

A ještě odůvodnění druhé části předkládané novely zákona.

V bodě 1 se navrhuje zvýšit potřebnou účast na jednání dozorčí rady tak, aby byla schopná se usnášet, ze tří členů na čtyři přítomné členy.

V bodě 2 se navrhuje vypustit slovo "přítomní". V souvislosti s bodem 1 tak bude napříště nutné, aby se dozorčí rada sešla nejméně o čtyřech členech. Smyslem tohoto ustanovení je docílit pouze takových usnesení, která skutečně odrážejí přijetí většinou členů dozorčí rady, což platná právní úprava neumožňuje. Platná právní úprava umožňuje, aby bylo přijato platné usnesení pouze dvěma členy dozorčí rady. A já připomínám, že dozorčí rada má sedm členů, tedy je to zvláštní paradox. K té chybě došlo při poslední novele zákona o Pozemkovém fondu.

Připomínám, že vláda vyslovila s návrhem zákona souhlas.

V souladu s příslušnými ustanoveními jednacího řádu si dovoluji požádat o zkrácení lhůty pro projednání zákona ve výborech na 20 dnů a požádat o přikázání návrhu zákona zemědělskému výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Papežovi. Nyní tedy žádám o slovo zpravodaje, kterým pro prvé čtení je určen pan poslanec František Dědič.

 

Poslanec František Dědič: Dobré dopoledne. Vážena paní předsedající, vážený pane předsedo vlády, kolegyně a kolegové, myslím, že pan kolega Papež zdůvodnil tuto relativně jednoduchou novelu zákona, kterým se mění zákon 569/1991, o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů. Myslím si, že i na základě jeho zdůvodnění, které zde zaznělo, i na základě souhlasného stanoviska vlády bychom tento zákon měli propustit do dalšího čtení a zkrátit lhůtu pro projednávání, tak jak pan navrhovatel zde již citoval. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otvírám obecnou rozpravu. Nemám žádnou písemnou přihlášku. Pan kolega Braný se hlásí jako první. Má tedy slovo.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo, nechci polemizovat s návrhem, který je před námi dnes. Podporuji to řešení z hlediska možnosti použití prostředků z Pozemkového fondu. Měl bych ale jeden dotaz na ministra zemědělství, a to jestli náklady v rozpočtu Pozemkového fondu pro rok 2010, které narostly na chod samotného aparátu, jsou jenom dočasným jevem a v letech 2011 a dalších už zase bude prudký pokles, anebo je to jev, který se bude ještě více prohlubovat, to znamená náklady na chod aparátu budou vyšší.

Proč to uvádím? My jsme - jako člen bývalého prezidia Pozemkového fondu, tak hlavní důvod přechodu, té změny organizační struktury, byl v tom, aby se zefektivnila činnost. Ale kdo jste se díval do rozpočtu, při jednání prezidia v minulém roce jsem je na to upozornil, a kdo se na ten rozpočet díval, tak narostly náklady ke stu milionů na různé expertizy právní a další náklady. A je to proti tomu smyslu organizační a vůbec změny, kterou jsme legislativně udělali Pozemkovému fondu. Takže já jsem toho názoru, jestliže by to byl jev trvalý, je to špatně. Budeme muset nějakým způsobem, nebo bude muset Ministerstvo zemědělství, které to má v gesci, do toho nějak zasáhnout. A jestli pan ministr vnímá tento problém jako problém, který se bude muset řešit v dalších letech, anebo je to opravdu věc jenom dočasná. S tím souvisí i investiční náklady, kde zřizovat jaká pracoviště a podobně. Já tomu rozumím, ale mně spíš se jedná o ty náklady neinvestiční, to znamená náklady na poradenství a podobně.

Tolik jenom můj dotaz v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Ptám se na další přihlášku do obecné rozpravy v prvém čtení. Neexistuje žádná taková přihláška.

Pan ministr ale ještě by chtěl odpovědět pravděpodobně na dotaz, který byl vznesen právě ještě v rámci obecné rozpravy. Máte slovo, pane ministře, prosím.

 

Ministr zemědělství vlády ČR Jakub Šebesta Děkuji. Paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, chtěl bych ujistit pana poslance prostřednictvím předsedající, že navýšení prostředků na fond je opravdu věcí dočasnou a nebude se opakovat v roce 2011, poněvadž úzce souvisí s transformací Pozemkového fondu.

Co se týče investičních nároků na budování pracovišť a budov, tyto nebyly do rozpočtu dány a nebudou se nová pracoviště budovat, poněvadž i tato nová struktura Pozemkového fondu je dočasná a během tří let by měl tenhle Pozemkový fond sfúzovat pod Ministerstvo zemědělství.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi Jakubovi Šebestovi. Nyní ještě se o slovo hlásí pan kolega Jiří Papež. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP