(17.30 hodin)

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vzhledem k tomu, že jsme se vzdali paragrafu 90 odst. 2, pak navrhuji, aby tento zákon byl projednán ve výboru petičním. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, ještě vás poprosím, vy jste navrhl zkrátit lhůtu, já jsem si to nestačil poznamenat. Na 20 dnů? Dobře. To bylo závěrečné slovo předkladatele.

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům, protože v rozpravě nezazněl návrh na zamítnutí ani na vrácení. Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání, protože předkladatelé stáhli návrh, aby tento zákon byl projednán podle § 90 odst. 2.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 232 z přihlášených 149 poslankyň a poslanců pro návrh 135, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

 

Nyní budeme hlasovat o dalším návrhu - přikázat k projednání výboru petičnímu.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 233 z přihlášených 149 poslankyň a poslanců pro návrh 115, proti 9. Konstatuji, že jsme tento návrh přikázali taktéž výboru petičnímu.

 

Dále budeme hlasovat o zkrácení lhůty k projednání na 20 dnů.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 234 z přihlášených 148 poslankyň a poslanců pro návrh 70, proti 49. Tento návrh nebyl schválen.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a výboru petičnímu. Končím prvé čtení sněmovního tisku 981, bodu 189.

 

Zahájím bod

190.
Návrh poslanců Cyrila Svobody, Michaely Šojdrové, Jiřího Carbola, Ludvíka Hovorky,
Jana Kasala a Jana Grůzy na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 202/1990 Sb.,
o loteriích a jiných hrách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 935/ - prvé čtení

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 935/1. Prosím, aby za navrhovatele předložený návrh uvedl pan poslanec Cyril Svoboda. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Pane předsedo, budu extrémně stručný. Tento návrh umožňuje regulaci loterií, zároveň také umožňuje jejich zpoplatnění. Vím, že ve Sněmovně je ještě sněmovní tisk 971, a proto můj návrh je, abychom tento návrh postoupili do druhého čtení a ve druhém čtení aby se tyto návrhy sešly, abychom našli možný kompromis, který umožní, abychom konečně něco s tímto zákonem udělali.

To je všechno, co jsem k tomu chtěl říci, protože šetřím náš čas, je 17.34. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Poprosím vás, abyste se posadil ke stolku předkladatelů. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Miroslav Svoboda. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážené kolegyně a kolegové, já budu také stručný, neboť je to několikátá novela na dané téma. Co k tomu říci? Tato novela má jedno velké pozitivum, a to že rozpoutala vášnivou diskusi. V těchto lavicích a na této půdě proběhl velmi kvalitní seminář, byl jsem za něj velmi rád, protože byla slyšet slova jak provozovatelů neboli těch aktérů a hráčů na trhu, tak samozřejmě jsme slyšeli i názory zákonodárců, což bylo pro obě strany velmi přínosné. A já se přikláním a podporuji to, abyste tento návrh propustili do rozpočtového výboru, protože si myslím, že to je ta nejvhodnější půda k tomu, abychom tuto novelu sladili s dalšími návrhy, protože samozřejmě jistě si vzpomínáte, že tady máme ještě na scéně novelu zákona, kterou nám předkládají naši kolegové ze Senátu. A také nám klepe na dveře novela na toto téma, která jde z produkce hlavního města Prahy neboli krajského zastupitelstva. Takže bude velmi dobře, když se jí budeme komplexněji zabývat, a to lze především ve výboru, a k tomu je určen rozpočtový výbor, protože ve všech novelách, které jsou jenom dílčí, tak je potřeba udělat určitý sumář, určité odladění, protože v některých jsou i hrubé nedostatky, a já se jen přimlouvám, aby proběhla odborná debata, která je v příslušném výboru.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. I vás poprosím, abyste se posadil ke stolku zpravodajů. Otvírám obecnou rozpravu, do které mám přihlášku pana poslance Sobotky. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo, já bych rád podpořil další projednávání této novely zákona. Myslím si, že je dobře, pokud tato Poslanecká sněmovna napraví dluh ještě na konci řádného volebního období. Budeme se velmi vážně zabývat myšlenkou novelizovat pravidla, která regulují hazard v České republice. Myslím si, že ještě tento úkol můžeme zvládnout. Myslím si také, že by bylo dobré, kdyby se tato norma přikázala rozpočtovému výboru a na půdě rozpočtového výboru proběhla debata také k další novele, která je předložena do Poslanecké sněmovny. Já jsem také mezi jejími předkladateli a velmi bych se přimlouval za to, až příští středu tuto novelu budeme projednávat, abychom ji také přikázali rozpočtovému výboru, tak aby na půdě rozpočtového výboru oba tyto návrhy mohly být projednány ve stejnou dobu, abychom se pokusili najít možný kompromis, který by byl průchozí v Poslanecké sněmovně, ideálně také v Senátu, a do konce volebního období byla schopna Poslanecká sněmovna zpřísnit pravidla pro regulaci hazardu v naší zemi.

Myslím si, že by bylo vhodné zkrátit lhůty k projednávání tohoto návrhu. Navrhnu totéž u naší novely příští týden a věřím, že se v této Poslanecké sněmovně nenajde nikdo, kdo by předložil návrh na zamítnutí, ani u této, ani u té další novely, protože skutečně tady existuje velký deficit. Každá vláda, a byly to i vlády předchozí i vlády v posledních letech, slibovala nový velký loterijní zákon. Žádná z těchto vlád tento svůj závazek nesplnila a já se obávám, že kdybychom čekali na nový loterijní zákon, tak můžeme čekat také ještě třeba tři, čtyři, možná i pět let, a je nezbytné, abychom tady provedli konkrétní kroky.

Takže dovoluji si požádat o podporu tohoto návrhu. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. O slovo se přihlásil pan poslanec Němec. Další přihlášky nemám. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Němec: Pane předsedající, členové vlády, členko vlády, kolegyně, kolegové, já budu stručný. Jen doplním tu informaci: dneska už i současná vláda si uvědomuje, že čekání na velký herní zákon je čekání na Godota. 11. ledna samotná vláda přijala pozměňovací návrh k některému ze sněmovních tisků, to znamená i vláda si uvědomuje, že je potřeba ty nejpalčivější otázky spojené s hazardními hrami vyřešit zde na půdě Sněmovny do konce tohoto volebního období. Což od roku 2004 je poměrně velký posun. Takže děkuji a prosím o podporu obou návrhů do dalšího čtení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil místopředseda Vojtěch Filip. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.***




Přihlásit/registrovat se do ISP