(Jednání zahájeno ve 14.30 hodin.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat dalším bodem podle našeho pořadu a jsou jím

186.
Ústní interpelace

které jsou určeny předsedovi vlády České republiky a ostatním členům vlády. My jsme si za účasti ověřovatelů vylosovali pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace nejprve na předsedu vlády pana Jana Fischera či na vládu České republiky, a to v čase od 14.30 hodin do 16 hodin, na ostatní členy vlády pak od 16 hodin do 18 hodin. Seznamy poslanců podle vylosovaného pořadí vám byly rozdány na lavice.

Nyní dávám slovo poslanci Lubomíru Zaorálkovi, který byl vylosován na prvním místě, aby přednesl ústní interpelaci na předsedu vlády České republiky Jana Fischera. Připraví se pan poslanec Antonín Seďa. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, přeji dobrý den panu premiérovi i účastníkům interpelací a rád bych vznesl interpelaci na pana premiéra ve věci evropské strategie 2020. Jedná se mi o to, že pokud vím, tak 11. února by se měl konat neformální summit hlav států Evropské unie nebo představitelů, nejvyšších představitelů států Evropské unie a jedním z témat je také ona strategie 2020. Vím, že v této chvíli probíhá v Evropě určitá debata veřejná, dokonce jsem zaregistroval, že byly návrhy na jakousi alternativní strategii například v Belgii. Ve Španělsku, které je předsednickou zemí, se zdůrazňuje sociální dimenze této strategie, která by měla být jakousi ekonomickou strategií na nejbližších deset let v Evropské unii. Vím, že i v tom oficiálním materiálu Evropské komise se klade veliký důraz na otázku aktivního přístupu k zaměstnanosti, na znovu sociální dimenzi, zvládnutí výstupu ze světové ekonomické krize. Vím, že se také mluví o tom, že jsou debaty, jak časovat celou tu debatu, jestli mají být první výstupy už na březnovém formálním, teda oficiálním summitu premiérů státu Evropské unie. Také zazněl názor, že by ta debata měla trvat déle.

Zajímalo by mě tedy, s čím pojede na toto setkání premiér České republiky a jak se postavíme k těm návrhům, které v té diskusi zaznívají. Já myslím, že to je důležitá věc, protože pokud se shodneme na tom, že cestu z krize by měla Evropa hledat do značné míry společně, a je to podle mne důležité také pro Českou republiku, tak by bylo dobré, aby se ty strategie nelišily, aby postup České republiky byl v určité relaci s celkovou evropskou strategií a aby na sebe potom třeba nenarážely nebo se nedostávaly do sporu. Proto si myslím, že je legitimní o tom mluvit také, s čím pojede Česká republika na toto první jednání. Děkuji dopředu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Slovo má předseda vlády Jan Fischer. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci. K interpelaci pana poslance Zaorálka několik slov, několik informací.

Ano, 11. 2. se v čele delegace České republiky a české vlády zúčastním neformální Evropské rady, která mimo jiné bude mít na programu rozpravu ke strategii Evropské unie do roku 2020. My jsme si, řekl bych, obecné poznámky a přístupy už začali ujasňovat na poslední formální radě v Bruselu. V prvé řadě metodicky ze všech vystoupení zúčastněných šéfů vlád či hlav států vyplynulo, že příprava takového dokumentu se těší všeobecné podpoře, že to je dokument, který bude manifestovat, řekněme, společný přístup států Unie k tomu, jak obnovit růst, jak vyjít z krize, čili je to do jisté míry i exit strategy, a nejen strategie economy, hospodářská, do roku 2020.

Shoda byla i na tom, že strategie musí být připravována na základě opravdu hluboké věcné debaty na té nejvyšší úrovni, že zkrátka to nemůže být dokument, který zpracuje skupina úředníků a nějakým hierarchickým způsobem půjde dále a nato nakonec Evropská rada, což se děje v případě, a zcela logicky, jiných dokumentů nebo jiného typu, pokývá hlavami nebo si na tom vymění nějakou krátkou rozpravu a dokument je přijat či zamítnut. Čili má to být skutečně výsledek diskuse a odpovědnosti, které jsou připraveny vzít hlavy sedmadvacítky a do této diskuse vstoupit.

Další metodická otázka, a to je věc za kterou jsme se velmi osobně já přimlouval, ta strategie musí být posléze velmi dobře komunikována, poté co na ní bude věcná shoda, a musí být napsána naprosto srozumitelně. To není strategie psaná pro ekonomické odborníky, není to strategie pro vrcholné politiky, ale je to strategie, která má-li mít šanci na jakýkoliv úspěch, musí být lidem, evropské veřejnosti srozumitelná. V akcentech samozřejmě už zaznívají určité rozdíly. To také samozřejmě záleží na tom, jak je politicky mixována sestava hlav států. Španělsko, a nejen Španělsko, akcentují samozřejmě sociální hlediska hospodářské politiky, jiní k tomu mají trošku zdrženlivější postoj. Nicméně shoda na klíčových slovech je: obnovení hospodářského růstu, udržení hospodářského růstu, hospodářského růstu, který je samozřejmě podmíněn také některými aspekty životního prostředí, a druhé klíčové slovo je zaměstnanost. Pracovní síla, flexibilita pracovní síly, další klíčová slova: konkurenceschopnost, konkurenceschopnost a vzdělanostní společnost, vzdělání, věda a výzkum jako zásadní faktor trvale udržitelného kvalitního hospodářského růstu.

Česká republika, pokud ten dotaz zněl, samozřejmě ty akcenty na hospodářský růst a zaměstnanost, volný trh pracovních sil, přípravu pracovní síly budoucnosti je připravena podpořit. A pokud jde o ty akcenty, tak od nás zajistit stabilní makroekonomické prostředí, které je podmínkou pro jakýkoliv myslitelný hospodářský rozvoj, nevyužitý potenciál vnitřního trhu, což je pro nás velmi jako pro otevřenou ekonomiku důležité, přechod na konkurenceschopnou ekonomiku založenou na znalostech a vysloveně podpora, zaměstnanost a mobilita evropských zaměstnanců či evropských pracovníků.

Takže to je, řekl bych, ten přístup České republiky. Jinak mandát bude projednán ve výboru pro Evropskou unii, v tom vládním výboru počítám 8. 2. letošního roku. (Předsedající: Čas, pane premiére.) Tečka.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji předsedovi vlády a táži se pana poslance, chce-li položit předsedovi vlády doplňující otázku. Z pohybu pana poslance soudím, že ano. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP