(13.00 hodin)
(pokračuje Exner)

Český překlad, který je jen pro domácí využití, trpí celou řadou nedostatků. Část z nich je víceméně převzata už z anglického originálu s nepříliš odborným překladem. Například v úvodu se používají slova "vlastní výrobní podniky", ačkoliv stát žádné nemusí mít, myslí se domácí nebo příslušné podniky. Analogicky vyzrávání technologií asi místo dokončení vývoje. V oddílu 3 se na dvou místech jako země DDI, kde DDI je zkratka pro rozvojový obranný průmysl, používá takováto zkratka. Má asi být na mysli rozvojový obranný průmysl zemí, když už přijmeme označení jako rozvojový, což nemusí být vždy naplněno. Překladem slova capability do češtiny poněkud nepřirozeně ve spojení schopnost technologií, snad se tím myslí technologické schopnosti nebo dovednosti či kapacity.

Evropská obranná agentura je naší stranou výrazně kritizovaná v rámci podepsané a odmítnuté Smlouvy o Ústavě pro Evropu, vznikla nakonec už před procesem ratifikace smlouvy a přirozeně i Lisabonské smlouvy, protože uvedené spolupráci dávaly členské země Evropské unie mimořádný význam. Činnosti zahrnuté do působnosti memoranda mají přispět k účinnější spolupráci, rozdělení činnosti od výzkumu po výrobu a využití výstupu obranného vojenského průmyslu a vtažení do těchto činností co nejvíce zemí.

I když obecně je podobná forma spolupráce přínosná, s ohledem na účel, cíle a zaměření nebudou poslanci Komunistické strany Čech a Moravy podporovat ratifikaci uvedeného memoranda. Přesto nechceme bránit jeho projednání ve výborech. Navrhuji však vzhledem k zaměření memoranda, aby kromě zahraničního výboru byl tisk k projednání předložen také výboru pro obranu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane poslanče. Kdo další si přeje vystoupit v této rozpravě? Nikdo. Končím obecnou rozpravu.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru, pan poslanec Exner v rozpravě ještě výboru pro obranu.

 

Nejprve tedy rozhodneme o přikázání výboru zahraničnímu v hlasování s pořadovým číslem 151, které tímto zahajuji, a táži se, kdo souhlasí s návrhem na přikázání. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 115 poslankyň a poslanců pro návrh 79, proti nikdo. Návrh na přikázání výboru zahraničnímu byl schválen.

 

Nyní se budeme zabývat přikázáním výboru pro obranu. Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 152. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti tomuto návrhu?

Děkuji. Z přítomných 115 poslankyň a poslanců pro návrh 31, proti 24. Tento návrh nebyl schválen.

 

Konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu. Končím projednávání tohoto sněmovního tisku.

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vyhlašuji polední přestávku. Budeme pokračovat ve 14.30 hodin, a to blokem odpovědí předsedy vlády a následně ministrů vlády České republiky na ústní interpelace. ***

 

(Jednání přerušeno ve 13.05 hodin.)




Přihlásit/registrovat se do ISP