(14.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Mám možná jednu otázku. V posledních dnech jsem zaregistroval v evropském tisku velmi tvrdou kritiku ze strany evropských organizací v oblasti byznysu, ale i zaměstnaneckých organizací, které říkají, že je třeba ta věc nedostatečně organizována, že metodicky není dostatečný prostor a že na to, aby se postavil v Evropě desetiletý plán, tak to chtělo daleko důkladnější prostor pro debatu a zahrnutí i všech těch, kteří se zabývají byznysem a otázkami debat i s odborovými svazy apod.

Jak se tedy díváte na časový harmonogram, který je právě v posledních dnech velmi kritizován, že neposkytuje prostor skutečně kvalitní plán na deset let sestavit?

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Slovo má předseda vlády Jan Fischer. Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Nemá-li to být karikatura, má-li to být dobře odpracovaný dokument, smysluplný dokument, dobře komunikovatelný dokument, tak si samozřejmě vyžaduje určitý čas. Tento názor samozřejmě sdílím. Myslím si, že by nebylo dobré vyrobit novou lisabonskou strategii s tím, kam se postupně odebírala a kde končila. Myslím si, že i po té debatě teď je to neformální Evropská rada a bylo by příliš ambiciozní mít touhu už pokročit v těch věcech natolik v debatě, a myslím, že se to ani nepovede, že bychom už finalizovali formálně věci na březnové Evropské radě. Mám pocit a očekávání, že rozprava bude natolik komplikovaná a složitá i o základních principech a atributech této strategie, že se to podepíše i na potřebě dostatečného času na její dopracování a dotažení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane premiére. S další interpelací vystoupí pan poslanec Antonín Seďa, který byl vylosován na druhém místě, připraví se pan poslanec Václav Exner. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedo. Vážený pane premiére, jistě spolu budeme souhlasit, že podpora vědy a výzkumu je pro budoucnost naší země velmi důležitá. Proto mě zaráží, že Česká republika stále nepodepsala dohodu se Spojenými státy v oblasti obranné spolupráce ve vědě a výzkumu. Zajisté víte, že americké investice chtějí výrazně podporovat financování špičkových českých výzkumných pracovišť, kdy již dnes existují tři projekty, které jsou financovány ze Spojených států a které se týkají dvou projektů na Českém vysokém učení technickém a laserového výzkumu v Akademii věd.

Vážený pane předsedo vlády, podle informací z veřejných zdrojů je smlouva z americké strany připravena a vše vázne na české straně. Problémem je český požadavek, který žádá, aby se o amerických penězích rozhodovalo na Ministerstvu obrany, a požadavek zachovat možnost zadávat zakázky bez výběrových řízení. Kritika se zaměřuje i na stávající stav probíhajících výběrových řízení, kdy je vybírán pouze jeden kandidát.

Vážený pane premiére, ptám se vás: Kdy bude dokončena příprava smlouvy o obranné spolupráci ve vědě a výzkumu, která by Českou republiku dostala mezi státy s vysokým mezinárodním kreditem a která by přinesla velké šance získat nové investory do naší krizí postižené ekonomiky? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, dozněla interpelace a poprosím pana premiéra, kdyby na ni v pěti minutách reagoval. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Děkuji pěkně. Paní poslankyně, páni poslanci, pane předsedající. Tady jsme samozřejmě v plné shodě s interpelujícím pokud jde o sjednání dohody, která by přiblížila Českou republiku a její výzkumná pracoviště k americkému know-how, zvýšila schopnost českých vědeckých pracovníků se seznámit s nejnovějšími výsledky americké vědy. Ale není to jednosměrka. Já si myslím, že dneska už naši lidé se mohou plnokrevně zapojit do společných výzkumných projektů. To byla věc, která vládě, mně osobně leží na srdci úplně stejně, tam se určitě nelišíme. Koneckonců, když mi v nočním telefonátu americký prezident sděloval změnu americké pozice k výstavbě radaru, tak já jsem ho výslovně v tomto rozhovoru požádal o to, že předpokládám, že věci, které z těchto jednání vyplývaly a týkaly se spolupráce ve vědě a výzkumu, nebudou tímto rozhodnutí dotčeny nebo nějak vážně a v neprospěch České republiky modifikovány. Totéž běželo při jednání s amerických viceprezidentem Bidenem při jeho návštěvě České republiky.

Ministerstvo obrany připravuje, samozřejmě v těsné spolupráci s Ministerstvem školství a s dalšími sjednání dohody mezi vládou České republiky a vládou USA o výzkumných, vývojových, testovacích a vyhodnocovacích projektech. Současně se připravuje dohoda se Spojenými státy o vzájemném pořizování materiálů a služeb pro účely obrany a tyto dohody samozřejmě nejsou bez souvislosti. Předpokladem k zahájení jednání o druhé dohodě je samozřejmě zjištění veškerých informací o systému pořizování materiálů a služeb pro účely obrany v České republice.

Dne 19. ledna 2010 byl oznámen v Úředním věstníku vlády USA záměr Ministerstva obrany takovou dohodu sjednat a americké podniky byly vyzvány, aby ve lhůtě jednoho měsíce k tomuto záměru uplatnily své připomínky. Čili negociace se na základě toho rozbíhá.

Já teď nejsem připraven říci přesně termín dokončení této dohody, ale budeme trvat na tom, aby nevznikaly důvody, zejména tam, kde to můžeme ovlivnit, já na toto dohlížím dost vehementně osobně, aby nevznikly žádné skluzy a jednání probíhala tak, aby dohoda, samozřejmě i s ohledem na tempo americké strany, byla sjednána co nejdříve, předpokládám, že samozřejmě ještě v letošním roce.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Zeptám se ještě pana poslance Sedi... Chce ještě doplnit svoji interpelaci, prosím, máte prostor.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji. Vážený pane předsedo vlády, děkuji za vaši odpověď. Nicméně problémy jsou takové, že skluzy vlastně již probíhají, protože podle mých informací americká strana chtěla již v měsíci únoru otevřít kancelář právě s ohledem na tuto dohodu a na podporu vědy a výzkumu v České republice a otevření této kanceláře se posouvá na měsíc březen, a ještě to není jisté.

Já bych opravdu chtěl ujištění z vaší strany, že se osobně zasadíte o urychlení tohoto podpisu, aby i česká strana v rámci svých požadavků, z nichž určitě některé jsou více relevantní, některé méně, se snažila, aby se urychlil tento podpis, protože česká výzkumná pracoviště na podpis této smlouvy čekají. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, prosím pana premiéra.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Je všeobecně známo, že otázka vědy výzkumu patří nejen k vládním prioritám, ale troufnu si říci i k premiérských, k mým osobním. A když už jsem s těmi dvěma největšími veličinami americké politiky v tomto směru jaksi osobně začal, tak budu samozřejmě dbát na to, aby tyto věci probíhaly tak, aby obě tyto dohody byly sjednány co nejdříve, včetně toho, aby nedocházelo k dalším skluzům otevření zmíněné kanceláře, protože to je mimochodem podmínka. Je to velmi prestižní věc, my se zařadíme mezi několik málo států, kde taková kancelář vůbec bude fungovat. Čili považuji to samozřejmě za velmi významné. Takže ano.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkujeme, můžeme ukončit tuto interpelaci. Další interpelaci má poslanec Václav Exner, který chce interpelovat premiéra ve věci útoků USA na Pákistán a mezinárodní právo. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo vlády, když prezident Obama nastupoval do své funkce, krátce poté v březnu loňského roku vyhlásil novou strategii, kterou také předložil summitu Organizace Severoatlantické smlouvy, kde počítal s posílením vlády v Kábulu a s pomocí Pákistánu a regionálních diplomacií. Nepočítal v té době s nějakými vojenskými akcemi na území Pákistánu. Teroristy v Pákistánu tehdy označil za rakovinu, která hrozí zničit tuto zemi zevnitř, a USA chtěly i vojensky pomáhat jeho vládě, aby mohla zasahovat ve složitých podmínkách kmenových úsilí, s tím, že chtěl, aby také Pákistán projevil příslušné odhodlání.

Jak to vypadá teď? Nedávno přinesly noviny zprávu, že nejméně patnáct mrtvých si vyžádal nálet amerického bezpilotního letounu v pákistánském Jižním Vazíristánu. S odvoláním na místní bezpečnostní složky údajně většina mrtvých patřila k islámským radikálům.

Nálety bezpilotních letadel, které byly už za doby prezidenta Bushe, budí neshody mezi USA a Pákistánem, podle kterého jde o narušení jeho suverenity. Spojené státy jsou náš velmi blízký spojenec. Jak hodnotíte tuto vzniklou situaci, podle kterých ustanovení mezinárodního práva si myslíte, že Spojené státy v této věci postupuji?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, slovo má premiér.***




Přihlásit/registrovat se do ISP