(12.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji, vážený pane ministře. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení. (Ke stolku zpravodajů míří posl. Hamáček.) Ano, pana zpravodaje Souška nahradí předseda výboru pan poslanec Hamáček.

 

Takže bleskově, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zahajuji hlasování s pořadovým číslem 148 a táži se vás, kdo souhlasí s touto změnou zpravodaje. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 125 poslankyň a poslanců pro návrh 94, proti nikdo.

 

Vážený pane předsedo Hamáčku, ujměte se slova.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dokument, který projednáváme, je další z celé řady změn smluv, ke kterým ČR musí přistoupit v důsledku svého vstupu do EU. Je její povinností uvést všechny své mezinárodněprávní závazky, do kterých vstoupila před svým členstvím v EU, do souladu s komunitárním právem.

Doporučuji, aby tato smlouva byla přikázána zahraničnímu výboru k projednání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, vážený pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které se nikdo nehlásí. Končím obecnou rozpravu.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Nikoliv.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 149. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem na přikázání. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 125 poslankyň a poslanců pro návrh 102, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Bodem číslo 71 je

71.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Protokol mezi Českou republikou a Guatemalskou republikou
o změně Dohody mezi Českou republikou a Guatemalskou republikou o podpoře
a vzájemné ochraně investic, podepsaný dne 20. srpna 2009 v Praze
/sněmovní tisk 918/ - prvé čtení

Předložený návrh uvede ministr financí pan Eduard Janota. Vážený pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Děkuji. Velmi stručně. Předložený protokol harmonizuje dohodu o ochraně investic s Guatemalou z roku 2003 se závazky vyplývajícími z členství ČR v EU, onen zmíněný paragraf 307 o založení Evropského společenství. Protože tímto je dohoda naprosto kompatibilní s komunitárním právem, navrhuji, aby Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas s ratifikací protokolu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, vážený pane ministře. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Jan Hamáček. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, je to obdobná materie jako předchozí bod. Doporučuji přikázat zahraničnímu výboru k projednání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Exner. Vážený pane poslanče Exnere, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, předkládaným protokolem navržené a právem EU vynucené změny vnášejí omezení do stávající dohody, kterou v současné době má ČR s Guatemalou. Guatemala si jako jedna z mála partnerských zemí vydobyla, aby provedené změny byly důsledně oboustranné, a tedy vyvážené ve všech bodech. Myslím si, že na tuto skutečnost je třeba upozornit.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane poslanče. Hlásí se ještě někdo další do obecné rozpravy? Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Nikoliv.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 150 a táži se, kdo souhlasí s takto navrženým přikázáním. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 124 poslankyň a poslanců pro návrh 101, proti nikdo. Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Máme bod

72.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Memorandum o porozuměníohledně evropských
závazků v oblasti organizace výzkumu, programů a aktivit (EUROPA)
/sněmovní tisk 933/ - prvé čtení

Prosím, aby úvodní slovo přednesl místopředseda vlády a ministr obrany pan Martin Barták. Vážený pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr obrany ČR Martin Barták: Děkuji. Vážená paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, navrhovaný dokument, tzv. konsolidované memorandum EUROPA, nahrazuje dokument stejného názvu, který byl sjednán v roce 2001. Hlavním důvodem pro sjednání nového konsolidovaného memoranda bylo zrušení tzv. Západoevropské skupiny pro vyzbrojování, která vytvářela rámec pro provádění původního memoranda. Z praktických důvodů byla dohoda, že bude vypracováno nové memorandum a ne novelizováno staré. My jsme v rámci tohoto memoranda na něm závislí v naší obranné spolupráci, obranném vývoji a výzkumu. Proto vás žádám o vyslovení souhlasu s předloženým materiálem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, vážený pane místopředsedo. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Petr Krill. Vážený pane poslanče Krille, máte slovo.

 

Poslanec Petr Krill: Děkuji, paní předsedající. Kolegyně, kolegové, předmětem tohoto návrhu je vyslovení souhlasu s ratifikací konsolidovaného memoranda o porozumění EUROPA, což je zkratka anglického Evropské porozumění pro výzkum, organizaci a aktivity, které nahrazuje memorandum EUROPA z roku 2001. Sjednání konsolidovaného memoranda je považováno smluvními stranami za nejlepší způsob, jak zakotvit změny, které nastaly v souvislosti s ukončením činnosti Západoevropské skupiny pro vyzbrojování. Řada aktivit této skupiny je nyní transformována do rámce Evropské obranné agentury.

Hlavní úpravy v porovnání s původním memorandem spočívají ve vytvoření nového způsobu koordinace spolupráce bez nutnosti vytváření stálé struktury a vypuštění ustanovení o stálé centrální databázi plánu smluvních stran v oblasti obranného výzkumu a vývoje. Zůstává zachována jen obecná informační povinnost. Konsolidované memorandum nevytváří žádný nový subjekt mezinárodního práva a bylo podepsáno všemi státy, které podepsaly původní memorandum. Další evropské státy, ať již členové, či nečlenové EU, se mohou přihlásit později.

Konsolidované memorandum je v souladu s právním řádem ČR.

Vážené kolegyně, kolegové, žádám o propuštění do druhého čtení a současně navrhuji projednat tento návrh v zahraničním výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Exner. Vážený pane poslanče Exnere, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, dámy a pánové, to, co dnes projednáváme, je pozůstatek dřívějšího, podstatně většího významu Západoevropské unie. Ten v dotčené oblasti skoro výlučně převzala Evropská unie. Na spolupráci ve vývoji pro obranu a v obranném průmyslu však spolupracují nečlenské země Organizace Severoatlantické smlouvy Švédsko a Turecko. Při ještě rozsáhlejších kompetencích Evropské obranné agentury EU ale nechtějí spolupráci tyto nečlenské země ani členské země EU přerušit. Jejími členy se Turecko a Švédsko stát nemohou, proto se věc řeší úpravou, novým zněním memoranda o porozumění ohledně evropských závazků v oblasti organizace výzkumu, programů a aktivit se zkratkou EUROPA.

Měly by se zcela vynechat zmínky o Západoevropské skupině pro vyzbrojování, v rámci které bylo dříve memorandum přijato, vypustit původní formu řízení a nahradit ji setkáváním zástupců a pokračovat v zásadě se zachováním pravidel spolupráce i jejího financování a diplomatického krytí a také výhod pro zúčastněné osoby. V oddílu 10 v odst. 10.1 se však nakonec ani nepodařilo z textu odstranit již neexistující Západoevropskou skupinu pro vyzbrojování, která byla 23. května 2005 rozpuštěna. Předpokládají se dál realizované aktivity a zadávané kontrakty touto skupinou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP