(16.40 hodin)
(pokračuje Doktor)

Chce se říct na začátku projednávání několika zákonů - a zdůrazňuji, že zlehčování vážnosti situace, o které se pokouší pan předseda rozpočtového výboru, je naprosto liché a neodpovědné - že dnešní den může být zapsán v naší historii jako černý den, řekněme černý den nestoudného a nezodpovědného zadlužování naší země. Smutnou pravdou je ovšem fakt, že dnešní den je pouze pokračováním již započaté destrukce. Destrukce nejen zdravého rozumu, v jehož zbytky jsem, jak je vidět, evidentně zcela marně doufal, ale především destrukce základů finanční stability České republiky a obrazu České republiky jako kredibilního dlužníka, vědomého si především toho, že jsou jeho činy a skutky posuzovány jeho věřiteli. Naše rozhodnutí jsou sledována, a myslím, že nikoho nemůže těšit situace, kdy obsluha všech dluhů na evropském kontinentě samozřejmě roste, protože roste cena peněz v tomto prostoru, a rozhodne-li se Česká republika vyrobit dalších 20 miliard dluhů, protože takové je celkové číslo dluhů, které máme před sebou, nikoli dnes, ale v průběhu jednání této Poslanecké sněmovny, situace České republiky se dramaticky zhorší.

Já nemám rád ten příliš přepjatý a příliš silný výraz pokoušející se vystavět Českou republiku a obraz zhoršující se finanční stability a rovnováhy naší země jako tu maďarizaci, tu maďarskou cestu. Mimo jiné proto, že jsem si vědom toho, že vystoupení každého z nás, kdo snad může být nebo má být považován z respektovaného řečníka nebo respektovaného odborníka ve svém oboru, ve věci, ve které vystupuje, takové skutečné postavení nás jako dlužníků znovu a znovu zhoršuje. Nemohu ale přehlížet fakt, že poslanci dnes efektivně fungující levice se rozhodli učinit dalších 20 miliard nových dluhů.Takové je riziko zákonů s primárně vyjádřeným vztahem k výdajové straně státního rozpočtu. Dvacet miliard nových výdajů. A počítejte prosím důsledně, protože to není konečné číslo. Sečtěte dohromady výpadek způsobený zrušením poplatků ve zdravotnictví, tahání peněz z atomového účtu ve prospěch některých předem vybraných obcí, dnešní odmítnutí projednávání dluhopisového programu k financování dluhu roku 2010, které znamená reálné riziko dalších zhruba dvou miliard korun na nákladech, které jsou spojeny se zadlužením České republiky, navíc.

Při projednávání protikrizových opatření jsem tu jasně řekl, a cituji doslova: "Poslanci tohoto sboru, zdůrazňuji někteří poslanci, jsou pro soustavu veřejných rozpočtů a stabilitu této země větším rizikem než krize sama." Dnešek význam mých tehdejších slov spíše podtrhuje a rámuje do nepěkného obrazu.

V jedné věci, zatím nijak nekomentované, je dnešek opravdu jiný - a s lítostí shledávám, že v auditoriu v tuto chvíli sedí pouze jeden poslanec KDU-ČSL. Všimli jste si toho, co dnes píší internetová média od samého rána? Většina ovládající dnes Poslaneckou sněmovnu byla ve všech internetových médiích označena za levici. Opakuji: za levici. Málokteré sdělení rozlišuje tento jako levicí označený blok na ČSSD a KSČM. Žádné, a to podtrhuji několikrát, žádné nerozlišuje na tři samostatné subjekty. Neoznačuje levici jako ČSSD, KSČM a KDU-ČSL . To je dnes skutečně historicky poprvé. Dnes přivedl Cyril Svoboda KDU-ČSL do náruče levice, dnes ji obětoval Jiřímu Paroubkovi a Vojtěchu Filipovi. Nevím, jaký prospěch kyne Cyrilu Svobodovi a několika usmívajícím se lidovcům z toho, že se stanou Paroubkovými Marťany, prosím ale, aby dnešek byl takto navždy napsán do historie naší země. (Potlesk z pravé strany sálu.)

Obracím se nejen na vás, ale na veřejnost naší země s jednou prosbou. Přes ostrost svého vystoupení nechci bagatelizovat dopady krize na rodiny s dětmi ani na seniory. Chci však zdůraznit, že krize nemá v tomto ohledu žádného vítěze. Nejsou žádní, kteří by byli zavrženi, a nejsou také žádní, kteří by se mohli cítit předem vyvolenými. Chci jasně vyzvat a opakovat slova, která jsem řekl na stejném místě, která jsem ve svém projevu už jednou zdůraznil. Vítězem z krize bude ten, kdo ji pochopí jako příležitost. Vítězem se stane ten, kdo včas odvrhne své sepětí se s veřejnými rozpočty, protože krizi ve skutečnosti zavinily a její důsledky zvětšily vlády, které v době rostoucí ekonomiky zvyšovaly dluhy, zvyšovaly daně a zvyšovaly zadlužení své země.

Dluhy, které se chystáte udělat, budou za dvacet let dvojnásobné, a jakkoli to může znít možná výstražně, možná přehnaně, obávám se, že to číslo bude ještě větší. To, co se chystáte ve své většině označené jako levice udělat, to není pomoc. To je budoucí trest.

Musím říct, a v této fázi svého vystoupení budu velmi osobní, že mě úvodní vystoupení pana poslance Bohuslava Sobotky osobně velmi zasáhlo. Já nemám potřebu se jakkoli přihřívat na mediální popularitě pana premiéra ani pana ministra financí, koneckonců dokážu je mnohdy ve svém vystoupení potrápit v souladu se svým přesvědčením, ale také se svým svědomím, takže si je kdykoli obhájím. Ale myslím si, že si pan premiér zaslouží - pane kolego Sobotko prostřednictvím předsedajícího - vaši úctu a respekt minimálně jako osoba vás starší.

(Poslanec Jandák z lavice: To jsou blbosti.)

A byť může pan kolega Sobotka namítat, že zde nemám postavení soudce - pane kolego Jandáku -, u vědomí toho, kolikrát jsem se stavěl na obranu vašich ministrů, které napadali jiní kolegové poslanci, používajíce stejně nefér argumenty jako dnes pan kolega Sobotka, stále doufám, že pan kolega Sobotka najde odvahu a vysloví omluvu panu premiérovi, protože on byl námi všemi přistižen při lži a nepravdě. Jakkoli se ji snažil ve svém druhém vystoupení skrývat.

Musím se vyjádřit ale i k druhé části jeho vystoupení, ve které byla vyslovena výtka na adresu ODS, respektive některých návrhů podaných kolegy poslanci a kolegy senátory. Pan premiér by měl jistě plné právo kárat nás a tahat za uši. Tu pro návrhy kolegů senátorů týkající se nového návrhu na rozpočtové určení daní, resp. zvětšení objemu peněz určeného k tomuto manévru v oblasti sdílených daní, tu jistě pro návrh, kterým se má snížit spotřební daň na pivo. Pan premiér nic takového činit nemusel a pan kolega Sobotka to velmi dobře ví. Při jakékoli veřejné debatě vedené s ním, s kolegou poslancem Urbanem či kýmkoli jiným z klubu sociální demokracie jasně zaznělo stanovisko poslaneckého klubu ODS, že tyto návrhy poslanecký klub ODS v Poslanecké sněmovně nepodpoří a přijaty nebudou. Z tohoto pohledu i tato část vystoupení kolegy Sobotky, dvakrát opakovaná, byla nekorektní, nepravdivá a byla unfair.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Michalu Doktorovi. Máme tady další přihlášky do rozpravy. První je pan poslanec Petr Nečas, následuje paní kolegyně Monika Hašková. Prosím, pane poslanče, máte slovo.***




Přihlásit/registrovat se do ISP