(12.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petru Nečasovi (potlesk poslaneckého klubu ODS). Nyní se o slovo přihlásil ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka, pak byla faktická poznámka pana poslance Škromacha a řádně přihlášený Ludvík Hovorka. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí vlády ČR Petr Šimerka Děkuji, pane místopředsedo, dámy a pánové. Dovolte, abych vám velmi stručně sdělil stanovisko vlády k předloženému materiálu.

Stanovisko vlády jak k návrhu novely zákona, tak k tomu komplexnímu pozměňovacímu návrhu výboru pro sociální politiku má konzistentně negativní stanovisko, a to z důvodů, které byly na půdě Sněmovny opakovaně rozebírány, zejména pak pro jejich kontradikci se změnami, které přinesl zákon č. 362 z loňského roku, který tady už byl také dneska citován.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane ministře. O slovo se přihlásil pan ministr financí Eduard Janota.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já bych chtěl doplnit pana ministra Šimerku v tom smyslu, že stanovisko vlády bude negativní ke všem návrhům, které tady přijdou na přetřes a budou redukovat schválený rozpočet, a to jak na straně příjmů, tak na straně výdajů rozpočtu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane ministře. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Zdeněk Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já myslím, že ta snůška polopravd a různých vazeb, které tady přednesl pan poslanec Nečas, myslím, že hovoří sama za sebe, to nemá smysl vůbec komentovat, protože jestliže někdo říká, že se stala chyba a že je špatně to, že prošly návrhy v podstatě podporované ODS a TOP 09 na osekání sociálních výdajů, včetně snížení mateřského příspěvku, a snaží se to zakrýt jakýmsi, že sice jakoby se jim to nelíbí a byl to krvavý kompromis... No tak kdo to tam navrhl, pane poslanče prostřednictvím řídícího? Snad ne komunisti nebo sociální demokraté? Já myslím, že právě tohle byla podmínka, aby to vůbec prošlo ze strany pravice. Tak tady si nehrejme na to, co kdo kde.

Zkrátka to nechcete, zablokovali jste rychlé čtení. Mateřský příspěvek mohl být zvrácen už k Novému roku, nebo mnohem rychleji, kdybyste neblokovali projednávání tohoto zákona, např. který podala paní poslankyně Šojdrová, mohlo to být v rychlém čtení schváleno velmi rychle.

A jenom k nemocenské velmi krátce. Myslím si, že tady samozřejmě můžeme přednášet různá hodnocení. Před rokem vstoupil v platnost nový zákon o nemocenském, který výrazně omezuje zneužívání toho systému, a nemyslím si, že zdaleka takový dopad mají neplacené první tři dny jako právě ta změna toho systému, který byl zneužíván ze strany jak zaměstnanců, tak zaměstnavatelů. A to vyhodnocení tady samozřejmě bude, ale v této chvíli v souběhu s nezvyšováním minimální mzdy, s ořezáním dalších výdajových stránek, účelovým snižováním mezd a zároveň zavedením poplatků ve zdravotnictví samozřejmě ten dopad prvních tří dnů neplacených byl výrazně vyšší právě pro ty nízkopříjmové skupiny.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Škromachovi. Nyní vystoupí pan poslanec Ludvík Hovorka.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, jsem rád, že pan poslanec Nečas uznal minimálně to, že opatření ke snížení mateřského příspěvku bylo necitlivé.

Ale chtěl bych říct, vážený pane poslanče prostřednictvím pana předsedajícího, že když jste nesouhlasili s touto částí protideficitního balíčku, tak jste přece mohli navrhnout vynětí této části z balíčku, nebo minimálně podpořit ty návrhy, které byly předloženy, jako pozměňovací návrhy, např. na vyjmutí té části, která se týkala nemocenské.

A pokud jste tady mluvil o krvavém kompromisu, tak považujete za ten krvavý kompromis např. to, že jste jako ODS prosadili vynětí z toho balíčku právě té části, která měla navýšit příjmy a měla navýšit příjmy tím, že měla být přijata vlastně další sazba daně z příjmů fyzických osob u těch lidí s příjmy řekněme kolem 120 až 140 tisíc? Já to osobně za krvavý kompromis nepovažuji a myslím, že zrovna tyto peníze třeba chybějí na to, aby ta mateřská mohla být vyplácena bez problémů pro státní rozpočet.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Hovorkovi. Nyní vystoupí pan poslanec Miroslav Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já mimořádně zkrátím svůj diskusní příspěvek, protože většinu toho, co jsem chtěl říci, řekl už pan poslanec Nečas. Koneckonců od Janotova balíčku opakuji, myslím si, na každé schůzi v této sněmovně, že Janotův balíček je pouze to naprosté minimum a že to, co nás čeká po květnových volbách, budou daleko systémovější, zásadnější opatření, které tato Sněmovna, ať už v jakémkoli složení, bude muset provést. Pokud ne, tak to prostě provedeme za daleko dramatičtějších opatření pod finančním protektorátem instituce posledního věřitele. To je prostě objektivní fakt, z toho neutečeme žádnou ideologií.

Nicméně ve světle této skutečnosti, tohoto vývoje, trendu veřejných rozpočtů chci říci, že ta opatření, která jsme schválili právě v tom Janotově balíčku, právě proto, že to bylo minimum, já vůbec nepokládám za chybu a vůbec nepokládám za necitlivé. To je jenom otázka úhlu pohledu. Ta tisícikoruna pomoci té či oné rodině, kterou ten či onen politik plačtivým hlasem prosazuje, ta tisícikoruna pomoci se změní během několika let ve dva tisíce korun dluhu, který bude ležet na bedrech té samé rodiny. A je tedy jenom otázka interpretace, otázka úhlu pohledu, zda té či oné české rodině chce tato Sněmovna poskytnout tisícikorunu tzv. pomoci, anebo ji chce zatížit dvěma tisíci dluhu.

Já patřím mezi ty, kteří cítí, že nemají právo zatížit české rodiny tisíci, dvěma tisíci, dvaceti tisíci, statisíci korun dluhu, a proto nemohu hlasovat pro toto opatření, nepokládám ho za chybu, a dokonce ho nepokládám ani za necitlivé. Já ho pokládám za mimořádně citlivé, protože to je to minimum, které musíme udržet pro to, aby nebyl ten finanční protektorát a aby dluhy českých rodin nebyly neúnosné.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To byl pan poslanec Kalousek. Tak. Pan poslanec David Kafka, pak pan poslanec Ludvík Hovorka, pak pan poslanec další. Kdo ještě se hlásí, prosím pěkně, máte možnost se přihlásit. Pan poslanec Nečas?

 

Poslanec David Kafka: Dámy a pánové, dobrý den. Ještě pár slov opravdu na margo tohoto problému. Myslím si, že už většina těch podstatných informací tady zazněla, a to opakovaně.

Pan kolega Nečas mluvil velmi kvalifikovaně o pracovní neschopnosti, karenční době a ostatních souvislostech, které s tím souvisí. Myslím si, že podobný rozbor by měl být skoro povinným předmětem alespoň na školách ekonomického charakteru.

Ale teď ještě bych se chtěl vrátit k oněm dávkám, kterým se říká peněžitá pomoc v mateřství, která vychází prakticky z bývalého výdělku v prvních několika měsících po narození dítěte.***




Přihlásit/registrovat se do ISP