(15.20 hodin)
(pokračuje Rybínová)

Potom na čtvrtek 28. ledna dopoledne po již pevně zařazených bodech jako první bod druhé čtení sněmovního tisku 841, to je bod číslo 29, a tam se jedná o vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů. Dále jako druhý bod sněmovní tisk číslo 927, to je bod číslo 132. Tam se jedná o výroční zprávy a účetní závěrky zdravotních pojišťoven za rok 2008. A na středu 3. února jako první bod zařazeného bloku třetích čtení třetí čtení sněmovního tisku č. 841, to je bod č. 99, opět se jedná o vládní návrh zákona č. 96/2004 Sb., který jsem již zmiňovala. Děkuji za podporu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí paní poslankyně Bohdalová, připraví se pan poslanec Špika. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Dobré odpoledne, vážení kolegové, já nežádám zařazení nového bodu, ale pevné zařazení již zařazeného bodu. Je to bod programu č. 23, sněmovní tisk 746, změna zákona o pedagogických pracovnících, a žádám o jeho pevné zařazení na dnešek na 17. hodinu. Děkuji vám za pochopení a podporu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Špika, připraví se pan poslanec Petr Bratský. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Špika: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně, kolegové, dobrý den. Já si vás dovoluji požádat o zařazení senátního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 243/2004 Sb., o rozpočtovém určení výnosů některých daní územním samosprávným celkům a některým státním fondům, tzv. zákon o rozpočtovém určení daní, sněmovní tisk 1002, kamkoli do bloku prvních čtení. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Bratský, připraví se pan poslanec Plachý. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

Pan poslanec Bratský! Ztrácí pořadí. Nyní vystoupí pan poslanec Plachý. Připraví se paní poslankyně Halíková. Prosím, pan poslanec Plachý má slovo.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Děkuji, vážený pane předsedo. Dámy a pánové, dovolte mi, abych navrhl zařazení sněmovního tisku 998, kterým je návrh zákona, kterým se mění zákon č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky, na pořad naší schůze na středu 27. ledna jako první bod odpoledního jednání. Dámy a pánové, jedná se o novelu volebního zákona, která musí být projednána buď na této schůzi, anebo nebude projednána už nikdy, a to zejména z toho důvodu, protože se blíží termín voleb, a pokud by tato novela nebyla přijata ještě na této schůzi, nesmírně by zkomplikovala přípravu nadcházejících voleb. Tolik na odůvodnění.

A nyní mi ještě dovolte, abych podpořil zařazení sněmovního tisku 981, kterým je návrh zákona o přechodu některých věcí z majetku České republiky do vlastnictví města Uherské Hradiště. Tak jako můj kolega pan poslanec Seďa jsem také členem zastupitelstva města Uherské Hradiště. Na podporu uvedu následující: Bývalá věznice v Uherském Hradišti je kulturní památka mimořádného významu. Není to standardní kulturní památka, je to památka, ve které bylo 16 lidí popraveno, 11 lidí umučeno při výsleších, dva lidé zastřeleni. Jedná se vesměs o lidi nevinné, takže se dá říci, že tato kulturní památka je zkropena krví nevinných lidí. Z toho důvodu má mimořádný pietní význam. Stát se o tuto kulturní památku, která mu patří od roku 1994, prakticky nestará. Za 15 let probíhala devastace objektu, která v současné době, dá se říci, vrcholí ve stavu, který působí na tváři města bolavý vřed. Veškerá jednání, která město, respektive zástupci města vedli s Ministerstvem spravedlnosti, vyzněla do prázdna, přitom to byla jednání, která probíhala už opravdu řadu let. Výsledkem těchto jednání naopak bylo, že ministerstvo začalo jako jeden z možných způsobů nakládání s tímto majetkem připravovat dražbu tohoto objektu.

Nevím, jak pro vás, vážení kolegové a kolegyně, ale pro mne dražba bývalé věznice v Uherském Hradišti je naprosto nepřijatelným způsobem řešení jejího stavu. Proto jsme podali návrh zákona, který buď bude dnes zařazen a projednán, nebo se zakonzervuje pokračující devastace tohoto objektu.

Rád bych vás upozornil na to, že pro město to není žádná lukrativní záležitost. Tento objekt je vnitřně zadlužen částkou odhadovanou zhruba ve výši 500 milionů korun, které budou třeba na její rekonstrukci. Navíc město se zavazuje v tomto objektu vybudovat muzeum totality připomínající utrpení českých vlastenců za druhé světové války a utrpení politických vězňů v 50. letech. Kromě toho záměr města obsahuje vybudovat tam také významné vzdělávací zařízení. Rádi bychom ovšem využili plánovací období Evropské unie 2007 až 2013, které se momentálně nachází zhruba v polovině, a pakliže uplyne bez toho, aniž by bylo využito, hrozí další pokračování devastace objektu, protože částka na rekonstrukci je opravdu vysoká. Tento záměr bezúplatného přechodu do vlastnictví města podporuje jak zastupitelstvo města Uherské Hradiště, tak zastupitelstvo Zlínského kraje. Podporují ho především občané Uherského Hradiště, kteří zahájili petici na podporu důstojného využití věznice v Uherském Hradišti. Podporují ho také političtí vězni.

Dámy a pánové, všem poslancům, kteří chápou pietní význam této kulturní památky, děkuji za podporu návrhu zákona.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí paní poslankyně Halíková, připraví se paní poslankyně Jakubková.

 

Poslankyně Milada Halíková: Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, chci vás požádat o pevné zařazení dvou bodů, které máme v programu našeho jednání, a sice bodu s pořadovým číslem 142, sněmovní tisk 923, je to rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení na letošní rok. Prosím o pevné zařazení na úterý příští týden, to znamená 2. února. Stejně tak na úterý 2. února prosím o zařazení bodu s pořadovým číslem 13, sněmovní tisk 631, návrh zákona o nájemném a jeho sjednávání.

Stručně zdůvodním: Státní fond rozvoje bydlení hospodaří vlastně už po celý měsíc leden s provizoriem, další protahování hospodaření tohoto fondu bez schváleného rozpočtu je velice problematické.***




Přihlásit/registrovat se do ISP