(15.10 hodin)
(pokračuje Bursík)

Tady je potřebné říci, že pan premiér a vláda si patrně neuvědomili, že novela této horní legislativy zachovává kompetenci posuzování a rozhodování - pane premiére - o konkrétním případu odpisu zásob nadále na Ministerstvu průmyslu a obchodu ve spolupráci s Českým báňským úřadem. Čili vy jste byli, pane premiére, uvedeni v omyl. Použili jste argumentaci Ministerstva průmyslu, která je nepravdivá, troufám si říci lživá. Naskočili jste na argumentaci lobby uhelných společností, které si prostě nepřejí projednávání této novely zákona, protože to je v rozporu s jejich obchodními zájmy. Ale není pravdou to, že v momentě, kdy tato poslanecká novela zákona bude schválena a konečně bude napraven nedostatek stávající legislativy, který neumožňuje vymahatelnost práva, a tudíž těžební společnosti zneužívají díry v zákoně a již téměř 15 let připravují podklady pro odpis zásoby a vymlouvají se na to, že ještě podklady nemají zkompletovány, protože stávající zákon neobsahuje, nezahrnuje lhůtu, ve které těžební společnosti mají tyto podklady předat.

Pro mne, pane premiére, je toto skutečně velikým zklamáním, že vláda, která o sobě říká, že je vládou profesionálů, expertní vládou, která nepodléhá politickým tlakům, že vláda přišla s argumentací a vyslovila negativní stanovisko s poslaneckým návrhem na základě lobbistických tlaků, to znamená vláda, která má punc nevinnosti, má velikou podporu veřejnosti. Vy, pane premiére, požíváte velikou podporu veřejnosti. Já to přeji i vám, i vládě, i veřejnosti, ale mám veliké pochybnosti o tomto puncu nevinnosti, protože tady vláda podlehla, ať již vědomě, nebo nevědomě, to mně nepřísluší hodnotit, lobbistickému tlaku uhelných společností a vydala negativní stanovisko k zákonu, jehož cílem není nic jiného nežli napravit díru ve stávajícím zákoně, zajistit vymahatelnost práva, což by vláda měla zajišťovat. Jakou jinou roli má vláda mít? A zdůvodnění vlády je prostě skandální podlehnutí lobbismu a naznačuje korupční jednání vlády, pane premiére! Pro mne je toto skutečně naprosto nepřijatelné! Jestli vláda hodlá tímto způsobem zametat s poslaneckými návrhy, které jsou velmi dobře expertně připraveny, které mají pozitivní stanovisko Legislativní rady vlády z roku 2008, kde máme souhlas ministra a předsedy Legislativní rady vlády Cyrila Svobody z té doby, kde máme souhlas tehdejšího ministra vnitra Ivana Langera, že tam není žádný problém, který by se týkal ohrožení zahraničních investic v ČR, zákona, pro který hlasovala předchozí česká vláda jednomyslně, souhlasně, tak není něco divného na tom, že když se téměř totožný zákon dostane do vlády, tak najednou je tady negativní stanovisko vlády, které se opírá o zcela nesmyslnou, lživou a vadnou argumentaci Ministerstva průmyslu? A vy jste to prostě skousli i s chlupy! A to mi přijde velmi ostudné a to je pro mne důvod, proč já se na tuto vládu, vyjma dvou zmíněných ministrů, dívám od tohoto rozhodnutí s velikým odstupem.

Proto bych si dovolil požádat Poslaneckou sněmovnu, aby na šestý pokus velmi zvážila, jak se postaví k tomuto poslaneckému návrhu. Rozhodli jsme se v poslaneckém klubu, že na konci těchto návrhů na změny programů vystoupí předseda klubu pan poslanec Rabas, požádá o přestávku pro jednání poslaneckého klubu Strany zelených na dobu 30 minut, která ve skutečnosti bude přestávkou, kterou umožníme panu předsedovi sociální demokracie Paroubkovi, aby se poradil se svým klubem, jako poslanci, který hodlá kandidovat v Ústeckém kraji, kde toto konkrétní téma ohrožuje existenci obcí Horního Jiřetína a Černic, téma, které má podporu 60 starostů v ČR reprezentujících 780 tis. obyvatel, a stejně tak umožní tato přestávka i panu poslanci Gandalovičovi, který právě dorazil do sněmovního sálu, aby se také poradil ve svém poslaneckém klubu, jak se klub ODS postaví v prvním čtení k této novele zákona, která neznemožňuje přijetí státní energetické a surovinové koncepce, která napravuje vady v zákoně a umožňuje poskytnout základní garance existence a perspektivy rozvoje Ústeckého kraje.

Děkuji za pozornost, pane předsedající.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Pleva, připraví se pan poslanec Hovorka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, po emotivním vystoupení předřečníka budu možná trošku klidnější, protože mám asi banálnější body.

Navrhuji pevně zařadit bod 74, tj. tisk 894, vládní návrh zákona o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání, dnes po pevně zařazených bodech.

Krátké zdůvodnění. Vím, že jde o třetí čtení a budeme asi muset hlasovat, že budeme hlasovat o zákonech ve třetím čtení. Je totiž víceméně dohoda, že tento zákon vrátíme do druhého čtení, protože se vyskytla potřeba ještě některých pozměňovacích návrhů, a bylo by dobře, abychom tento zákon stihli doprojednat ještě na této schůzi.

Dále bych navrhl, když všichni navrhují zařadit nějaký bod, tak já navrhnu opak, abychom tuto schůzi stihli, a vyřadit bod 25 o zřízení středočeské univerzity. Je to tisk 749. Tento zákon výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu neukončil usnesením, které by bylo směrem ke Sněmovně, takže fakticky neukončil projednávání tohoto návrhu zákona. S výborem jsme byli v Kutné Hoře, mluvili jsme s lidmi, kteří jsou zainteresováni na vzniku této univerzity, a musím říct, že mě překvapilo, že skutečně mají velký zájem, že jim nejde jenom o značku, ale skutečně o výuku studentů. Proto jsme v souladu se stanoviskem Akreditační komise jako výbor doporučili zakladatelům této univerzity, aby požádali o stanovisko Akreditační komisi, o tzv. předběžnou akreditaci oboru, a zároveň aby změnili název vysoké školy, taktéž v souladu se stanoviskem Akreditační komise, protože název by se mohl dostat do rozporu se zákonem. Aby tato, podle mě, jak jsem se na místě přesvědčil, dobrá myšlenka nebyla zdiskreditována od samého začátku, je skutečně nutné podstoupit toto kolečko, tudíž napřed požádat Akreditační komisi o předběžnou akreditaci oboru, a posléze podat návrh zákona o zřízení veřejné vysoké školy. Proto chci vyjít a navrhuji vyřazení tohoto bodu z našeho programu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Hovorka, připraví se paní poslankyně Rybínová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovoluji si požádat o zařazení nového bodu na program této schůze, je to sněmovní tisk 926, návrh zákona, kterým se mění zákon č. 551/1991 Sb., o Všeobecné zdravotní pojišťovně ČR, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 280/1992 Sb., o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách, ve znění pozdějších předpisů.

Dovoluji si navrhnout zařazení tohoto bodu na program jednání této schůze na tento pátek 29. ledna po pevně zařazených bodech. Myslím, že jsou tam dva nebo tři pevně zařazené body. Tento návrh pokládám za naprosto klíčový pro udržení systému veřejného zdravotního pojištění, a proto prosím o podporu zařazení tohoto zákona. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupení paní poslankyně Rybínová, připraví se paní poslankyně Bohdalová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Rybínová: Děkuji, pane předsedo. Vážený pane premiére, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, nebudu navrhovat žádné nové zařazování bodů, ale chtěla bych vás po dohodě s paní ministryní zdravotnictví Danou Juráskovou požádat o pevné zařazení již zařazených bodů, a to na středu 27. ledna. Přiznám se, že nemám přehled už úplně přesně o tom, jak jsou body zařazeny, ale pan předseda mi jistě poradí.

Jako první bod třetích čtení zařadit třetí čtení sněmovního tisku č. 892, tedy bodu číslo 73. Jedná se o vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 120/2002 Sb., o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP