(11.00 hodin)

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, já mám kolegu Opálku velmi rád, ale myslím, že se mýlí. Já vím, že zákon o státním rozpočtu ještě není schválen, tudíž neplatí, nicméně je zde jednací řád Sněmovny, který je také zákon, a ten stanoví, že jsou pevné parametry přijaté v prvním čtení, což jsou příjmy, výdaje, deficit a vztahy k obecním rozpočtům nebo k územním rozpočtům, takže tyto parametry již nelze měnit. Je-li tedy předkládán pozměňovací návrh, který tyto parametry fakticky mění, domnívám se, že je nehlasovatelný.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Nyní paní poslankyně Gabriela Kalábková. A poslední faktická poznámka, aspoň tak doufám. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Gabriela Kalábková: Děkuji. Já budu hodně stručná, protože chci jenom zareagovat na některé příspěvky, které tady zaznívaly. Já si myslím, že bychom si měli upravit tu rétoriku a sjednotit termíny, které budeme používat, protože tady se nebavíme o tom, jestli někdo někomu něco dá za to, že je příslušníkem nějaké sociální skupiny. My se bavíme o tom, jak budou placeni lidé za to, jak pracují, a ne že někdo něco dostane. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní kolegyni Kalábkové. Slova se ujme pan místopředseda Lubomír Zaorálek. Připraví se pan poslanec Miroslav Kalousek, poté se dostanu na řadu i já a kolega Cyril Svoboda. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Jenom připomínám, že ne přednostně, ale řádně. A jinak, vážení kolegové, dovolte, abych vám připomněl, že česká Poslanecká sněmovna má teď na konci roku úkol, aby se pokusila zvýšit úroveň projednávání rozpočtu na příští rok. A ten úkol máme proto, protože úroveň projednávání státního rozpočtu přesně před rokem utrpěla velmi těžkou ránu.

Rozumíte, tady když stojím, tak si musím klást otázku, jak brát vyjádření těch, když mi ještě zní v uších, co jsem od nich slyšel před rokem. Uvědomte si, že to byla vážná věc. My jsme tady před rokem schválili rozpočet na ekonomický růst téměř 5 %. Byl to rozpočet prosazený a schválený ještě vládou Mirka Topolánka, ministrem financí Kalouskem a týmem Ministerstva financí včetně pana Janoty. A to byli titíž lidé, kteří nám před rokem tady říkali, v době, kdy se na nás valila světová krize, že si můžeme dovolit něco podobného schválit. Dokonce to tady prosadili proti všemu, co tady zaznělo. A my jsme se tehdy stali státem, který schválil něco, co neschválil nikdo. Já nevím, jestli tady najdete nějakou zemi kolem nás v Evropě, která si dovolila v té situaci valící se krize předpokládat růst 5 % a na to schválit státní rozpočet, a to máme, přátelé, za sebou. Tehdy jsme mohli snížit ten deficit o desítky miliard, pokud by Ministerstvo financí přišlo s reálnými odhady růstu, a to byl jeho profesionální úkol. Tehdy jsme to neudělali a stejní kouzelníci a mistři toho projednávání před rokem dnes tady přicházejí opět s jasným, ostrým ekonomickým názorem a říkají nám opět stejně odvážně a jednotně, co máme dělat dnes.

Tak mi dovolte, abych pochyboval o tom, jestli to, co říkají, je skutečně tak přesné a vážné. A dovolte, abych vám řekl, že si myslím, že tomu chybí elementární přesnost a pravdivost. To, co jsem tady slyšel od pana Janoty, od pana Šeicha, od pana Nečase, kteří tady plédují pro to, abychom se nedopustili zvýšení o desetinku deficitu... Tehdy jejich krédem bylo, že můžeme utrácet, tak dneska říkají: pozor na každou korunu, kterou utratíme navíc. A zaznívají tady nepřesné informace.

Jako na té Evropské komisi. Tady zaznívají ujištění: já jsem si to ověřil na Evropské komisi. Co jste si ověřili na Evropské komisi? Výzva pana Almunii se týká roku 2011, to 1 %, protože stejně tak Evropská komise mluví o tom, to tady vlastně říkal poslanec Rath, že snižování deficitu musí přijít ve správný čas. Jestli přijde příliš brzy, bude podvazovat ekonomický růst.

Víte, že v Německu plánují deficit 7- 8 % na příští rok právě z těch důvodů, že nechtějí blokovat ekonomický růst. Tady nám se hrozí, že když snížíme z 5,3 na 5,6, tak se zřejmě hroutí ekonomika. Ale v Německu je 7- 8 % a všude se říká, že si budou dávat pozor na to, aby deficit nezačali snižovat příliš rychle a příliš překotně právě pro to, aby se nesnižovala také třeba koupěschopná poptávka a neblokovalo se oživení ekonomiky.

Já ale ani nesouhlasím s tím, co tady pan ministr Janota řekl, když mluvil o tom 5,3, 5,6. On vytváří dojem - ano, možná podle počítání ESA můžete vykazovat takovéto desetiny. Realita je taková, že naše požadavky na udržení reálných mezd nezvyšují potřebu financí, nezvyšují nároky na další požadavky výpůjček. To znamená to vůbec nestojí tak dramaticky, jak to tady bylo stavěno. A přiznám se, už vůbec nerozumím tomu, když se tady ty požadavky, které my jsme vznesli na držení reálných mezd, pokládají za něco populistického, tady dokonce bylo, že to je účelové, vykonstruované, falešné.

Přátelé, co je na tom falešného? Já jsem včera mluvil s učitelem, který bere čistého 15 tisíc, který má doma ženu a dvě děti. Tohle zreálnění znamená, že půjde o 1500 korun dolů. Co to znamená pro toho učitele v jeho životě? Má doma dvě děti, bude mít 13 500! Dovedete si to ještě představit, co to znamená? A to je 140 tisíc lidí, učitelů v této zemi. Já vám řeknu. My nesmíme přece dopustit, aby ta krize působila jako kyselý déšť na horách na vzdělání, aby prostě neznamenala škody, které povedou k tomu, že lidé odejdou, nebo se začnou živit jinak, protože to prostě neutáhnou.

Škody v takovéto krizi způsobené takovýmito neuváženými kroky, to je opravdu jak zničený les, který za deset let neobnovíte. Takže to přece není hloupý populismus! Tady jde přece o to, udržet to, aby se nám nezačala sypat státní správa, úroveň policie, hasičů, učitelů, škody, které jsou fakt nevratné. Jako vy tady tak marníte s tím slovem populismus, účelovost, falešnost, ale podívejte se reálně na to, co to znamená. Já si myslím, že my nemáme právo! To přece není pravda, že to ušetření jedné desetinky, a ještě to zpochybňuji, že to ušetření desetinky znamená nějaké ohrožení stability rozpočtu. (Velmi důrazně:) Tohle je stejně falešné jako před rokem jste říkali, že si můžeme dovolit rozhazovat peníze, pan Kalousek, Topolánek, Janota, tak dneska nám tvrdíte, že nesmíme utratit ani desetinku, protože se stát zhroutí. A neříkáte pravdu o tom, jak vypadá projednávání rozpočtu v ostatních zemích Evropy! Tam si dávají pozor na to, aby nezničili tu základnu. Vy tady mluvíte všichni o zdrojích, podporujete vzdělání, podporujete zdroje a lidi. Vždyť jim nejste ochotni zajistit ani důstojný život! Já vám budu citovat prohlášení manželky prvního prezidenta Charlotte Garrigue Masarykové. Ta jednou řekla: "Kdo odmítá se bavit o sociálních věcech, je darebák!" (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní s faktickou poznámkou pan ministr Janota. Poté pan poslanec Kalousek.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Já nebudu reagovat na informace, které jsou minimálně nepřesné, neřkuli zkreslené, úplně falešné. Ano, Ministerstvo financí musí do roku 2013 snížit deficit na 3 %, jestli chceme plnit kritéria Maastrichtu. Předpokládám, že pan Zaorálek je členem strany, která chce vstoupit někdy do měnové unie, někdy. Podle jeho rétoriky by toto nenastalo nikdy. A ano, ty desetinky jsou důležité, podle toho se toto všechno posuzuje. Takže buďme alespoň spravedliví, buďme alespoň féroví. Jestli se nám to líbí, nebo ne, to je jiná věc. A já vám říkám s plnou odpovědností, že ty desetinky hrají roli, že jsem si je nevymyslel a že mám oficiální dokumenty, které mi ukládají, aby do roku 2013 se přiblížil ke tříprocentní hranici. A já jsem spíše někde kolem 6 %.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já se omlouvám panu poslanci Kalouskovi, protože pan poslanec Plachý se hlásí s faktickou a pan poslanec Kalousek je ve stejné situaci jako já. Možná že v ní zůstane půl hodiny, ale třeba ne. Prosím, pan poslanec Plachý.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jen krátce. Já osvěžím paměť panu místopředsedovi Zaorálkovi prostřednictvím vás, pane předsedající.

Pokud se nemýlím, a je možné do vytáhnout ze stenozáznamu, sociální demokracie hlasovala pro takzvaný Janotův balíček, kde se snižovaly mzdy státních zaměstnanců o 4 %. To bylo potichu. Nyní za zvuku fanfár se snaží vrátit státním zaměstnancům to, co jim sebrala.

Dámy a pánové, přesně takhle se dělá populistická politika. Je to smutné. Sociální demokracie problém nejdříve vyrobí, a pak jej za zvuku fanfár léčí. Dámy a pánové, budeme-li takto škodit státu, zůstane po nás potopa. Ten krám, který kdysi připomínal Miloš Zeman, je už dávno snědený. Dnes ráno jsem zaslechl, že rating České republiky se opět zhoršil. Jsme stát před bankrotem, to byl hlavní důvod, který uváděli. Dámy a pánové, budeme-li takto pokračovat, tak ten krám opravdu bude snědený. Vzpamatujte se. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP