(10.50 hodin)
(pokračuje Škromach)

A když hovoříme o těch financích, já myslím, že je celkem úplně jasné, tady došlo ke snížení sociálního pojištění na letošní rok, řádově výpadek 10 až 20 miliard korun. Pokud by prošly opt-outy na důchodech, bylo by to dalších 20, možná až 40 miliard korun. Tak nám tady, pánové a dámy z pravice, neříkejte o tom, kdo se tady chová zodpovědně nebo nezodpovědně. My se pouze snažíme, aby v rozpočtu byly respektovány naše politické priority, které vy jste si dosadili do rozpočtu už při jeho přípravě. A měli byste být natolik solidní, že tyto naše priority budete respektovat a že rozpočet projde maximální většinou. Aby to bylo vyrovnané.

Já bych docela rád slyšel od našich kolegů komunistů, jestli podpoří rozpočet -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, skončila vám doba pro faktickou poznámku, nezlobte se na mě, nemůžu vám nechat slovo. Je tady tolik faktických poznámek, že v tom musí být nějaký pořádek.

Já chápu pana ministra financí, ale protože to jsou faktické poznámky, tak ho musím zařadit taky mezi faktické poznámky, přestože má přednostní slovo. Jinak bych samozřejmě porušil jednací řád. Pane ministře, já vás okamžitě zařadím mezi fakticky přihlášené poslance.

Slova se ujme s faktickou poznámkou pan poslanec Petr Nečas - ruší, pan poslanec Kováčik s faktickou poznámkou. A poté pan poslanec David Rath se třetí faktickou poznámkou. Prosím pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, pane předsedající. Paní a pánové, ke všem dosavadním faktickým a jiným poznámkách bych chtěl vznést takovou drobnou žádost. Ano, pane kolego Kalousku, asi tak nějak, ale to bohužel na mikrofon nemůže zaznít. Ale může zaznít to, že navzdory tomu, jakou má tato komora pověst u občanů, tak se možná někteří občané dívají, jakým způsobem projednáváme nejvážnější zákon v roce 2009, tedy rozpočet pro rok 2010, a jakým způsobem se zde chováme k jejich potřebám. Já bych chtěl poprosit o určitou umírněnost a možná i o to, abychom se dostali k hlasování.

Ale taky bych chtěl poprosit, abychom si tady nelhali. A tady bych prostřednictvím předsedajícího chtěl zareagovat na pana kolegu Lhotu, který tady před chvílí vykládal, jak tady vládla levice. Já si myslím, že levice tady v těch letech, o kterých mluvil pan kolega Lhota, přece nevládla. Byla tady první opoziční smlouva, na které se podílely, pro ty, kdo si nepamatují, ČSSD a ODS. A potom tady vládla koalice ČSSD, US a KDU-ČSL. A já tedy ani Unii svobody ani KDU-ČSL za levici nepovažuji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Kováčikovi za dodržení času. Slova se ujme ve třetí faktické poznámce David Rath, připraví se Jindřich Valouch, Miroslav Opálka a pan ministr Janota. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, já myslím, že nejvážnější je fakt, že se tady Občanská demokratická strana ústy poslance Šeicha hlásí k poklesu a ke snižování platů ve veřejném sektoru. Tedy zdravotníků, vědců, učitelů, hasičů, policistů a dalších mnoha set tisíc lidí a jejich rodinných příslušníků. To je asi nejdůležitější informace, kterou bychom měli vědět.

Dále, pane poslanče, opět jste zde nemluvil pravdu. Stejně tak když jste tvrdil, že jste nepil před jízdou a byl jste přitom opilý. Takže prosím, abyste mluvil pravdu. Není správné lhát. Vy jste samozřejmě podnikal, a když mne obviňujete z podnikání ve zdravotnictví nebo říkáte, tak je jasné a evidentní, že vy jste podnikal s veřejnými dotacemi a žilo se vám jistě dobře a stále jste v tom aktivní, byť možná formálně tam napsán nejste.

Navíc víte, když někoho kritizujete za to, že pro Českou republiku získal světový umělecký unikát, ne pro sebe, pro Českou republiku, pro české občany, který by byl navždy ztracen, tak se sám usvědčujete z jisté míry křupanství, protože to přece nemůžete myslet vážně. A pokud někoho chcete kritizovat za nákupy uměleckých děl, tak byste měl jít za přítelem vašeho pana předsedy, bývalého premiéra Topolánka, panem Dalíkem a zeptat se, jak se dostaly různé moderní umělecké sochy za statisíce nebo miliony do údajně toskánské vily, která mu nepatří. Takže on si je nakoupil a převezl do úplně cizí vily v Toskánsku, kde je vystavuje. Takže prosím, spíš byste se měl zajímat o tyto věcí a pochválit Středočeský kraj, že zachránil pro celou Českou republiku světový umělecký unikát.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Davidu Rathovi. Slova se ujme pan poslanec Jindřich Valouch, připraví se Miroslav Opálka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jindřich Valouch: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já si myslím, že bychom se měli vrátit k tomu, co dneska je, to znamená měli bychom schválit rozpočet na tento rok.

Mě se strašně dotklo to, co tady řekl pan kolega, prostřednictvím vás, pane místopředsedo, Šeich, týkající se toho, že bychom měli sáhnout do své kapsy. Já do své kapsy sahám velice často. Mohu vám říci, kolik za mnou přišlo žen a matek, které z hlediska sociálních potřeb potřebovaly překlenout dva, tři, čtyři, pět dnů, sedm dnů, aby mohly ve své podstatě přežít. Já jsem ty peníze vytáhl! Já jsem jim dal ty peníze! Ony přišly a byly rády, že sociální demokrat to dokázal vytáhnout a vůbec se nebál, že ty peníze jim dá, protože byl přesvědčen o tom, že ti lidé to potřebují! Takže pane kolego prostřednictvím pana předsedajícího, neříkejte, že nesaháme do svých kapes. My se o to nebojíme, my víme, kterým lidem to máme dávat, proč to dáváme, a těm sociálně potřebným. Proto bych dneska byl velice rád, kdyby dneska rozpočet byl schválen takový, aby co nejméně lidí muselo přijít za námi, abychom do těch kapes museli sahat a museli těmto lidem pomáhat. Aby věděli, že jsme tady zodpovědni, že jsme takoví, jací jsme, a dáváme ve své podstatě všem našim spoluobčanům možnost rovného vyrovnání si potřeb.

Takže dámy a pánové, já bych byl velice rád, vraťme se k věci, hlasujme o rozpočtu, dejme si věci, kam jsou, abychom každý měli svoji zodpovědnost tam, kde je. A já znovu s prostřednictvím na svého kolegu bych chtěl, prosím, nikdy neříkejme, že někdo dává, nebo nedává nebo sahá, nebo nesahá do kapes. Každý morální člověk vždycky ví, komu má pomoct.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Valouchovi. Slova se ujme pan poslanec Miroslav Opálka, připraví se pan ministr financí a poté řádně přihlášený pan místopředseda Zaorálek. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, již jsem nechtěl reagovat, ale musím na vystoupení kolegy Plevy mu sdělit prostřednictvím předsedajícího, že děkuji za ocenění v prvé části jeho vystoupení. Ale bohužel v té druhé části se nějak netrefil. Protože jak se podíváte na tabuli, zatím stále jednáme o vládním návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2010. Ještě neproběhlo úspěšně třetí čtení. Zákon ještě nevyšel ve Sbírce zákonů, tudíž nemůže konstatovat, že jedná klub KSČM proti zákonu. Já vím, že senátoru Štětinovi, ministru Kocábovi a dalším by se to líbilo, kdyby si dali další fajfku, že KSČM je tu v rozporu se zákonem, ale tentokrát se to nepovedlo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Slova se ujme pan ministr financí Eduard Janota. Omlouvám se, pane ministře, rychleji to nešlo. Připraví se pan místopředseda Lubomír Zaorálek. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Pane předsedající, dámy a pánové, dvě poznámky. Nechci extendovat diskusi, která tady je. Chci jenom upřesnění.

Chci ujistit, že slova o tom, že dofinancujeme sociální služby, jsou myšlena vážně. Bohužel, jiná forma než forma rozpočtového opatření dneska v dané chvíli není možná. Kdyby byla možnost načíst tuto variantu tady dnes, byl bych nejradši. Nicméně očekávám doporučení či nedoporučení z vaší strany. Udělám to v každém případě, jakkoli toto projednávání dopadne jakkoli. To za prvé.

Za druhé, poznámka, že jsme nerespektovali konkrétní doporučení Sněmovny po schválení balíčku. Dámy a pánové, já jsem toto nemohl akceptovat, protože my jsme chtěli stabilizaci veřejných financí, my jsme preferovali stabilizaci veřejných financi před podporou ekonomického růstu za každou cenu. Čili toto je pojetí rozpočtové politiky. Vláda se tímto řídila na mé doporučení.

Takže jenom velmi stručně k tomu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Petr Pleva, s faktickou poznámkou paní poslankyně Kalábková a pak možná pan místopředseda Zaorálek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.***




Přihlásit/registrovat se do ISP