(15.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím pana premiéra, aby odpověděl.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Pane předsedo, to bude tentokrát velice stručné. Já v této chvíli žádnými informacemi v této věci, které by posloužily k odpovědi na tuto otázku, nedisponuji a tady využívám možnosti, kterou mi dává jednací řád, abych v příslušném termínu odpověď interpelujícímu panu poslanci Exnerovi zaslal.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Pan poslanec Exner ale ještě může reagovat.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo vlády, já ještě využiji možnosti jedné minuty a dodám k tomu jednu věc. Tehdy při vyšetřování v právním výboru v Radě Evropy se také na základě údajů, které dánská vláda poskytla dánskému poslanci, zjistilo, že letadla CIA přistávala také na letišti v Praze. Konkrétně byly uvedeny minimálně dva lety, které měly návaznost na spojení s přistáním anebo se startem v Dánsku. Byl bych rád, kdybyste také tyto okolnosti zahrnul do případného vyšetření.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já myslím, že pan premiér to slyšel, takže to zahrne. A můžeme dát slovo dalšímu poslanci, to je pan poslanec Miroslav Váňa, který chce interpelovat ve věci jak se vaše vláda vypořádá s minulým vládnutím ODS. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený pane premiére, kladu vám otázku, jak se vaše vláda hodlá vypořádat s dědictvím vlády ODS. Výnos z tzv. velké privatizace, výnos z privatizace, která probíhala v rozsahu čtyř bilionů korun, byl minimální, protože tento výnos nedosáhl ani 300 miliard. Privatizací vznikla celá řada boháčů. U některých dobře, bohužel u řady boháčů to byli lidé, kteří se rekrutovali z veksláků, z tzv. v uvozovkách tuzexových manažerů, do celé řady soukromých společností se postavili bývalí vysocí funkcionáři. Na druhé straně vznikla celá řada nezaměstnaných, vznikla armáda nezaměstnaných, armáda firem, které krachovaly. Rozdalo se neúčelně, skoro bych se nebál říci podvodně, více než 600 mld. úvěrů. Úvěrů, které založily v podstatě budoucí eskalovaný státní dluh. Ekonomika začala stagnovat. Přišly Klausovy balíčky, posléze následovaly Topolánkovy balíčky a lidé si tak museli utahovat opasky. Oživení ekonomiky, růst životní úrovně obyvatel, růst důchodů důchodců, nastartování koupěschopné poptávky, růst středněpříjmových skupin obyvatelstva, to je spojeno s vládami sociálních demokratů. S vládou Mirka Topolánka je spojen ekonomický propad, ekonomická stagnace, omezení koupěschopné poptávky obyvatel. Vytváří se několik skupin lidí, kteří si nejsou před zákonem tak úplně rovni. Dochází k tomu, že bohatí bohatnou na úkor středněpříjmových a chudých skupin obyvatelstva. (Mpř. Zaorálek: čas!) Byla to vláda, která byla nespravedlivá.

Pane premiére, jakou cestou se vydá vaše vláda?

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Pane předsedo, dámy a pánové, tato vláda už se cestou vydala. Vydala se k tomu, aby dobře doadministrovala tuto zemi do předčasných - pardon, do řádných voleb; původně do předčasných, potom do řádných voleb. Pravda, s mandátem poněkud delším, než jsme si původně představovali a asi než jsme si i původně přáli. Ale rozhodnutí bylo mimo tuto vládu.

Není to jenom pouhé řekl bych pasivní sledování okolí. Je to i plnění úkolů z původního programového prohlášení a potom z programových priorit, které jsem tady ve Sněmovně ne příliš dávno uvedl. Čili není posláním této vlády se vyrovnávat s minulostí vlády jakékoliv předtím, ale s přihlédnutím k ekonomické situaci doma i ve světě nedopustit destabilizaci veřejných financí, odpracovat základní záležitosti i třeba reformní, byť je nerozhodnout, čelit proti takovým společenským jevům, jako je extremismus, pokusit se snížit korupční potenciál, byť se to v jednom mandátu nepovede, ale aspoň pro to vygenerovat nějaká opatření apod. Nedopustit v období mandátu této vlády porušení sociálního smíru a základní sociální koheze, která naštěstí přece jenom v zemi panuje. To jsou, řekl bych, střízlivé úkoly.

Vláda není ani zbabělá, ani odvážná. Doufám, že se chová jako vláda rozvážná a vláda solidní služby. To je vše. A pak už voliči zase v květnu či v červnu rozhodnou, kudy se odeberou a komu a čemu dají přednost, a pak se budou muset vyrovnat s tím, jak se sliby plní a jak je s tím společnost spokojena. Toť vše.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Pan poslanec Váňa ještě využije možnosti.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Velmi děkuji, pane premiére. Pouze doplňuji jednu stručnou otázku. Můžeme, pane premiére, věřit, že vaše vláda nedopustí rozpad sociálních služeb, že nám budou dále fungovat domovy důchodců, penziony, zařízení pro přestárlé občany, že nedojde ke krachu celé této sféry, tak důležité a potřebné, v důsledku nedostatku finančních prostředků?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, prosím pana premiéra.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: To je konkrétní otázka, to už není o dědictví, to je konkrétní debata o rozpočtu na příští rok. Deklarovali jsme vůli posílit, dokonce je to jediná oblast, kde vláda je připravena - závěrečná debata bude ještě před námi, ale já jasně deklaruji, že posílení oblasti sociálních služeb, byť možná ne ve výši, kterou bychom si všichni přáli, je věc, na kterou je vláda připravena, protože dupnutí na brzdu na 45 % letošního objemu je skutečně příliš výrazné a příliš kruté a systém by nebyl schopen, uznávám, se na to adaptovat.

Nicméně sděluji, že systém sociálních služeb vyžaduje zkoumání celistvé. To není jenom o rozhodování, kolik tam ten rok dáme peněz, nebo nedáme. A koneckonců takhle jsme o tom hovořili i na mém setkání s lídry všech politických stran tehdy v Kramářově vile, kdy jsme si rozpočtovou tenzi v této oblasti uvědomovali. Současně zprava doleva jsme dali najevo, že tento systém vyžaduje nějaké zásadní přehodnocení na základě dobré, korektní a chladnokrevné analýzy. S tím vláda může začít, ale už o tom nebude rozhodovat. To by ani časově nestihla. To je vše k této oblasti.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Teď paní poslankyně Zelenková stáhla svou interpelaci, pan poslanec Břetislav Petr už také vyčerpal téma, o kterém chtěl interpelovat v následující interpelaci, takže můžeme říci, že jsme vyčerpali všechny interpelace. Já bych poděkoval premiérovi za jeho odpovědi.

Končím celý bod projednávání interpelací na premiéra české vlády a rovnou zahajuji bod interpelace na členy vlády ČR. Tady máme také seznam poslanců a v něm jako první interpelující si vylosoval úvodní vystoupení pan poslanec Jaroslav Plachý. Bude interpelovat paní ministryni Danielu Kovářovou ve věci bývalé věznice v Uherském Hradišti. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP