(15.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě jednou prosím pana poslance Látku, který zřejmě doplní své vystoupení.

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji, pane premiére. Nezklamal jste mě. Vy patříte mezi málo politiků, kterým lze v tomto důvěřovat.

Já bych samozřejmě... A určitě to udělám, až se trošku aklimatizuje nový ministr životního prostředí Dusík. V tomto směru jsem už jeho dva předchůdce několikrát interpeloval. Bohužel jsem nedovedl uspět.

Vy jste to nazval velice správně, že jsou tady dva názory. Bohužel názor absolutní většiny, a tou je ta lesnická veřejnost, dává za pravdu té skutečnosti, té realitě, že Šumava nám odchází před očima. Myslím, že by to byla obrovská škoda, kdybychom jí nepomohli. Já mám takový dojem, že je už za pět minut 12, ne-li pět minut po 12. hodině. Byla by velká škoda, kdyby k tomu došlo. Určitě to není politická záležitost, jak je možná někým chápána. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Tak teď bych požádal pana poslance Břetislava Petra, který si vylosoval další interpelaci na premiéra Fischera. Prosím tedy, aby ji přednesl. (Pan Petr ve chvilce informuje pana premiéra u stolku.) I pro nás tedy.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážený pane premiére, chtěl bych svůj dotaz na vás vznést k Státnímu fondu dopravní infrastruktury. Tento rozpočet byl projednáván na hospodářském výboru, kde se nám dostalo odpovědí, se kterými člověk nemůže souhlasit a je možno je charakterizovat tak, že laik se diví a odborník žasne. Poprvé byly použity peníze z dluhopisového programu pro financování dopravní infrastruktury na základě zákona č. 220/2003 Sb., který umožňoval na financování dálnice D47 vydat obligace až ve výši 47 mld. korun. Je to dáno zákonem a ten zákon hovoří pouze o D47 a o cestách na ni navazujících. S podivem jsme zjistili, že z obligací, které mají být použity ve výši 11,5 mld. korun, je 6,4 mld. korun dáváno na dálnice úplně nesouvisející s D47. A pan ministr Slamečka nám to zdůvodnil tím, že zákon je zákon, ale že na vládě to bylo projednáno a že je to všetko v nejlepším poriadku.

Já se domnívám, že zákony musí dodržovat všechny instituce, včetně vlády. Je přece několik řešení, jak docílit toho, jak toto zařídit. To je můj první dotaz: Zdali vláda má právo obejít zákon.

Druhá záležitost. (Upozornění na čas.) Ano. Zbytek později.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Aspoň. Tak to potom řeknete. Děkuji za respektování času. Pana premiéra požádám o odpověď.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Nu, otázka je jednoduchá v tom smyslu, že je na ni jednoduchá odpověď. Zda vláda má právo obejít zákon. Vláda nemá právo obejít zákon. Kdyby vám tady kterýkoliv premiér řekl, že tomu je naopak, tak jsme úplně v jiném světě a snad byste ho museli odvést v železech. To prostě není možné.

Otázka je jiná: Jestli v tomto konkrétním případě vláda skutečně porušila zákon, nejednala v souladu se zákonem. A v tom případě bych využil možnosti si toto prověřit. Pevně věřím, že se tak nestalo, ale protože tady mám připravený podklad, který už jste vy od pana ministra slyšeli... Nemám tady napsáno, že vláda prostě obešla zákon. To já tady takto napsané nemám. To je domněnka. Doufám, že vyvratitelná. Já ale zkrátka a dobře na to připravím takovou odpověď, aby to nebylo replikou té odpovědi, kterou byste už slyšeli. Myslím věcně, ne v tom smyslu právním. Čili tady bych využil možnosti, kterou mi dává jednací řád, a připravil odpověď tak, aby lépe směřovala k vysvětlení interpelace, dotazu, tématu interpelace.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zeptám se pana poslance Břetislava Petra, jestli se chce k tomu ještě vyjádřit, nebo mu to bude stačit takto.

 

Poslanec Břetislav Petr: Využiji svého práva. Druhou záležitostí je, že tento zákon umožňuje jednu věc, a sice takovou, že pokud obligace budou skutečně utraceny v daném roce, je možné o tuto částku navýšit deficit státního rozpočtu. A to je velmi důležitá otázka.

Čili moje druhá otázka zní: Jak s těmi obligacemi bylo počítáno, zdali obligace jsou už součástí toho deficitu ve výši 162 mld., nebo zda se využije dikce zákona, která umožňuje překročení deficitu rozpočtu o částku, která v daném roce byla spotřebována. A podle tohoto programu by celých 11,6 mld. mělo být v roce 2010 spotřebováno. Děkuji. To byla druhá část otázky.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak ještě jednou.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Určitě. Tady ujištění je takové, že deficit rozpočtu na rok 2010 ve výši necelých 163 mld. neskrývá žádnou kapsu. Není to tak, že nominálně by to bylo 162, ale reálně řekněme o nějakých 11 mld. či jiných tajemných miliard více. Je to opravdu rozpočet 162 mld. Žádných rozpočtových triků se toto Ministerstvo financí a tato vláda dopouštět nehodlá.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Končíme tuto interpelaci. Pan poslanec Václav Votava tu svou dvanáctou stáhl, takže můžeme přikročit rovnou ke třinácté. To je pan poslanec Exner, který chce interpelovat premiéra ve věci věznice CIA v České republice. Je to tak?

 

Poslanec Václav Exner: Ano, pane místopředsedo. Jenom za tím chybí ten otazník, který jsem napsal do názvu své interpelace.

Věc se má tak. V posledních dnech bylo oznámeno podezření, že věznice CIA byly také v Litevské republice, údajně přímo ve Vilniusu. Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová k tomu prohlásila: Pokud je to pravda, Litva má povinnost to napravit. Předtím se mluvilo o Polsku ve Starých Kijekutách, o Rumunsku v Bukurešti. A dokázáno bylo v době, kdy jsem byl členem právního výboru Parlamentního shromáždění Rady Evropy, že taková věznice byla na základně Bondsteel v Kosovu. Mluvilo se o těchto věcech kolem roku 2005, 2006, především. V té době mě navštívil jeden policista, který o sobě prohlásil, že je bývalým policistou, a sdělil mi: Co se divíte, vždyť u nás je to také. A konkrétně mi popsal následující věc. Na letiště v Praze přiletí letadlo, diplomatické vozidlo, uzavřená dodávka. Vezme tohoto vězně. Odveze ho do bývalého rekreačního střediska na Orlík. Tam ty věci probíhají. Já jsem v té době udělal to, že jsem požádal prostřednictvím novin občany, kteří by mně mohli něco dosvědčit v té věci, aby se ozvali. Nikdo se neozval.

Já chci ale v této souvislosti, aby nedošlo k žádným pochybnostem, požádat pana předsedu vlády, jestli by buď mohl naprosto jednoznačně vyvrátit, že nic podobného v naší zemi nebylo, nebo pokud to udělat nemůže, protože to třeba neví, jestli by se pokusil dát pokyn k vyšetření této věci, aby naše veřejnost byla zcela jednoznačně ubezpečena, že žádná tajná věznice CIA se v České republice nevyskytovala.

Pan senátor Dick Marty, který v té době byl právě jedním z hlavních vyšetřovatelů v právním výboru Rady Evropy, když jsem tam byl, prohlásil, cituji z novin z letošního března, že tenkrát všechny členské země NATO věděly prostřednictvím porady ve Washingtonu o tom, že takové věznice a také takové postupy, převážení lidí v letadlech, existují. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP