(18.30 hodin)
(pokračuje Opálka)

Druhý údaj. Ano, zaměstnanci dostávají 1 % navíc, takže si přilepší k platu, takže ten, kdo má minimální mzdu, tak 1,1 %, jestli to rychle umím spočítat, je 88 korun. A ten, kdo má 200 tisíc, tak to je 2200 korun, takže pro koho vlastně byl tento rozvrat veřejných financí a státního rozpočtu, když to řeknu tak natvrdo, vlastně udělán? A to nejenom že dostane 2200 korun navíc, nebo mu zůstanou, lépe řečeno, ale ještě má stropy na odvody na důchodové, nemocenské pojištění, všeobecné zdravotní pojištění a státní politiku zaměstnanosti.

Takže na jedné straně můžeme ukazovat, že jsme těm občanům České republiky dali více peněz, na druhé straně bychom měli strukturovat, komu jsme kolik těch peněz dali, jaké to má dopady v domácnostech a v rodinách a jaký to má hlavně dopad na státní rozpočet. Ale o tom už jsme hovořili dneska u prvního bodu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Nyní se o slovo přihlásil pan poslanec Petr Nečas. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, paní kolegyně, nevím, zda to mám tedy brát jako oficiální nabídku České strany sociálně demokratické v rámci stávající politické situace na post předsedy Českého statistického úřadu, protože kdyby to tak bylo, tak kdoví jaký vypukne cvrkot na české politické scéně, protože doufám, že pan předseda vlády neznervózněl z toho, že by tento post měl být obsazen a že z toho nevyplynou nějaké závažnější politické konsekvence.

Ale nyní opravdu k těm nudným údajům, protože někdy vůči emotivní demagogii ta čísla prostě působí nejlépe a jsou pravdivá, těžko se zpochybňují, a vy ve chvíli, kdy nemáte pravdivé informace, protože se možná po nich ani nepídíte, tak používáte demagogické námitky, které tady zazněly.

Takže vezměme si situaci jednoho zaměstnance s jedním dítětem, který má hrubou mzdu 15 tisíc korun, což věru není vysoký plat, za 22 pracovních dnů. Je v pracovní neschopnosti jeden týden, to je taková ta typická pracovní neschopnost, tak ten má proti roku 2007 při starém systému dnes za měsíc při týdenní pracovní neschopnosti plat za měsíc vyšší o 408 korun čistého. Vyšší, nikoliv nižší proti systému, který jsme převzali od minulé vlády. Je-li to zaměstnanec se dvěma dětmi, opět 15 tisíc hrubého a je v pracovní neschopnosti jeden týden, tak jeho plat je proti tomu starému systému za ten měsíc, když byl týden nemocný, vyšší dokonce o 798 korun, čili velmi významně. A pokud je to zaměstnanec se dvěma dětmi a má hrubou mzdu 20 tisíc korun, tak v tomto případě je jeho čistá mzda při týdenní pracovní neschopnosti a při tom, že za první tři dny nemoci nedostane ani korunu, vyšší dokonce téměř o 600 korun.

Takže je to pro lidi výhodnější ten stávající systém. Je výhodnější i pro stát, i pro ty lidi, protože i tím sníženým pojistným prostě lidé na tom jednoznačně vydělávají. Čili systém, který funguje, který je výhodný pro občany, protože dostanou vyšší mzdu, systém, který je výhodný pro stát, systém, který vedl k razantnímu poklesu pracovní neschopnosti, je prostě systém, který je správný. A ta čísla, ta tvrdá data jsou jednoznačná.

A vy jste mimochodem, dámy a pánové z České strany sociálně demokratické a z Komunistické strany Čech a Moravy, nepředložili ani jedno konkrétní číslo vedle samozřejmě demagogických výkřiků.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dále je přihlášena do rozpravy paní poslankyně Anna Čurdová s faktickou poznámkou, jestli jsem to správně pochopil, a potom s přednostním právem předseda klubu KSČM a poté pan navrhovatel. Ne, navrhovatel nemá přednostní právo, pane kolego, zpravodaj má přednostní právo v rozpravě.

Prosím, faktická poznámka paní poslankyně Anny Čurdové.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Děkuji. Já pouze jednu jedinou větu prostřednictvím vás, pane předsedající, panu kolegovi Nečasovi. Samozřejmě já nechci působit žádný poprask na politické scéně. Pokud máte chuť vstoupit do sociální demokracie, tak potom můžete přes místní organizaci ČSSD v místě vašeho bydliště. Nevím, jestli o vás bude mít zájem. Co se týká statistického úřadu, tak tam já jsem si myslela, abyste to vzal, pane bývalý ministře, zgruntu, to znamená od píky, nikoliv od nejvyššího postu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní s přednostním právem předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za to slovo. Myslím si, že bychom v této fázi, kolegyně a kolegové, měli vzít rozum do hrsti a přestat se hádat o to, kolik andělů se vejde na špičku jehly.

Odmítám, a dovolte mi, abych se ohradil, obvinění z demagogie, která tady znějí velmi silně z úst pana kolegy Nečase. On přece vždycky byl typickým a známým demagogem a předvedl to i teď. Demagogie čísel, která na místě nelze ověřit, čili nelze přijít s jinou zjevenou pravdou, to přece má úspěch. Ale já nechci skutečně přecházet do těch osobních poloh. Jen chci poznamenat, že ne vše, co Komunistická strana Čech a Moravy se alespoň pokouší udělat ve smyslu svého programu, ve smyslu svých předvolebních slibů, ve smyslu svého poslaneckého slibu i ve smyslu toho, že tady chceme dělat všechno pro to, aby bylo v tomto státě lépe a aby to především ti, kteří se nemohou bránit, měli alespoň o trochu lehčí, ne vše z toho je, pane kolego prostřednictvím předsedajícího, přece možno nazvat levicovým populismem, nebo dokonce demagogickými návrhy. Pan kolega Opálka a kolektiv, kteří zpracovávali tento návrh zákona, měli na mysli právě dobro pro - někdo říká obyčejného občana, někdo říká řadového občana, někdo říká nízko- a středněpříjmové vrstvy, prostě pro ty lidi, kterých je v této republice většina. Je přirozeným pravolevým střetem, že to budete samozřejmě kritizovat. Ale nač hned demagogie?

Ale když už jste se z té stránky do toho, pane kolego, prostřednictvím předsedajícího, pustil, tak jenom k vašemu možná pro někoho překvapivému tvrzení, že většina zaměstnanců volí ODS, možná ke své škodě, pokud to tak je, opět to nelze ověřit momentálně na místě, takže se jenom opírám o vaše tvrzení, pokud to tak je, tak ke své škodě, anebo jste snad možná měl na mysli tu situaci, která se proslýchá při každých volbách, že svému zaměstnavateli musí někteří zaměstnanci v pondělí po volebním aktu přinést téměř kompletní sadu hlasovacích lístků, kde bude chybět pouze lístek ODS, a věřte, proslýchá se to po každých volbách a má to jenom jednu drobnou odlišnost: někde musí nosit kompletní sadu minus ODS, některému zaměstnavateli stačí, že přinesou jenom hlasovací lístek KSČM. (Veselost v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Opálka. Pane kolego, ještě s faktickou poznámkou pan kolega Petr Nečas. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, já bych jenom chtěl poopravit pana předsedu klubu, který tady trošku pootočil mé tvrzení. Já jsem neřekl, že většina zaměstnanců volí ODS. Ano, mně by se to líbilo, zaměstnanců je 4,1 milionu, takže by to bylo přes 2 miliony voličů. Ne že bych to nechtěl, ale není tomu tak. Já jsem tady řekl, že většina voličů ODS jsou zaměstnanci, nikoliv zaměstnavatelé, což je trošku rozdíl. Ale jako inspirace je to dobré a beru to jako výzvu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. S faktickou poznámkou ještě pan předseda klubu Pavel Kováčik. Poté se snad dostane ke slovu i navrhovatel. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Dobře, nebudu tedy zdržovat. Jenom jednu jedinou větičku, abych doplnil to voličské spektrum. Je řada zaměstnavatelů, kolegyně a kolegové, kteří již prohlédli a volí KSČM. (Veselost zleva.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Nyní pan poslanec Miroslav Opálka jako navrhovatel. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych doplnil ještě kolegu předsedu klubu Kováčika tím, že tito zaměstnavatelé, nebo alespoň jeden mě navštívil a řekl, prosím tě, nějaké divné věci se dějí v Moravskoslezském kraji. Zavolal si mě lídr ODS před neuskutečněnými mimořádnými volbami do Poslanecké sněmovny a měl na mě tři požadavky: kolik přispěji na volební fond ODS, jak jim pomohu s jejich volebním programem a jak budu působit na své zaměstnance, aby volili ODS. Takže to bych doplnil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP