(18.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru hospodářskému. Usnesení tohoto výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 857/1. Zpravodajem výboru je pan poslanec Břetislav Petr. Prosím jej tedy o jeho zprávu.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážený pane premiére, dámy a pánové, jak již v úvodu řekl pan ministr průmyslu, jedná se výhradně o technicistní normu, jejíž přijetí v rámci evropských států je nezbytné. Každá výbušnina představuje materiál, který umožňuje zneužití, a díky tomu, že doposud v Evropské unii platí různé předpisy, tak není možno zaručit, že nedojde také k tomu, že výbušniny se mohou dostat do nesprávných rukou.

Co je předmětem? Předmětem je, že každá výbušnina, která se vyrobí, doveze nebo vyveze z evropského státu, musí mít označení a to označení musí splňovat jednu podmínku, že v každém okamžiku je možno zjistit, jaká a jaké množství výbušniny se nachází u konečného spotřebitele. Pochopitelně tomuto systému budou podléhat pouze výbušniny pro civilní použití, nebude se to týkat výbušnin, které jsou určeny pro armádu, bezpečnostní sbory, hasičské sbory a celní správu. A také se to nebude týkat střeliva a munice, kterou obhospodařuje armáda, bezpečnostní sbory, hasičský sbor a opět celní správa.

Z hlediska nákladů na státní rozpočet jsou tyto náklady nulové. Z hlediska nákladů na výrobce a obchodníky budou představovat asi 420 mil. korun, ale já si myslím, že to je suma, kterou zvýšení bezpečnosti plně nahradí, a dochází tady k jistému zpoždění, že teprve tento zákon začne platit až od roku 2012, tak všichni ti, kterých se to bude týkat, mají dostatek času, aby se na tento zákon připravili.

Při projednávání v hospodářském výboru nebyly přijaty žádné pozměňovací návrhy, čili zpracovateli je třeba vyslovit jedničku s hvězdičkou a pochopitelně postoupit tento zákon do třetího čtení. Děkuji všem za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Petrovi. Otevírám obecnou rozpravu. Písemnou přihlášku nemám žádnou. Hlásí se prosím někdo k tomuto bodu? Nehlásí, končím obecnou rozpravu. Zahajuji rozpravu podrobnou. Opět se zeptám na případné přihlášky. Nehlásí se nikdo. Končím též podrobnou rozpravu. Tím jsme vlastně učinili zadost všemu, co bylo možno udělat ve druhém čtení v případě bodu č. 7 sněmovního tisku 857. Děkuji tedy panu ministrovi, děkuji též panu zpravodaji.

 

Můžeme se věnovat bodu následujícímu. Zahajuji projednávání bodu

8.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 120/2002 Sb., o podmínkách
uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých
souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 892/ - druhé čtení

Mám zde uvedeno, že z pověření vlády uvede paní ministryně Dana Jurásková, ale vidím, že ji zastoupí pan ministr Gustáv Slamečka. Prosím.

 

Ministr dopravy vlády ČR Gustáv Slamečka (Hovoří částečně slovensky.) Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych nyní stručně uvedl vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 120/2002 Sb., o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh.

Cílem předkládaného návrhu novely zákona je transpozice směrnic do právního řádu České republiky. Těmito směrnicemi se zařazují do přílohy I základní směrnice 98/8 účinné látky biocidních přípravků: tebukonazol, oxid uhličitý, propiconazol, difenakum, K-HDO, IPBC, thiabendazol a thiamethoxam.

Já se omlouvám za výslovnost, ale není to zrovna můj obor, takže asi pro ten záznam to potom radši poskytnu.

Vzhledem k náročnosti legislativního procesu při novelizaci zákona nebylo navrženo transponovat každou směrnici zvlášť bezprostředně po jejím zveřejnění, nýbrž provést novelizaci souhrnně pro větší počet účinných látek. Termín 31. března, respektive 30. června tohoto roku, stanovený pro implementaci směrnice, nebyl dodržen, nicméně tato skutečnost nebude mít žádný vliv na provádění zákona, neboť zařazení uvedených účinných látek nenabývá platnosti dříve než v dubnu 2010. Pokud tedy navrhovaná novela bude schválena a zveřejněna co možná nejdříve, budou mít podnikatelé ještě dostatek času na přípravu žádosti o povolení k uvedení biocidních přípravků s uvedenými účinnými látkami na trh.

Pokud by zařazení uvedených účinných látek do přílohy č. 2 k zákonu nebylo provedeno, nebylo by možné po uplynutí dvou let od jejich zařazení do základní směrnice 98 uvádět v České republice na trh některé biocidní přípravky povolené v Evropské unii, což by mohlo způsobit nedostatek některých biocidních přípravků na trhu v České republice, vytvoření překážek ve volném obchodování s touto komoditou v rámci Evropské unie, poškození podnikatelů, kteří je dosud uvádějí na trh, a hrozbu sankcí v rámci Společenství.

Návrh novely zákona č. 120 byl projednán ve výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny se zapracováním pozměňovacího návrhu. Nově je předkládán druhý pozměňovací návrh, kterým se zrušují novelizační body původního návrhu zákona a nahrazuje původní pozměňovací návrh. Do návrhu zákona se vkládá zejména zmocňovací ustanovení k vydání prováděcího právního předpisu k zákonu č. 120, který umožní Ministerstvu zdravotnictví nadále flexibilně aktualizovat seznam biocidních přípravků tak, jak bude potřeba pro plynulou transpozici evropských směrnic, tedy změny a hodnocení účinných látek v Evropské unii. A napříště nebude třeba složitě novelizovat zákon jako nyní. Forma vyhlášky tak sníží administrativní zátěž Registru chemických látek, potažmo Ministerstva zdravotnictví, a dojde k rychlejšímu postupu zákazu biocidních přípravků s určitou účinnou látkou na trhu České republiky. Z původního pozměňovacího návrhu je přejímána reakce na směrnici Evropského parlamentu a Rady č. 2009/107, která prodlužuje o čtyři roky desetiletý pracovní program k hodnocení účinných biocidních látek.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro zdravotnictví. Usnesení tohoto výboru jsme obdrželi jako sněmovní tisk 892/1. Zpravodajem výboru je pan poslanec Jaromír Chalupa. Prosím tedy pana kolegu o zprávu.

 

Poslanec Jaromír Chalupa: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, jak již zde bylo řečeno panem ministrem a vámi, Sněmovna přikázala novelizaci zákona 120 zdravotnímu výboru k projednání. Ten také tuto novelu dne 18. 11. projednal a doporučil k dalšímu schválení ve Sněmovně. Jelikož se jedná o technickou novelu, to tady řekl pan ministr, já bych už neopakoval dále, co je její náplní, a myslím si, že ty věci tady byly dost podrobně vysvětleny. Jedná se o implementaci práva Evropské unie a o to, aby každá směrnice přijatá Evropskou komisí v tomto směru byla zapracována do národního soustavy České republiky, tak jak se tomu děje i v jiných zemích Evropské unie. Doporučuji tedy, aby uvedený tisk byl dále projednáván a schválen potom ve třetím čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Otevírám obecnou rozpravu. Přihlášku nemám. Ptám se, kdo se hlásí do obecné rozpravy ze svého místa. Žádná ruka se nezvedá, končím obecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Opět stejný dotaz. Paní kolegyně Rybínová. Prosím.***




Přihlásit/registrovat se do ISP