(18.10 hodin)

 

Poslankyně Jana Rybínová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážený pane premiére, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte, abych se přihlásila k pozměňovacímu návrhu, který vám byl rozdán dnes odpoledne do lavic. Stručně bych pozměňovací návrh odůvodnila.

Podstatou pozměňovacího návrhu je, že do zákona se vkládá zmocňovací ustanovení, které umožní Ministerstvu zdravotnictví flexibilně aktualizovat seznam biocidních přípravků tak, jak bude potřeba pro plynulou transpozici směrnic Evropského společenství, tedy změny a hodnocení účinných látek v Evropské unii, a nebude třeba složitě novelizovat zákon tak jako nyní. Forma vyhlášky tak sníží administrativní zátěž registru chemických látek, potažmo Ministerstva zdravotnictví, a dojde k rychlejšímu postupu zákazu biocidních přípravků s určitou účinnou látkou na trhu České republiky.

Ostatní změny souvisejí s touto změnou a jsou vesměs legislativně technickými úpravami. Zároveň se ještě prodlužují některé lhůty pro uvádění biocidních přípravků na trh v souladu se změnou směrnice. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní kolegyně. Další přihláška do podrobné rozpravy? Není žádná. Končím podrobnou rozpravu. Tím jsme se vypořádali s druhým čtením sněmovního tisku 892, s bodem číslo 8. Děkuji panu ministrovi, děkuji též panu zpravodaji.

 

Budeme se věnovat dalšímu bodu, který máme schválen jako bod číslo

9.
Vládní návrh zákona o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání a o změně
některých zákonů (zákon o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání)
/sněmovní tisk 894/ - druhé čtení

Pana ministra kultury Václava Riedlbaucha, který je omluven, zastoupí, jak vidím, pan ministr Tošovský. Má tedy slovo teď hned.

 

Ministr průmyslu a obchodu vlády ČR Vladimír Tošovský Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nebudu opakovat vše, co zaznělo v rámci projednávání tohoto návrhu zákona v prvém čtení, a omezím se jen na dvě věci. Za prvé. Přijetím návrhu zákona o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání Parlamentem má být splněn závazek České republiky vyplývající z členství v Evropské unii, neboť tímto návrhem zákona má být do právního řádu České republiky promítnuta směrnice Evropského parlamentu a Rady o audiovizuálních mediálních službách, a má tudíž transpoziční povahu. A za druhé si dovoluji poděkovat za věcné a konstruktivní projednání návrhu zákona v kulturním výboru.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Usnesení výboru vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 894/1. Zpravodajem výboru je pan poslanec Petr Bratský. Prosím tedy, aby nám přednesl svou zprávu.

 

Poslanec Petr Bratský: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu projednal a schválil usnesení, které jste obdrželi v tisku 894/1, ve kterém doporučil Poslanecké sněmovně schválit předlohu zákona doplněnou o změny schválené výborem v usnesení, které máte před sebou.

Já bych vás již nechtěl zdržovat, ale bohužel dnes, ještě teď po obědě, jsem dostal od paní náměstkyně z ministerstva krátké legislativně technické úpravy, které se týkají právě usnesení výboru. A protože se jedná o textové úpravy, které zpřesňují text zákona, dovolím si je načíst, protože jsme je již nestačili připravit na stůl. Omlouvám se tedy za krátké zdržení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane kolego, v podrobné rozpravě, prosím.

 

Poslanec Petr Bratský: V podrobné rozpravě. Samozřejmě. Za výbor je to jinak vše.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Otevírám obecnou rozpravu. Přihlášku nemám žádnou. Hlásí se někdo do obecné rozpravy? Nehlásí. Končím obecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Slovo má pan kolega Petr Bratský.

 

Poslanec Petr Bratský: Děkuji. Já si tedy v tuto chvíli osvojím návrh Ministerstva kultury. Pod bodem A pozměňovací návrh k usnesení č. 205 výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu z 35. schůze ze dne 19. listopadu 2009:

1. V bodu 1 nahradit slova "§ 3" slovy "§ 3,".

Odůvodnění: Jedná se o legislativně technickou úpravu spočívající v doplnění čárky za číslovku 3.

2. V bodu 3 ve všech případech nahradit číslovku 9 číslovkou 10.

Odůvodnění: Jedná se o legislativně technickou úpravu spočívající v zachování číselné posloupnosti poznámek pod čarou.

3. V bodu 5 nahradit slova "§ 3" slovy "§ 3,".

Opět: Jedná se o legislativně technickou úpravu spočívající v doplnění čárky za číslovku 3.

4. V bodu 8 odstavci 6 nahradit slova "právnickou osobou nebo fyzickou osobou, která je podnikatelem - pozn. pod čarou 13)" slovy "fyzickou osobou, která je podnikatelem - pozn. pod čarou 13) - nebo právnickou osobou".

Odůvodnění: Jedná se o legislativně technickou úpravu, která zabraňuje případnému nežádoucímu výkladu ustanovení v tom smyslu, že se nevztahuje na všechny právnické osoby, nýbrž pouze na právnické osoby podnikající.

A další poznámka, B - pozměňovací návrh v druhé části bodu 102 návrhu zákona o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání: V bodu 102 § 62 odst. 2 písm. a) se za slova "§ 32 odst. 4 a" vkládají slova "provozovatele vysílání tohoto programu z jiného členského státu Evropských společenství a".

Odůvodnění: Přestože provozovatel vysílání, který je usazen v jiném členském státě Evropských společenství, nepodléhá jurisdikci České republiky, je žádoucí, aby byl rovněž informován o možném pozastavení šíření jeho programu, který je na území České republiky šířen v rámci převzatého vysílání.

Děkuji vám za pochopení a za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Zeptám se dalších, zda se chtějí přihlásit do podrobné rozpravy. Nehlásí se nikdo. Končím podrobnou rozpravu a končím projednávání bodu číslo 9, sněmovního tisku 894 ve druhém čtení.

 

Dále se budeme věnovat bodu

10.
Návrh poslanců Milady Halíkové a Miroslava Opálky
na vydání zákona o nájemném z bytů a jeho sjednávání
/sněmovní tisk 631/ - druhé čtení

Prosím tedy, aby místo u stolku zpravodajů za navrhovatele zaujala paní poslankyně Milada Halíkova a též zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Petr Červenka. Na 62. schůzi Sněmovny jsme souhlasili s návrhem na opakování druhého čtení tohoto návrhu zákona. Je to usnesení Poslanecké sněmovny č. 1405.

Zeptám se nejprve paní poslankyně Milady Halíkové, zda chce vystoupit v úvodu tohoto druhého čtení. Prosím, paní kolegyně.

 

Poslankyně Milada Halíková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, dovolte v úvodu ještě jednou poděkovat za to, že jste vyhověli žádosti předkladatelů na minulé schůzi a vrátili tento tisk do druhého čtení.

Jak ukazují poslední dny, řešit otázky neúnosného zvyšování nájmu, které mnohé rodiny zejména v současném období hospodářské krize vrhají do složité a často neřešitelné situace, považuje řada z nás za naléhavou záležitost. Jsem přesvědčena, že nyní máme možnost ji rychle řešit, neboť návrh zákona, který vám s kolegou Opálkou předkládáme, na tuto výzvu reaguje.

Za více než rok od předložení návrhu zákona prošel tento řadou odborných diskusí a na jejich základě i úpravami. Proto je nyní předložen komplexní pozměňovací návrh, ke kterému se v podrobné rozpravě přihlásím. Byl zpracován, nebo tedy upraven po konzultaci s představiteli jak bytových družstev, tak i sdružení nájemníků. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP