(15.50 hodin)
(pokračuje Hrbata)

Speciální síly 601. skupiny jsou součástí Armády České republiky a mají přímou součinnost taktéž s našimi jednotkami Armády České republiky v Afghánistánu. Věřím tedy, že Armáda České republiky zajistí střežení zastupitelského úřadu v Kábulu ještě lépe a účinněji než Útvar rychlého nasazení.

Zároveň bych chtěl touto cestou poděkovat všem příslušníkům Útvaru rychlého nasazení za jejich dobře odvedenou práci.

601. skupina speciálních sil působí a působila na území Afghánistánu již v protiteroristické operaci Trvalá svoboda a má s obranou oblastí se zvýšeným rizikem útoků více zkušeností. 601. skupina speciálních sil, jak zde již bylo komentováno, je k takovému úkolu předurčena a taktéž vycvičena.

Tento návrh získal mimo jiné i poměrně širokou podporu na jednání výboru pro obranu a věřím tomu, že tomu tak bude i v Poslanecké sněmovně. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane poslanče. Dalším přihlášeným do této rozpravy je předseda zahraničního výboru pan poslanec Jan Hamáček. Vážený pane poslanče Hamáčku, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi rovněž, abych se krátce vyjádřil k projednávanému tématu.

Chápu, že jakákoliv debata o působení sil Ministerstva obrany v Afghánistánu je složitá. Absolvovali jsme jich již několik. Nicméně toto konkrétní rozhodnutí chápu trošku jinak. Zde se jedná o shodu Ministerstva zahraničních věcí, Ministerstva vnitra a Ministerstva obrany nad tím, jak řešit zabezpečení zastupitelského úřadu České republiky v Kábulu.

Já bych chtěl říci, že společně s několika kolegy jsem měl možnost na vlastní oči poznat, v jakých podmínkách pan velvyslanec Nekvasil a jeho tým v Kábulu působí, a věřte mi, není to nic záviděníhodného. Myslím si, že bychom zde všichni měli smeknout před tím, za jakou cenu, s jakým vypětím sil a s jakým nasazením oni Českou republiku v takto komplikované destinaci reprezentují. Ta rizika jsou samozřejmě velká a já jsem rád, že do této doby se o jejich ochranu velmi profesionálně starala Policie České republiky, resp. Útvar rychlého nasazení.

Pokud je evidentní a z jednání na zahraničním výboru a z dalších konzultací vyplývá, že tento útvar již není schopen adekvátní ochranu zejména z personálních důvodů poskytovat - mimochodem, Kábul není jedinou ambasádou České republiky, kde policisté působí, obdobná ochrana je poskytována naší velvyslankyni v Bagdádu či našemu velvyslanci v Islámábádu - a pokud je zde shoda nad tím, že URNA není schopná nadále tuto věc kapacitně zajišťovat, tak je jen logické, že tuto odpovědnost přebírá Ministerstvo obrany, které má k dispozici jednotku 601. skupiny speciálních sil.

V této chvíli si mohu jenom trochu povzdechnout nad tím, že došlo ke zrušení skupiny SOG Vojenské policie, která podle mého názoru by možná byla ještě vhodnějším útvarem pro takovouto službu, ale v rámci reformy Vojenské policie byl tento útvar zrušen, a je tedy logické, že jedinou jednotkou, která je k dispozici, je právě 601. skupina.

Já bych vás chtěl poprosit, abyste při svém rozhodování měli na paměti to, že rozhodujeme o bezpečnosti a do jisté míry i o životě našich diplomatů v Kábulu. Prosím, mějte to na paměti a rozhodujte i s ohledem na tuto věc. Oni si naši pozornost zaslouží. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní prosím pana poslance Jana Vidíma v obecné rozpravě. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Paní předsedající, paní a pánové, já jsem si pochopitelně velmi dobře vědom, že nasazování sil a prostředků České armády do zahraničních operací je nesmírně citlivé a individualizované téma, ke kterému každý poslanec přistupuje velmi zodpovědně. Byl bych ale velmi rád, abychom si uvědomili a pečlivě poslouchali to, co říkal můj předřečník pan předseda Hamáček. V tomto případě je naše rozhodování poněkud odlišné od standardního rozhodování o nasazování sil a prostředků. V tuto chvíli opravdu rozhodujeme o ochraně českých občanů na českém zastupitelském úřadu v Kábulu.

My máme své velvyslance na různých místech, v různě dramatickém prostředí, na různých místech této planety. Velmi často jsou střeženi policisty z útvaru rychlého nasazení. Nikdo z nás, poslanců této Sněmovny, nemá možnost rozhodnout o tom, zda vyšleme policisty z URNA tam či onde, protože zkrátka česká ústava nepamatuje na vysílání českých policistů, zato velmi pečlivě pamatuje na vysílání českých vojáků.

Já bych chtěl opravdu zdůraznit, že zde nejednáme o nasazení 601. skupiny speciálních sil do bojových operací na jih či východ Afghánistánu, ale o nasazení nejvýše dvaceti vojáků na ochranu našeho velvyslance a českých zaměstnanců zastupitelského úřadu naší vlasti v Kábulu. Děkuji pěkně.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Vítězslav Jandák. Vážený pane poslanče Jandáku, máte slovo.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Dámy a pánové, jde o meritum věci. Velice dlouho diskutujeme o věci, o které se nemá diskutovat. Mnoho z nás nesouhlasí s tím, co se děje v Afghánistánu, mnoho z nás souhlasí s tím, co se děje v Afghánistánu, ale mám takový pocit, že jsou tam naši lidé. Naši lidé tam hájí zájmy, které jsou možná dobré, možná špatné. Já nevím, ale mám takový pocit, že už bychom měli nechat diskuse, která je neplodná.

Jde o to, abychom schválili, že tam přijdou lidé, kteří ochrání naše diplomaty, naše reprezentanty. Proto vás prosím, abychom přerušili tuto diskusi a jali se hlasovat o tom, že jsme pro to, aby tito lidé byli ochráněni. Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nikdo další do všeobecné rozpravy nepodal přihlášku písemnou ani z místa. Všeobecnou rozpravu končím. Přikročíme k rozpravě podrobné. V podrobné rozpravě si taktéž nikdo nepřeje vystoupit.

Návrh usnesení zazněl, resp. byli jsme odkázáni na usnesení výboru pro obranu. Budeme rozhodovat o tom, že Poslanecká sněmovna dává souhlas. Je tato formulace správná, pane zpravodaji, nebo navrhujete jinou?

 

Poslanec Jan Vidím: Paní předsedající, formulace je Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas. Je nezbytné upravit kvorum, které je 101 hlas.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, já oznámím všem, kteří se chtějí účastnit hlasování, že přikročíme k hlasování. Mezitím bude změněno kvórum, neboť k přijetí usnesení o souhlasu s vysláním ozbrojených sil mimo území České republiky je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců dle článku 43 odst. 3 písm. a) naší ústavy. Kvorum je změněno.

 

Ještě jednou přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas k vyslání sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany na ochranu zastupitelského úřadu České republiky v Kábulu v Afghánistánu, a to v celkovém počtu 20 osob na dobu od 1. ledna do 31. prosince 2010."

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 181 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 156 poslankyň a poslanců pro návrh 122, proti 24. Návrh usnesení byl schválen.

 

Slovo má místopředseda vlády pan Martin Barták.

 

Místopředseda vlády a ministr obrany ČR Martin Barták: Děkuji. Já bych chtěl všem poslankyním i poslancům poděkovat za toto velmi rozumné rozhodnutí, které přispěje k ochraně života českých občanů v této nelehké oblasti. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Dámy a pánové, přikročíme k dalšímu pevně zařazenému bodu na dnešní odpoledne. Je jím bod

114.
Zpráva vlády o tendru na odstranění starých ekologických zátěží

Na lavice vám byl rozdán k tomuto bodu materiál. Pověřeným členem vlády, kterého prosím, aby se ujal slova, je pan ministr Gustáv Slamečka. Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr dopravy vlády ČR Gustáv Slamečka Vážená paní předsedající, vážení poslanci, vážené poslankyně, na základě návrhu pana poslance Svobody na jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky ze dne 20. 10. tohoto roku byl zařazen nový bod jednání pod názvem Zpráva vlády o tendru na odstranění starých ekologických zátěží, který se bude nyní projednávat.

Jak už bylo vzpomenuto paní předsedající, dostali jste všichni tento materiál, který je uveden dopisem pana ministra Janoty, a je k tomu přiložena celá kompletní zpráva vlády. Mně dovolte, abych v podstatě tuto zprávu bodově zglosoval a poskytl vám základní informace. Takže glosy, respektive fakta jsou následující. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP