(15.40 hodin)
(pokračuje Černý)

My jsme v důvodové zprávě slyšeli, že specifický charakter situace v Afghánistánu vyžaduje v podstatě specifické řešení. Ta specifičnost z hlediska bezpečnosti byla jistým způsobem vyjádřena, byla však řeč i o důvodech kapacitních. Já bych byl docela rád, kdyby pan ministr nebo kdokoli byl tak laskav a případně nám ty kapacitní důvody ještě blíž objasnil.

Víme, že úkolem té naší nasazené jednotky má být ochrana osob, majetku a pochopitelně především těch osob v Kábulu, včetně pochopitelně rezidence velvyslance. To jsou věci, které jsou velmi vážné. Dovolte mi jenom několik poznámek. Já jsem se podíval na internet, což je veřejně dostupné médium, a díval jsem se na úkoly 601. skupiny speciálních sil. Dočetl jsem se tam: za prvé tedy, úkoly 601. skupiny speciálních sil jsou především speciální průzkum. Speciální průzkum, to je alfa a omega především v oblasti strategické. Druhým úkolem jsou úderné akce, tedy umlčet, zničit, poškodit zase strategické objekty zájmu. To jsou léčky, přepady, palebné přepady a podobné velmi, velmi vážné a velmi specifické úkoly. A pak jsou zvláštní úkoly, to je pochopitelně taková kategorie, pod kterou vleze prakticky cokoli. Tedy zvláštním úkolem může být např. i střežení ambasády, to je bezesporu pravda. Já vůbec nepochybuji o tom, že život našich pracovníků v Afghánistánu je velmi ohrožen, dokonce mám velké obavy o zdraví a bezpečnost pana velvyslance Nekvasila a ostatních poté, co jsme ve výboru byli seznámeni i obrazovým materiálem o tom, co jim vlastně všechno hrozí.

Mám v této souvislosti několik málo dotazů. Situace se pravděpodobně zhoršuje, protože doposud zřejmě stačilo, aby obranu zajišťovali policisté, byť tedy specialisté. To, že musí být nasazena 601. skupina, je bezesporu velmi špatným signálem, protože po osmi letech působení v Afghánistánu, mám teď na mysli tu historii válečného konfliktu, je situace zřejmě čím dál horší, když už v hlavním městě musejí být nasazeny tak speciální jednotky, aby mohly něco takového zabezpečit. Možná by bylo daleko rozumnější, a to bych taky pánům ministrům a vládě doporučil, aby zvážili, je-li v tak složitých podmínkách vůbec vhodné, aby náš zastupitelský úřad v Kábulu vůbec fungoval, jestli by náhodou nebylo daleko efektivnější ho stáhnout, ušetřit tak nejen 70 mil. korun za nasazení 601. skupiny, ale i další prostředky za provozování úřadu, který v tak složitých podmínkách standardní činnost asi ani vykonávat nemůže.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Prosím dalšího přihlášeného do této rozpravy, pana poslance Exnera. Oznamuji, že v této rozpravě vystoupí ještě páni poslanci Hrbata a Hamáček, prozatím tedy. Pane poslanče Exnere, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, připojuji se k pochybnostem o účelnosti vyslání a o popisu situace, jak je v předkládací zprávě pro Parlament České republiky, pokud jde Afghánistán. Země a její instituce jsou zdevastovány a bezpečnostní situace je vysoce nestabilní. To cituji z předkládací zprávy. Nebylo to tak dlouho, co nás ti, kteří stojí za tímto návrhem, přesvědčovali: jeďte se podívat do Kábulu, jak se změnil, jak je Kábul úplně jiný než před pár lety. Situace ve skutečnosti je pravděpodobně jiná.

Za druhé. Mluví se o tom, že v krátkém horizontu tedy Afghánistán zůstane oblastí s vysokým rizikem. Nevím, co kdo myslí krátkým horizontem, ale pro jistotu tam chceme vyslat vojáky na jeden rok. Jak vypadá politická situace, je myslím nejlépe charakterizováno výsledkem prezidentských voleb. Poté co až jedna třetina hlasů byla nezávislou volební komisí uznána jako hlasy získané nelegálně nebo nesprávně, tedy podvodem, tak nakonec byl kandidát, který tyto hlasy podvodem získal, uznán jako prezident země na další období.

Pokud jde o samu věcnou podstatu návrhu, jak už bylo uvedeno, není dostatečně zdůvodněno, proč už dál nemůže pokračovat ve střežení našeho zastupitelského úřadu URNA. Připomenu, že to je nepříliš dlouho, co se zástupci Urny vyznamenali při celkem nezodpovědném výletu našeho velvyslance do vzdálenější provincie, když zabránili větším škodám a ochránili jeho život s nasazením vlastních životů. Ale proč by představitelé Urny nemohli pokračovat dál, nějak přesvědčivě uvedeno není.

V materiálu jsou obsaženy náklady na vyslání vojáků, není však uvedeno, jaké náklady jsou dosud vynakládány na střežení našeho zastupitelského úřadu a rezidence velvyslance. O porovnání těchto nákladů jsem žádal při jednání zahraničního výboru. Nedostal jsem ani já, ani výbor žádnou odpověď. Očekával jsem, že vláda prostřednictvím zástupce předkladatele dnes snad k této věci něco uvede, avšak jsme ukolébáváni tím, že náklady 70 mil. budou hrazeny z rozpočtu Ministerstva obrany, aniž by mělo další požadavky na zvýšení svého rozpočtu.

Myslím si, že celá situace spíše vypadá tak, jako by bylo potřeba dostat to Afghánistánu další vojáky za každou cenu a obejít tak limity, které pro rok 2010 stanovila při předchozích jednáních Poslanecká sněmovna. Zástupce Ministerstva obrany na zahraničním výboru uváděl, že je potřeba se chovat kolegiálně mezi zástupci armády a právě Urnou. Ale o jakou kolegialitu konkrétně jde, ani proč je nedostatek kapacit v Urně, rovněž předkládací zpráva ani úvodní vystoupení předkladatele neobsahuje.

Myslím si, že tyto věci by měly být doplněny. Navrhoval jsem na jednání zahraničního výboru, aby z tohoto důvodu byl materiál vrácen k dopracování. Hlasovali jsme pro to ale právě jenom zástupci Komunistické strany Čech a Moravy. Pravděpodobně skoro všechny politické strany v Poslanecké sněmovně jsou připraveny tento dobrodružný návrh na základě velmi jednoduchého zdůvodnění, nedostatečného zdůvodnění, dneska podpořit. Nebudu tedy žádat nové dopracování. Domnívám se však, že odpovědnost za podobná neodpovědná rozhodnutí leží jak na vládě České republiky, tak na těch, kteří pro vyslání vojáků v této situaci budou dneska hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní požádám pana poslance Hrbatu, aby se ujal slova.

 

Poslanec Michael Hrbata: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, kolegové, dovolte, abych vás požádal o podporu tohoto vládního návrhu na vyslání sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany na ochranu zastupitelského úřadu České republiky v Kábulu v Afghánistánu. Tento návrh byl projednán a schválen vládou 12. října 2009. Ochranu zastupitelských úřadů, jak zde bylo řečeno, v oblastech se zvýšeným rizikem útoků proti jejich pracovníkům a úřadům samotným doposud zajišťuje Útvar rychlého nasazení Policie České republiky. Zastupitelský úřad v Kábulu je však v mnoha ohledech specifický a i přes probíhající stabilizační operace bezpečnostní situace v tomto místě nadále vyžaduje zvýšenou ochranu osob a majetku zastupitelského úřadu České republiky.

Vzhledem k bezpečnostní situaci, která v Kábulu panuje, se navrhuje, aby dohled nad zastupitelským úřadem po Útvaru rychlého nasazení převzal odřad speciálních sil 601. skupiny od 1. ledna do prosince 2010, a to v počtu do 20 osob. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP