(15.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Do této rozpravy nemám žádnou přihlášku ani z místa se do této rozpravy nepřeje nikdo zapojit. Všeobecnou rozpravu tedy končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Ani v podrobné rozpravě nikdo nechce navrhnout jiné usnesení, než jaké nám předložil rozpočtový výbor. Podrobnou rozpravu tedy končím.

 

Budeme rozhodovat o usnesení, tedy dle sněmovního tisku 718: "Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí zprávu České národní banky o finanční stabilitě."

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 179. Táži se, kdo souhlasí s tímto usnesením. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 129 poslankyň a poslanců pro návrh 103, proti nikdo. Návrh usnesení byl schválen.

 

Bod

97.
Zpráva České národní banky o inflaci - červenec 2009
(Zpráva o měnovém vývoji za 1. pololetí 2009)
/sněmovní tisk 893/

Podle zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů, je Česká národní banka povinna podávat Poslanecké sněmovně nejméně dvakrát ročně k projednání zprávu o měnovém vývoji. Prosím tedy znovu pana guvernéra České národní banky pana Zdeňka Tůmu, aby tuto zprávu uvedl, ač to tak již v podstatě učinil při projednávání prvního bodu, tedy u bodu 93, kdy upozornil na logiku spojení projednávání těchto bodů. Ovšem vzhledem k tomu, že nenásledovaly, bohužel, bezprostředně po sobě, bylo by obtížné spojit debatu k těmto dvěma bodům.

Vážený pane guvernére, zcela formálně, prosím, ještě jednou odkažte na svoji předchozí řeč.

 

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma Dobře. Děkuji. Vážená paní předsedající, jak jsem říkal při projednávání Zprávy o inflaci za 2. polovinu roku 2008, byla tady návaznost a já jsem ve svém úvodním vystoupení přesáhl i do té první poloviny roku 2009, kterého se týká tato zpráva o inflaci, takže nechávám opět na rozpravě, jestli budou dotazy či komentáře. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Zprávu projednal rozpočtový výbor, jehož usnesení vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 893/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru, pan poslanec Michal Doktor. Pane poslanče Doktore, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Pouze osvědčím, že ono zmíněné usnesení, rozdané jako sněmovní tisk 717, ve své části označené jako II. obsahuje doporučení Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí Zprávu České národní banky o inflaci za 1. pololetí roku 2009." Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které se nikdo nehlásí. Obecnou rozpravu končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné, do které taktéž nemám žádnou písemnou přihlášku a ani nyní se nikdo nehlásí do rozpravy podrobné. Podrobnou rozpravu končím.

 

Budeme hlasovat o usnesení, tak jak ho navrhl rozpočtový výbor, tedy: "Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí Zprávu České národní banky o inflaci za 1. pololetí roku 2009."

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 180. Táži se vás, kdo souhlasí s takto navrženým usnesením. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 128 poslankyň a poslanců pro návrh 105, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Končím tedy blok těchto zpráv, loučím se s guvernérem České národní banky panem Zdeňkem Tůmou a děkuji taktéž zpravodaji rozpočtového výboru panu poslanci Michalu Doktorovi.

 

Přikročíme k pevně zařazenému bodu

78.
Vládní návrh na vyslání sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany
na ochranu zastupitelského úřadu České republiky v Kábulu v Afghánistánu
/sněmovní tisk 934/

Tento materiál uvede místopředseda vlády a ministr obrany pan Martin Barták. Vážený pane místopředsedo, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr obrany ČR Martin Barták: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, předkládám vám návrh na vyslání sil a prostředků Ministerstva obrany na ochranu zastupitelského úřadu České republiky v Kábulu v Afghánistánu, který vláda schválila svým usnesením 12. října 2009.

Ochranu zastupitelských úřadů České republiky v oblastech se zvýšeným rizikem útoků proti jejich pracovníkům i zastupitelským úřadům samotným zajišťuje Útvar rychlého nasazení Policie České republiky. Zastupitelský úřad v Kábulu je však v řadě ohledů specifický. Afghánistán zůstává i přes nepochybný pokrok oblastí s vysokým rizikem pro diplomatický personál. Specifický je zde i charakter ohrožení, kdy teroristická činnost protivládních sil má svou intenzitou a použitými prostředky charakter spíše polovojenský až vojenský, ne kriminální.

Vzhledem k charakteru a ohrožení a z důvodu kapacitního se navrhuje, aby od 1. ledna 2010 střežení zastupitelského úřadu Kábul převzal odřad 601. skupiny speciálních sil v počtu do 20 osob, který tak nahradí dosavadní ochranný tým příslušníků Policie České republiky. Úkolem jednotky bude ochrana osob a majetku zastupitelského úřadu České republiky v Kábulu včetně rezidence velvyslance. Finanční náklady na vyslání odřadu speciálních sil budou plně hrazeny z rozpočtové kapitoly Ministerstva obrany.

Pane předsedo, paní předsedající, dámy a pánové, prosím vás o projednání tohoto bodu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane místopředsedo. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro obranu, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 934/2. Tento tisk projednal také zahraniční výbor, jehož usnesení vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 934/1.

Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro obranu pan poslanec Jan Vidím, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Vážený pane poslanče Vidíme, máte slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji velmi pěkně, paní předsedající. Paní a pánové, výbor pro obranu 3. 11. na své 39. schůzi přijal usnesení 125, které, jak již uvedla paní předsedající, máte na svých lavicích pod číslem sněmovního tisku 934/2.

Výbor pro obranu doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s vysláním sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany na ochranu zastupitelského úřadu České republiky v Kábulu v Afghánistánu, a to v celkovém počtu 20 osob na dobu od 1. ledna do 31. prosince roku 2010.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj zahraničního výboru, pan poslanec Jan Hamáček a informoval nás o jednání výboru. Máte slovo, vážený pane poslanče.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, já bych chtěl tuto ctihodnou Sněmovnu požádat o jistou míru shovívavosti vzhledem k tomu, že došlo k jistému nedopatření.

Zahraniční výbor skutečně jednal na své 42. schůzi dne 22. října 2009 o tomto tisku a vyslechl si vystoupení náměstka ministra obrany Ing. Fulíka a dalších činitelů Ministerstva obrany, stejně tak jako Ministerstva zahraničních věcí, nicméně předtím, než bylo projednávání tohoto bodu ukončeno na zahraničním výboru, výbor se stal neusnášeníschopný z důvodu nízké účasti či nepřítomnosti členů výboru. Usnesení, které vám bylo rozdáno jako usnesení per rollam, by tudíž mohlo vzbudit jisté pochybnosti, zda naplňuje veškerá ustanovení jednacího řádu Poslanecké sněmovny.

Vzhledem k tomu, že nechci jako předseda výboru zavdávat pochybnosti či absolvovat nějakou složitou debatu, poprosím, aby nebylo přihlíženo k tomuto usnesení zahraničního výboru a abychom se řídili usnesením gesčního výboru, což je výbor pro obranu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, vážený pane zpravodaji, resp. předsedo zahraničního výboru. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které mám zatím jednu přihlášku, je to přihláška pana poslance Černého. Ano, dalším přihlášeným je pan poslanec Exner.

Vážený pane poslanče Černý, máte slovo. Dámy a pánové, velice vás prosím o vytvoření důstojné atmosféry k vystoupení vašeho kolegy, tedy o ztišení se.

 

Poslanec Alexander Černý: Vážená paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, myslím, že nikdo z nás nepochybuje o tom, co zaznělo už v úvodním vyjádření pana ministra - že situace v Afghánistánu je bezesporu zvláštní a že tedy i postavení našeho zastupitelského úřadu v této zemi je také zvláštní. Nicméně dovolte mi jenom několik poznámek na adresu projednávaného tisku.

Ambasád se zvýšeným rizikem je po světě pravděpodobně víc. Přesto si troufám tvrdit, že takových zastupitelských úřadů, které střeží URNA, tedy Útvar rychlého nasazení Policie ČR, asi tak moc nebude. Je to spíše výjimečná záležitost a bylo by bezesporu velmi špatným signálem, kdyby tomu bylo jinak. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP