(15.20 hodin)
(pokračuje Braný)

Takže přes tu odpověď, kterou jste dal, tak samozřejmě já trvám na hlasování, paní místopředsedkyně, o návrhu, který jsem podal písemně k tomuto jako alternativní z hlediska usnesení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Nyní vystoupí pan zpravodaj. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Michal Doktor: Tak vystoupím především proto, abych načetl návrh usnesení Poslanecké sněmovny, respektive ke sněmovnímu tisku, který vám byl rozdán na lavice. Tím návrhem bude návrh Poslanecké sněmovně, aby přijala následující usnesení: "Poslanecká sněmovna podle § 47 odst. 4 zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů, bere na vědomí Roční zprávu o výsledku hospodaření České národní banky za rok 2008." Tolik tedy ke druhému návrhu hlasování, druhému vedle návrhu pana poslance Braného.

K jeho návrhu. Netroufám si říci a označit tento návrh za nehlasovatelný, byť já myslím, že z vystoupení pana guvernéra je zcela zřejmé, proč by tento návrh neměl získat dostatečnou podporu tak, aby byl přijat.

Já při vědomí toho, že podobnou i z hlediska obsahu rozpravu zde vedeme již poněkolikáté, a zejména při vědomí toho, kolikrát členové rozpočtového výboru, byť možná v pozměněném složení, již několik let za sebou trápili Českou národní banku na postupně rostoucí kumulovanou ztrátu vyvolanou především pokusem o ochránění české koruny stažením části deviz připlouvajících na český trh právě kvůli zvyšujícím se kurzovým rizikům, tak mi tato rozprava připadá jako mimoběžka, rozprava vedená mimo čas, prostor, minimálně souvislost. A opravdu si nedovedu představit po debatě, kdy jsme v minulosti trápili pana guvernéra, co že bude činit s neustále rostoucí kumulovanou ztrátou, teď, když máme před sebou výslednici bilance jednoho uzavřeného roku, abychom s tímto ziskem naložili způsobem, který naprosto odpírá tomu, co jsme sami vyžadovali. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji, pane zpravodaji. Nikdo další si nepřeje v podrobné rozpravě vystoupit. Končím tedy podrobnou rozpravu.

Nyní se budeme zabývat dvěma návrhy na usnesení. Pane zpravodaji, předpokládám, že budeme postupovat tak, že nejprve rozhodneme o návrhu usnesení pana poslance Braného a potom o návrhu usnesení rozpočtového výboru, tak jak jste ho přednesl v podrobné rozpravě. Je tomu tak?

 

Poslanec Michal Doktor: To je postup zjevně správný. Pan poslanec Braný přednesl protinávrh.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Paní poslankyně a páni poslanci, přejete si, abych znovu přečetla usnesení, tak jak ho navrhl pan poslanec Braný? Máme ho všichni v písemné podobě na stole. Pan poslanec byl tak laskav a v dostatečném časovém předstihu nechal toto usnesení distribuovat. Domnívám se tedy, že není nutné, abych ho znovu teď četla.

Na žádost z pléna vás odhlašuji. Prosím vás všechny o novou registraci. Využiji toho i k tomu, abych oznámila kolegyním a kolegům v předsálí, že budeme hlasovat. V okamžiku, kdy se ustálí počet přihlašujících, se rozhodneme tedy nejprve hlasováním o návrhu usnesení tak, jak ho přednesl pan poslanec Braný... Myslím, že teď je ten pravý okamžik.

 

Zahajuji tedy hlasování s pořadovým číslem 176. Táži se, kdo souhlasí s usnesením pana poslance Braného. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 123 poslankyň a poslanců pro návrh 25, proti 57. S tímto návrhem usnesení nebyl vysloven souhlas.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o usnesení navrženém rozpočtovým výborem, tedy Poslanecká sněmovna bere na vědomí Roční zprávu o výsledku hospodaření ČNB a tak dále, a tak dále.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 177. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 125 poslankyň a poslanců pro návrh 97, proti 19. Návrh usnesení byl schválen.

 

Přistoupíme k projednávání bodu 95. Je jím Zpráva o výkonu dohledu nad finančním trhem v roce 2008, sněmovní tisk 874.

Pane poslanče Vidíme, ještě než jsem zahájila projednávání bloku, který stručně nazvu Česká národní banka, bylo mi oznámeno písemně z organizačního odboru Poslanecké sněmovny, že po dohodě se zpravodajem projednáme nejprve blok ČNB, nebudeme přerušovat v 15 hodin, a poté se budeme zabývat pevně zařazeným bodem 78, ale samozřejmě máte slovo a můžete vznést proti tomuto námitku.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Paní předsedající, já nechci vznést námitku, pouze chci upřesnit. Skutečně došlo k dohodě mezi mnou a ředitelkou organizačního odboru, že bod, který měl být původně projednáván v 15 hodin, tedy bod 78, bude projednáván po bloku bodů zjednodušeně řečeno pana guvernéra České národní banky. Avšak neočekával jsem a nepochybně ani paní ředitelka organizačního odboru, že tento první bod toho bloku se bude projednávat hodinu. Mám poněkud obavu, aby k podobné situaci nedošlo i u těch následujících. Proto tedy vyčkejme délky trvání následného bodu, ale pokud by opět trvalo jeho projednání delší dobu, musím trvat na tom, aby bod následující, tedy po této zprávě, byl bod 78.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, já s vámi souhlasím. Zahájím tedy projednávání bodu

95.
Zpráva o výkonu dohledu nad finančním trhem v roce 2008
/sněmovní tisk 874/

Tuto zprávu projednal rozpočtový výbor, jehož usnesení vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 874/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Michal Doktor. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: V rychlosti. Dokument obsahuje popis všech důležitých událostí trhu za rok 2008. Věnuje se dohledu nad finančním trhem v roce 2008. Obsahuje i zprávu, respektive vyjádření výboru pro finanční trh.

Po velmi dlouhé rozpravě přijal rozpočtový výbor usnesení, ze kterého je, mám pocit, nejdůležitější část označená jako II., a sice rozpočtový výbor doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí Zprávu České národní banky o výkonu dohledu nad finančním trhem.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Vážený pane zpravodaji, zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, ani z místa si do této rozpravy nepřeje nikdo zapojit. Obecnou rozpravu tedy končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Ani do této rozpravy nemám žádnou písemnou přihlášku ani nyní nikdo nechce využít své možnosti zapojit se do podrobné rozpravy. Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu.

 

Budeme se tedy zabývat usnesením, tak jak nám ho navrhl rozpočtový výbor, tedy: "Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí Zprávu České národní banky o výkonu dohledu nad finančním trhem."

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 178. Táži se, kdo souhlasí s takto navrženým usnesením. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 127 poslankyň a poslanců pro návrh 108, proti nikdo. Návrh usnesení byl schválen.

 

Pane poslanče Vidíme, můžeme pokračovat? Ano. Takže bod

96.
Zpráva o finanční stabilitě 2008
/sněmovní tisk 875/

Tuto zprávu nám Česká národní banka předložila v souladu se zákonem č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů. Zprávu projednal rozpočtový výbor, jehož usnesení vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 875/1.

Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Michal Doktor. Vážený pane poslanče Doktore, máte slovo. (Nefungoval mikrofon.) Tak, zkusíme to nyní.

 

Poslanec Michal Doktor: Teď už to asi funguje. Usnesení vám bylo rozdáno jako písemný podklad pro jednání, usnesení ze 42. schůze dne 2. září 2009, v němž vám rozpočtový výbor v odstavci označeném jako II. doporučuje přijmout toto usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí Zprávu České národní banky o finanční stabilitě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP