(17.40 hodin)

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji. Pane ministře, já vás vůbec neviním z toho, že ten stav je takový, jaký je, protože vy jste převzal tuto celou záležitost v nějakém stupni rozpracovanosti, nebo spíš nedopracovanosti, protože určitě byl delší čas na to, aby se připravovaly příslušné vyhlášky. Ale je třeba také, aby ministerstvo zvážilo i to, že vlastně velká část obcí se stane plátci DPH, a odhaduje se až 20 % obcí, pokud nenastane nějaká změna. Bude to znamenat významný pracovní nápor na účetní, případně větší obce budou muset přibrat zřejmě nějaké další pracovníky, což v té obtížné finanční situaci je také pro obce složité. Takže druhý okruh je novela zákona č. 250/2000 Sb., rozpočtová pravidla územních rozpočtů, zejména s důrazem na majetek příspěvkových organizací. (Předsedající upozorňuje na čas.) Takže to se jenom snažím přetransformovat ty obavy, které jsou ze strany obcí a měst.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Slovo patří ještě panu ministrovi Eduardu Janotovi.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota První věci rozumím. K druhé věci - novela rozpočtových pravidel, ta už tady byla. Vy dobře víte, že my jsme se k tomu stavěli pozitivně, ale Sněmovna tu novelu tady shodila ze stolu. Já ji mohu sem předložit opět, ale co se s ní bude dít, to prostě neovlivním. Tam jde o to, kdy a kdo na úrovni kraje může vlastnit nebo nemůže vlastnit majetek z pohledu příspěvkové organizace. Já jsem se přikláněl k tomu, aby to bylo možné, to dobře víte. Ale Sněmovna byla jiného názoru.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Jsme u poslední interpelace. Prosím o slovo pana kolegu Jana Látka, interpeluje ministra Ladislava Miko ve věci postoje ministerstva. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, v loňském roce jsem se zúčastnil semináře Kůrovcové nebezpečí v lesích na Sušicku a upřímně řečeno, nechtěl bych být v té chvíli v kůži tehdejšího ministra Bursíka a dnes snad ani ve vaší, pane ministře Miko. Jako červená niť se tímto jednáním táhla velká kritika arogance dnes již vámi řízeného ministerstva, jakož i nespokojenost s vaším osobním přístupem k problémům okolo kůrovce. Účastníci mimořádného setkání majitelů soukromých a obecních lesů vyjadřují znepokojení ze záměrného zatajování kůrovcového nebezpečí plynoucího z lesů Národního parku Šumava. Větrná kalamita způsobená orkánem Kirill v této oblasti Šumavy, včetně Národního parku Šumava, se promítá v základních principech ochrany lesa tím, že následná kůrovcová kalamita je několikrát vyšší než množství zpracovaného polomu. Právě tento princip je však v Národním parku Šumava zpochybňován a podceňován.

Lesníkům vadí především porušování platného lesního zákona č. 289/1995 Sb., a to § 32 Ochrana lesa, kde je při přemnožení škůdců, což jistě lýkožrout smrkový v našich lesích je, nařízeno učinit bezodkladná opatření k zastavení jejich šíření, což je i vyvážení neošetřeného kůrovcového dříví z lesa. Vyzývají proto všechny odpovědné představitele státu včetně Ministerstva životního prostředí k učinění všech opatření k odstranění liknavých přístupů v likvidaci kůrovce a k zintenzivnění propagační činnosti o nebezpečí kůrovce pro všechny vlastníky lesů.

Žádám vás proto, pane ministře, zasaďte se o to, ať se vám mezi lesáky neříká stejně jako o vašem předchůdci, že jste přítelem kůrovce.

Víte pane ministře, já jsem byl při návštěvě Plešného jezera 5. září, kde jsem se zúčastnil spolu s Milošem Zemanem, skutečně zděšen vývojem kůrovcové pandemie v této části Šumavy. A o tom, že si příroda poradí sama, mě nepřesvědčil ani pan ředitel Národního parku Šumava Krejčí, ani pár nadšenců z Jihočeské univerzity.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče, za tuto interpelaci. Odpověď dostanete písemně. Vyrovnali jsme se se všemi interpelacemi, které jsme v daném čase mohli projednat, skončili jsme tedy projednávání ústních interpelací. (Vzhledem k účasti pěti poslanců v sále se smíchem:) Já děkuji všem, kteří se tady ve Sněmovně tohoto jednání zúčastnili aktivně. Děkuji jak členům vlády, tak mým kolegyním a kolegům.

Pro vás, kteří tu ještě jste a chcete to slyšet, konstatuji, že zítra ráno se na vás těším a budeme zahajovat svou práci v devět hodin. Podle schváleného programu bychom měli začínat bodem 67, podle dohod, které se uzavřely mezi jednotlivými poslaneckými kluby, by měl být doprojednán zákon o státním rozpočtu v prvním čtení jako první bod. Doufám, že tomu tak bude.

Přeji vám příjemný večer. Zítra na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 17.46 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP